Ce este lagoftalmia?
Imposibilitatea de închidere completă a pleoapelor, prin reflexul normal de clipire, poartă numele de lagoftalmie. Este o afecțiune mai rar întâlnită în practică, dar extrem de supărătoare pentru pacient. De obicei, este unilaterală, dar poate fi și bilaterală.
Pacienții cu lagoftalmie prezintă fenomene de iritare ale suprafeței oculare în procente variabile determinate de ocluzia incompletă a pleoapelor, alterarea filmului lacrimal și expunerea prelungită a suprafeței oculare la mediu, datorită reducerii/absenței reflexului de clipire. Simptomele variază de la senzații de usturime, întepătură, uscaciune oculară, hiperemie conjunctivală și până la eroziuni, ulcere corneene și chiar scăderea vederii în situații complicate.
Lagoftalmia poate fi doar nocturnă „doarme cu ochii incomplet închiși”, sau este manifestată permanent, determinând simptome mult mai severe și constante.
Cauzele lagoftalmiei :
- Paralizia Bell (paralizia idiopatică a nervului facial)
- Traumatisme, tumori (neurinom de acustic, tumoră de glandă parotidă, tumori cerebrale)
- Accidente vasculare cerebrale, post neurochirurgie
- Infecții bacteriene/virale
- Oftalmopatia tiroidiană din Boala Graves
Lagoftalmie secundară după diferite procedee chirurgicale palpebrale
În funcție de cauză, lagoftalmia poate să fie o afectare tranzitorie de câteva luni, cu recuperare completă, sau poate să fie permanentă.
Tratamentul lagoftalmiei
În primul rand, este tratamentul cauzei care a determinat lagoftalmia, la care se asociază tratament local ocular, care poate fi medical sau chirurgical.
1. Măsuri de hidratare și lubrefiere a suprafeței oculare
- lacrimi artificiale sub formă de soluție în timpul zilei și gel seara la culcare
- ocluzia punctelor lacrimale cu dispozitive speciale pentru a menține filmul lacrimal
2. Procedee de închidere a pleoapelor
- seara la culcare pleoapele se pot închide cu ajutorul unor benzi adezive care să mențină pleoapele închise în cursul nopții. Sunt dificil de folosit în timpul zilei.
- Tarsorafie (sutura pleoapelor) în partea externă sau centrală. Este eficientă ca și metodă de protecție a globului ocular, dar este inestetică și deranjantă pentru pacient.
- Placuțe palpebrale externe (blinkeze external eyelid weights) aplicate pe pleoapa superioară. Sunt o variantă de tratament rapidă, și eficientă deoarece placuta coboară pleoapa și permite un reflex de clipire mult mai usor, fără efort, asigurând o protecție a corneei continuă și un film lacrimal mai stabil . Ele reduc semnificativ frecvența utilizării de soluții lubrefiante oculare. Există un set de probă de placuțe cu diferite greutăti (între 0,6-1,8 grame) din care medicul trebuie să aleagă placuța cu greutatea optimă, care coboară pleoapa pâna la 1mm peste cornee și permite un clipit ușor. Placuțele se atasează rapid și ușor pe pleoapa superioară, cu ajutorul unor benzi adezive pe ambele parți, hipoalergenice, și pot fi folosite ca variantă de tratament temporar în perioada de recuperare a nervului facial. Ele pot fi comandate în diferite nuanțe de culoare, astfel încat să fie cât mai apropiate de nuanța pielii pacientului.
- Implantarea permanentă de plăcuțe în interiorul pleoapei (gold/platinum eyelid implants). Se folosește pentru lagoftalmii permanente, la care nu s-a obținut recuperarea motilității palpebrale. Aceste plăcuțe sunt făcute din aur/platina cu o bună biocompatibilitate față de țesuturile palpebrale. Au diferite greutați, greutatea optimă fiind stabilită preoperator la fel ca și în cazul celor externe. Ele se fixează la nivelul tarsului pleoapei superioare prin crearea unui „buzunar” sub tegumentul pleoapei superioare.
Pacienții cu lagoftalmie trebuie să știe că în prezent în România sunt disponibile și aceste ultime variante de tratament (plăcuțe palpebrale cu aplicare externă, temporară sau internă permanentă) ele putând îmbunătăți substanțial confortul și de asemenea reduc mult apariția complicațiilor oculare. Recomandarea acestor placuțe se face în urma unui consult oftalmologic complet, care stabilește tipul de palcuță palpebrală necesar, modalitatea de utilizare, tratamentul asociat și urmărirea în timp a evoluției.
Dr. Dragomir Mihaela
Medic primar oftalmolog
Clinica de Oftalmologie OFTAPRO