ACTUALITATI IN TRATAMENTUL LAGOFTALMIEI

Ce este lagoftalmia?
Imposibilitatea de inchidere completa a pleoapelor, prin reflexul normal de clipire, poarta numele de lagoftalmie. Este o afectiune mai rar intalnita in practica dar extrem de suparatoare pentru pacient. De obicei este unilaterala dar poate fi si bilaterala.

Pacientii cu lagoftalmie prezinta fenomene de iritare ale suprafetei oculare in procente variabile determinate de ocluzia incompleta a pleoapelor, alterarea filmului lacrimal si expunerea prelungita a suprafetei oculare la mediu datorita reducerii/absentei reflexului de clipire. Simptomele variaza de la senzatii de usturime, intepatura, uscaciune oculara, hiperemie conjunctivala si pina la eroziuni, ulcere corneene si chiar scaderea vederii in situatii complicate.

Lagoftalmia poate fi doar nocturna „doarme cu ochii incomplet inchisi”, sau este manifesta permanent determinand simptome mult mai severe si constante.

Cauzele lagoftalmiei :

 • Paralizia Bell (paralizia idiopatica a nervului facial)
 • Traumatisme, tumori (neurinom de acustic, tumora de glanda parotida, tumori cerebrale)
 • Accidente vasculare cerebrale, post neurochirurgie
 • Infectii bacteriene/virale
 • Oftalmopatia tiroidiana din Boala Graves

Lagoftalmie secundara dupa diferite procedee chirurgicale palpebrale
In functie de cauza lagoftalmia poate sa fie o afectare tranzitorie de cateva luni, cu recuperare completa, sau poate sa fie permanenta.

Tratamentul lagoftalmiei
In primul rand este tratamentul cauzei care a determinat lagoftalmia, la care se asociaza tratament local ocular, care poate fi medical sau chirurgical.

1. Masuri de hidratare si lubrefiere a suprafetei oculare

 • lacrimi artificiale sub forma de solutie in timpul zilei si gel seara la culcare
 • ocluzia punctelor lacrimale cu dispozitive speciale pentru a mentine filmul lacrimal

2. Procedee de inchidere a pleoapelor

 • seara la culcare pleoapele se pot inchide cu ajutorul unor benzi adezive care sa mentina pleoapele inchise in cursul noptii. Sunt dificil de folosit in timpul zilei.
 • Tarsorafie (sutura pleoapelor) in partea externa sau centrala. Este eficienta ca si metoda de protectie a globului ocular, dar este inestetica si deranjanta pentru pacient.
 • Placute palpebrale externe (blinkeze external eyelid weights) aplicate pe pleoapa superioara. Sunt o varianta de tratament rapida, si eficienta deoarece placuta coboara pleoapa si permite un reflex de clipire mult mai usor, fara efort, asigurand o protectie a corneei continua si un film lacrimal mai stabil . Ele reduc semnificativ frecventa utilizarii de solutii lubrefiante oculare. Exista un set de proba de placute cu diferite greutati (intre 0,6-1,8 grame) din care medicul trebuie sa aleaga placuta cu greutatea optima, care coboara pleoapa pina la 1mm peste cornee si permite un clipit usor. Placutele se ataseaza rapid si usor pe pleoapa superioara,cu ajutorul unor benzi adezive pe ambele parti, hipoalergenice, si pot fi folosite ca varianta de tratament temporar in perioada de recuperare a nervului facial. Ele pot fi comandate in diferite nuante de culoare, astfel incat sa fie cat mai apropiate de nuanta pielii pacientului.
 • Implantarea permanenta de placute in interiorul pleoapei (gold/platinum eyelid implants). Se foloseste pentru lagoftalmii permanente, la care nu s-a obtinut recuperarea motilitatii palpebrale. Aceste placute sunt facute din aur/platina cu o buna biocompatibilitate fata de tesuturile palpebrale. Au diferite greutati, greutatea optima fiind stabilita preoperator la fel ca si in cazul celor externe. Ele se fixeaza la nivelul tarsului pleoapei superioare prin crearea unui „buzunar” sub tegumentul pleoapei superioare.

Pacientii cu lagoftalmie trebuie sa cunoasca ca in prezent in Romania sunt disponibile si aceste ultime variante de tratament (placute palpebrale cu aplicare externa, temporara sau interna permanenta) ele putand imbunatati substantial confortul si de asemenea reduc mult aparitia complicatiilor oculare. Recomandarea acestor placute se face in urma unui consult oftalmologic complet, care stabileste tipul de palcuta palpebrala necesar, modalitatea de utilizare, tratamentul asociat si urmarirea in timp a evolutiei.

Dragomir Mihaela
Medic primar oftalmolog
Clinica de Oftalmologie OFTAPRO

Un Comentariu to “ACTUALITATI IN TRATAMENTUL LAGOFTALMIEI”

 1. oroian valeria

  Buna ziua, sunt din Medias jud. Sibiu in urma unei interventii chirurgicale pentru meningiom cerebral de unghi pontocerebelos efectuata in luna octombrie 2010 la spitalul Bagdasar Arseni am o pareza faciala dreapta cu lagoftalmie .Pleoapa mi-a fost cusuta partial la in timpul spitaluizarii,totusi ochiul ma deranjeaza,folosesc lacrimi artificiale si corneregel de 3-4ori pe zi.Vreau sa revin la Bucuresti sa-mi descoase ochiul si sa vin la un consult la dvs.pentru placute externe.La ce interval de la descoaserea ochiului pot fi purtate placute ?