ALERGIILE OCULARE

Alergiile oculare cuprind un grup heterogen de situatii patologice la nivelul ochiului, predominant la nivelul conjunctivei, cauza fiind un raspuns imun exagerat si nedorit al organismului la anumite substante numite alergeni.
Se considera ca 1 din 10 persoane a avut cel putin un episod alergic pe parcursul vietii, organismul uman intrand in contact cu peste 14.000 de substante chimice.
Ochiul este supus în permanenta la numeroase agresiuni: alergeni transmisi pe calea aerului, dar si prin contact – cosmetice, solutii de intretinere pentru lentilele de contact, administrare topica de antibiotice si alte substante. Frecventa in crestere a acestor afectiuni se datoreaza modificarilor de mediu si individuale care apar: modificari climatice, modificarea vegetatiei, poluarea, modificarea reactivitatii individuale.

Care sunt tipurile de alergii oculare?

 • Conjunctivita alergica sezoniera – este cea mai comuna forma de conjunctivita alergica si este intermitenta, periodica. Ea apare ca reactie la polenul plantelor si mucegai si este adesea insotita de rinita alergica (febra fanului).
 • Conjunctivita alergica perena – este o forma mai putin frecventa, in care simptomele sunt prezente pe tot parcursul anului. Principalii alergeni implicati sunt parul animalelor, praful si penele. Desi simptomele pot aparea pe tot parcursul anului si sunt mai putin severe decat cele ale conjunctivitei alergice sezoniere, acestea se pot agrava sezonier.
 • Conjunctivita vernala – este o forma cronica de conjunctivita, care apare cel mai frecvent primavara si toamna. Aceasta poate afecta vederea si apare mai frecvent in familiile cu istoric de atopie (astm, rinita, eczema).
 • Keratoconjunctivita atopica – este un tip de conjunctivita alergica, care este asociat cu dermatita atopica a pleoapelor si fetii. Simptomele includ roseata, mancarime, arsuri, lacrimare, secretii vascoase si umflarea pleoapelor. Varsta de debut este, de obicei, inainte de 20 de ani la pacientii cu istoric de alergii.
 • Conjunctivita giganto-papilara – poate fi cauzata de o trauma produsa prin frecarea conjunctivei tarsale de marginea lentilei de contact, proteza oculara, sutura chirurgicala, sau poate apare spontan – “floppy eyelid syndrome” – frecarea pleoapei eversate de perna. Mecanismul este complex si insuficient elucidat.

Care sunt simptomele conjunctivitei alergice?

Conjunctivita alergica afecteaza ambii ochi in acelasi timp, desi uneori un ochi este mai grav afectat decat celalalt. Principalul simptom al conjunctivitei alergice este pruritul (mancarimea) la nivelul ochilor.
Conjunctiva (mucoasa care acopera albul ochilor si interiorul pleoapelor) devine tumefiata si rosie, desi vederea ramane, de obicei, intacta. Desi conjunctivita alergica poate sa apara singura, de obicei este asociata cu rinita alergica.

Semnele si simptomele de conjunctivita alergica sunt:

 • Mancarime si senzatia de arsura la nivelul ochilor – nu exista alergie oculara fara prurit
 • Umflarea pleoapelor
 • Lacrimare excesiva
 • Dilatarea vaselor de sange de la nivelul conjunctivei ceea ce va duce la roseata conjunctivei
 • Secretii oculare apoase sau mucoase
 • Ochi rosii
 • Sensibilitate la lumina (fotofobie)
 • Vedere neclara (uneori)
 • Cearcane
 • Tulburari ale somnului (insomnie)

Spre deosebire de conjunctivitele bacteriene si virale, conjunctivita alergica nu este contagioasa.
In conjunctivitele bacteriene, secretia oculara este, de obicei, groasa si cremoasa; in conjunctivitele alergice sau virale secretia oculara este clara.

Particularitati regionale ale alergiilor oculare in Romania

Numărul buruienilor periculoase din ţara noastră a crescut alarmant. Până în anul 1990, prezenţa unor buruieni ca Ambrosia şi Artemisia era sporadică pe teritoriul ţării noastre. Dupa 1990, datorita defrisarilor masive in sectorul silvic, existentei multor terenuri abandonate, Ambrosia şi Artemisia si alte plante inrudite lor s-au extins foarte mult în flora spontană, invadând până şi culturile agricole.
In ultimii ani, a crescut îngrijorător numarul cazurilor de alergii grave la polenul de buruieni.
Astfel de buruieni sunt stimulate de cresterea de CO2, astfel incat creşterea cantităţii de polen în ultimele decenii se datoreaza si poluarii.

Tratament – generalitati

In primul rand, in cazul in care se cunosc alergenii, evitarea si prevenirea expunerii la acestia reprezinta o masura esentiala.
Mentinerea igienei este foarte importanta.
Tratamentul local se face prin aplicarea de comprese reci, decongestive, coliruri antiseptice sau dezinfectante usoare, lacrimi artificiale si alti lubrifianti oculari care au si efect de spalare a alergenilor.
Tratamentul are ca scop principal ameliorarea simptomatologiei; se folosesc frecvent antihistaminice, inhibitori ai degranularii mastocitare administrate local si sistemic, precum si corticoizi locali.

2 Raspunsuri to “ALERGIILE OCULARE”

 1. Robertina

  buna seara.
  de 4 luni am la ochiul drept un ulcior. medicul oftalmolog mi-a recomandat interventia chirurgicala. intru-cit alaptez am decis aminarea interventiei, iar pina atunci mi s-a prescris netildex.
  care este sfatul dvs.?

  • admin

   Buna Ziua,
   Mi-e foarte greu sa va dau un sfat fara sa vad cum arata.Tratamentul este diferit in functie de stadiul in care se afla, de asemenea interventia in anumite conditii se mai poate amana dar nu pot sa stiu fara sa vad.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean