Ambliopia sau “ochiul lenes”

Ambliopia, cunoscuta mai frecvent in limbajul uzual ca “ochiul lenes” reprezinta in continuare una din problemele cele mai frecvente cu care se intalneste oftalmologul si in special, oftalmologul pediatru. Ce inseamna ambliopie? Inseamna performanta slaba a unuia din ochi, in ciuda corectiei optice, mai precis a ochelarului. O persoana cu un asemenea diagnostic, vede, de regula normal cu un ochi si mai putin decat acest “normal” cu celalalt ochi, aceasta diferenta fiind evaluata cu cea mai buna corectie a pacientului, adica cu ochelarii, perfect prescrisi.

Nu este o afectiune congenitala ci una dobandita,care se instaleaza foarte devreme in primele luni de viata daca exista conditiile care o favorizeaza :

1. diferenta de dioptrie intre cei doi ochi
2. lipsa de paralelism a ochilor si fixatia anormala a unuia dintre ei
3. deprivarea- adica un obstacol in calea vederii cum ar fi cataracta congenitala, leucomul cornean sau orice cauza care compromite transparenta mediilor oculare

Toate aceste cauze determina o stimulare inegala si insuficienta a retinei copilului mic, motiv pentru care unul din ochi isi va dezvolta normal abilitatea de a vedea pe cand celalalt, mai putin sau incorect stimulat, va ajunge ca treptat, san nu mai fie folosit de catre creier si sa fie eliminat din circuitul vizual prin asa numita “supresie”. Persoanele la care creierul suprima una din cele doua imagini din cauza slabei ei calitati, folosesc practic un singur ochi vederea lor in spatiu fiind total compromisa, vederea pe ochiul suprimat degradandu-se rapid prin neutilizare. Sunt pacienti cu vedere monoculara, chiar daca structural cei doi ochi sunt normali .

De ce este importanta vederea in spatiu, vederea binoculara? Pentru ca ea este cea care ne permite o apreciere corecta a spatiului, a obiectelor in miscare, a campului vizual.

Cum poate fi depistata ambliopia? De regula, printr-un control de rutina care cu cat este facut mai repede, cu atat mai multe sanse de recuperare va avea micul pacient in cazul in care ea este deja instalata sau de prevenire daca nu s-a instalat inca dar medicul constata conditii propice pentru instalarea ei.

Cand poate fi evaluat un copil din punct de vedere oftalmologic? Inca din primele zile de viata daca aspectul ochilor atrage atentia prin anormalitate sau asimetrie sau au existat conditii defavorabile din punct de vedere oftalmologic in timpul sarcinii sau la nastere. Copiii prematuri , in special cei expusi la oxygen trebuiesc examinati inca din primele zile de viata.

Daca aspectul ochilor este normal, dar dupa 6 luni de viata persista lipsa lor de paralelism

(“fuge un ochi”) sau in familie exista purtatori de ochelari permanenti sau persoane cu ambliopie (parinti, bunici, frati etc.) este bine ca bebelusul sa fie examinat incepand de la aceasta varsta.

Acolo unde nici genele nici aspectul ocular nu indica prezenta unei posibile probleme, varsta de 2 ani este o varsta la care copilul este recomandabil sa fie totusi examinat pentru ca la aceasta varsta o ambliopie poate fi tratata cu maxim succes.

Obligatoriu este ca orice copil sa fie examinat inainte de varsta de 5 ani. In tarile in care exista programe bine puse la punct de screening in grupurile de prescolari, practic ambliopia a devenit o afectiune rara.

Cum se trateaza ambliopia ?

Tratamentul de baza consta in purtarea ochelarilor si acoperirea ochiului bun (ocluzie) si stimularea ochiului slab prin exercitiu si se esaloneaza si coordoneaza de catre medicul specialist in functie de gravitatea ambliopiei si de varsta pacientului. Ocluzia poate fi inlocuita in anumite imprejurari de penalizarea cu atropina (picaturi). Din pacate, nu exista, cu toate progresele fantastice care s-au inregistrat in ultimii ani, o alta metoda care sa inlocuiasca eficient ocluzia.

Pana la ce varsta poate fi tratata ambliopia ?

Cea generata de diferenta de dioptrie pana la 6-7 ani (in cazuri exceptionale pana la 9-10 ani) dar la acesta varsta rezultatele sunt partiale deja. Cea generata de prezenta unei deviatii strabice, in care fixatia ochiului este anormala trebuie tratata foarte devreme, de multe ori dupa 4-5 ani poate fi deja tarziu.

Cea prin deprivare, de exemplu dupa o cataracta congenitala care trebuie operata foarte rapid-in primele saptamani, trebuie tratata incepand cu primele zile dupa inlaturarea cataractei (obstacolului).

Sfaturi pentru parinti

Nu urmati sfatul “mergeti la oftalmolog dupa varsta de 3 ani”- pentru anumite afectiuni este prea tarziu.

