Ce este ambliopia

Ambliopia, cunoscută mai frecvent în limbajul uzual ca „ochiul leneș” reprezintă în continuare una din problemele cele mai frecvente cu care se întalnește oftalmologul și în special, oftalmologul pediatru. Ce înseamnă ambliopie? Înseamnă performanța slabă a unuia din ochi, în ciuda corecției optice, mai precis a ochelarului. O persoană cu un asemenea diagnostic, vede de regulă normal cu un ochi, și mai puțin decât acest „normal” cu celălalt ochi, aceasta diferență fiind evaluată cu cea mai bună corecție a pacientului, adică cu ochelarii, perfect prescriși.

Nu este o afecțiune congenitală ci una dobândită, care se instalează foarte devreme în primele luni de viată dacă există condițiile care o favorizează:

1. diferența de dioptrie între cei doi ochi
2. lipsa de paralelism a ochilor și fixația anormală a unuia dintre ei
3. deprivarea- adică un obstacol în calea vederii cum ar fi cataracta congenitală, leucomul cornean sau orice cauză care compromite transparența mediilor oculare

Cum prevenim ambliopia (ochiul leneș)?- dr. Raluca Nițescu

Ambliopie înseamnă performanța slabă a unuia dintre ochi, în ciuda corecției optice, mai precis a ochelarului. Dr. Raluca Nițescu ne explică azi cum putem evita apariția ambliopiei la copii.

Pentru mai multe video informative urmariți canalul nostru YouTube!Subscribe

Toate aceste cauze determină o stimulare inegală și insuficientă a retinei copilului mic, motiv pentru care unul din ochi iși va dezvolta normal abilitatea de a vedea, pe când celalalt, mai puțin sau incorect stimulat, va ajunge ca treptat, să nu mai fie folosit de către creier și să fie eliminat din circuitul vizual prin așa numita „supresie”. Persoanele la care creierul suprimă una din cele două imagini din cauza slabei ei calităti, folosesc practic un singur ochi, vederea lor în spațiu fiind total compromisă, vederea pe ochiul suprimat degradandu-se rapid prin neutilizare. Sunt pacienți cu vedere monoculară, chiar dacă structural cei doi ochi sunt normali .

De ce este importantă vederea în spațiu, vederea binoculară? Pentru că ea este cea care ne permite o apreciere corectă a spațiului, a obiectelor în mișcare, a câmpului vizual.


Diagnostic

Cum poate fi depistată ambliopia? De regulă, printr-un control de rutină care cu cât este făcut mai repede, cu atât mai multe șanse de recuperare va avea micul pacient în cazul în care ea este deja instalată, sau de prevenire dacă nu s-a instalat încă, dar medicul constată condiții propice pentru instalarea ei.

Când poate fi evaluat un copil din punct de vedere oftalmologic? Înca din primele zile de viată, dacă aspectul ochilor atrage atenția prin anormalitate sau asimetrie sau au existat condiții defavorabile din punct de vedere oftalmologic în timpul sarcinii sau la naștere. Copiii prematuri, în special cei expuși la oxygen, trebuiesc examinați încă din primele zile de viată.

Dacă aspectul ochilor este normal, dar după 6 luni de viață persistă lipsa lor de paralelism („fuge un ochi”) sau în familie există purtători de ochelari permanenți sau persoane cu ambliopie (părinți, bunici, frați etc.) este bine ca bebelușul să fie examinat începând de la această vârstă.

Acolo unde nici genele nici aspectul ocular nu indică prezența unei posibile probleme, vârsta de 2 ani este o vârstă la care copilul este recomandabil să fie totuși examinat pentru că la această vârstă o ambliopie poate fi tratată cu maxim succes.

Obligatoriu este ca orice copil să fie examinat înainte de vârsta de 5 ani. În tările în care există programe bine puse la punct de screening în grupurile de prescolari, practic ambliopia a devenit o afecțiune rară.

La Oftapro copiii pot fi consultați din primele zile de viață!

Programează-te!

Cum se tratează ambliopia?

Tratamentul de bază constă în purtarea ochelarilor și acoperirea ochiului bun (ocluzie) și stimularea ochiului slab prin exercitiu și se esalonează și coordonează de către medicul specialist în funcție de gravitatea ambliopiei și de vârsta pacientului. Ocluzia poate fi înlocuită în anumite împrejurări de penalizarea cu atropină (picături). Din păcate, nu există, cu toate progresele fantastice care s-au înregistrat în ultimii ani, o altă metodă care să înlocuiască eficient ocluzia.


Până la ce vârstă poate fi tratată ambliopia?

Cea generată de diferența de dioptrie pana la 6-7 ani (în cazuri excepționale până la 9-10 ani), dar la acestă vârstă rezultatele sunt parțiale deja. Cea generată de prezența unei deviații strabice, în care fixația ochiului este anormală trebuie tratată foarte devreme, de multe ori dupa 4-5 ani poate fi deja târziu.

Cea prin deprivare, de exemplu după o cataractă congenitală care trebuie operată foarte rapid- în primele săptămâni, trebuie tratată începând cu primele zile după înlăturarea cataractei (obstacolului).


Sfaturi pentru părinți

Nu urmați sfatul „mergeți la oftalmolog după vârsta de 3 ani”- pentru anumite afecțiuni este prea târziu.

Nu vă îngrijorați că „medicul n-o să-i poată face nimic pentru ca nu colaborează”- copilul mic are protocolul lui de examinare conform vârstei și afecțiunilor specifice vârstei și în centrele specializate de oftalmologie pediatrică acest lucru poate fi făcut.

Dacă vă îngrijorează ceva, mai bine sa fiți un părinte „exagerat” decât un părinte nefericit.

Nu vă îngrijorați că nu poate fi tratat – ochelarii pot fi purtați de la vârste foarte mici, 5-6 luni- există rame și lentile speciale pentru această vârstă, deci lăsați specialistul să decidă ce se poate.

Dr. Daniela Cioplean-Clinica Oftalmologică Oftapro