Nu va ingrijorati ca “medicul n-o sa-i poata face nimic pentru ca nu colaboreaza”- copilul mic are protocolul lui de examinare conform varstei si afectiunilor specifice varstei si in centrele specializate de oftalmologie pediatrica acest lucru poate fi facut

Daca va ingrijoreaza ceva, mai bine sa fiti un parinte “exagerat” decat un parinte nefericit

Nu va ingrijorati ca nu poate fi tratat-ochelarii pot fi purtati de la varste foarte mici 5-6 luni- exista rame si lentile speciale pentru aceasta varsta deci lasati specialistul sa decida ce se poate.

Dr. Daniela Cioplean-Clinica Oftalmologica Oftapro

11 Raspunsuri to “Ambliopia sau “ochiul lenes””

 1. Borbely Ecaterina

  Ambliopia la 20 de ani mai poate fi tratata ,cu tratament computerizat, cu cd, pe calcultor, sau cel putin se mai amelioreaza vederea?

  • admin

   Daca este o ambliopie aparuta pe diferenta de dioptrie are sanse de imbunatatire, exista studii recente care confirma acest lucru.
   La un consult am putea evalua corect situatia, sansele si indicatiile de tratament.

 2. Pop Ioana

  Hipermetropie mare OS.Ambliopie profunda OS aceasta este boala mea ..Am 20 de ani , si as vrea sa stiu ce sanse as avea sa vad ? Va multumesc

  • admin

   Greu de spus dar va rog sa ma re-contactati incepand cu luna aprilie.
   Urmeaza sa implementam un program nou de recuperare a ambliopiei la adult al unui centru de cercetari cu preocupari si rezultate in acest domeniu (www.neuro-vision.com”. In luna martie urmeaza sa demaram procesul.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 3. radu valentin

  Vă rog să îmi spuneţi cum perderea vederi la un ochi poate afecta legalitatea permisului auto , cît de repede se poate un răspuns pe mail , cu mulţumiri

  • admin

   Buna Ziua,
   Dupa pierderea vederii la un ochi, persoana respectiva nu are voie sa conduca masina timp de 6 luni, timp in care permisul este invalid. Dupa aceste 6 luni, se poate reactualiza permisul daca celalalt ochi indeplineste conditiile stipulate de lege.

 4. radu valentin

  Cu scuzele mele pentru că vă răpesc din timpul dumneavoastră, puteţi să-mi spuneţi şi un articol de lege…cu mulţumiri

 5. radu valentin

  Cu mii de scuze pentru deranj,puteţi să-mi spuneti şi articolul de lege…cu mulţumiri

 6. Florin

  Buna ziua! Sunt Florin, am 25 de ani si as vrea sa va descriu pe larg istoricul meu, pentru a vedea ce mai este de facut in situatia mea:

  De mic, am fost diagnosticat cu ambliopie (in jurul varstei de 6-7 ani). Pana atunci imi amintesc sa fi vazut binocular.
  Ceea ce mai imi amintesc de cand eram mic, este ca timp de vreo 2-3 saptamani ma sculam cu ochii aproape lipiti si imi era foarte greu sa ii deschid (posibil o obstructie a canalului lacrimo-nazal). Dupa aceasta perioada am ramas cu ochii uscati. Ocluzoterapie am facut cateva luni fara efect. Diagnosticul de ambliopie (medie) a fost dat datorita anizometropiei pe care o aveam, ochiul stang avand +4 si cel drept +1.75. Pe langa hipermetropia de la ambii ochi, la ochiul stang mi s-a spus ca am si astigmatism.
  Am purtat ochelari pana pe la 18-19 ani si de atunci am trecut pe lentile de contact anuale.
  Strabismul pe care il am este unul divergent, ochiul stang inainte fugea doar cand eram obosit, acuma din ce in ce mai mult. Cand incerc sa focusez ceva am senzatie de vedere dubla si cam atunci incepe sa devieze.
  Tind sa cred ca am si ptoza la pleopa stanga sau Bell’s Palsy, pentru ca am probleme in acomodarea musculara si pleoapa stanga e putin cazuta.
  Vederea binoculara inca nu mi-am pierdut-o, am vazut majoritatea filmelor 3D fara nici o problema.
  Stiu ca ceea ce v-am scris mai sus e un tablou clinic mai "greoi", si intrebarea mea este urmatoare:
  – Mai este posibil un tratament pas cu pas, sau sa mergem pe cosmetizare pentru mascarea strabismului?
  Va multumesc pentru timpul acordat! O zi buna.

  • admin

   Buna Ziua,
   Cred ca intelegeti ca aceste relatari nu pot inlocui o consultatie.
   In principiu un strabism divergent compensat partial beneficiaza de chirurgie si din punct de vedere functional nu numai cosmetic (reabiliteaza vederea binoculara si ii da stabilitate).
   Ambliopia are sanse de recuperare cel putin partiala prin intermediul unei terapii foarte noi denumita Neurovision care este accesibila in clinica noastra si necesita oricum corectia prealabila a strabismului.
   Despre restul, am retineri nu pot sa vorbesc fara sa vad despre ce este vorba.Chiar si ceea ce v-am spus are valoare pur teoretica.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean