Cat de bine te simti cu lentilele tale de contact?

Ti s-a intamplat ca dupa o zi intreaga de purtare a lentilelor de contact (LC), sa ai o senzatie de discomfort? Sa iti simti ochii obositi? Sau uscati? Sa nu mai vezi foarte clar? Sa-ti spuna colegii de serviciu ca ochii tai sunt rosii?

Oricare dintre aceste manifestari poate reprezenta primul semn ca trebuie sa iti faci o reexaminare  oftamologica.  Ignorarea acestor semne si purtarea in continuare a LC poate duce la aparitia unor complicatii, cum ar fi: conjunctivita giganto-papilara (CGP), keratita punctata superficiala,  vascularizatia corneana sau keratita infectioasa. Acestea necesita intreruperea temporara a purtarii LC, tratament specific si reluarea purtarii dupa vindecarea complicatiilor.

Care ar putea fi cauzele care duc la aparitia acestor manifestari? Poate fi vorba de o instabilitate a filmului lacrimal, de un reflex de clipire deficitar, de leziuni produse de lentilele prea rigide, prea stranse, cu o transmisibilitate la O2 insuficienta, de o purtare prea indelungata fata de recomandarea medicului, de depuneri proteice pe suprafata lentilei, de o solutie de intretinere iritanta, de o igiena deficitara la aplicarea si scoaterea LC.

Procurarea LC de pe Internet sau din alte surse neautorizate si utilizarea acestora fara un control de specialitate care sa ateste o buna adaptare pe ochi, si, de asemenea, lipsa unor controale periodice pot duce la aparitia complicatiilor.

Pentru o mare parte din aceste neplaceri medicul iti poate recomanda schimbarea lentilelor actuale cu unele de generatie noua, avand proprietati imbunatatite si cresterea frecventei de inlocuire a LC. Se poate trece de la portul lentilelor cu schimbare la 1 luna la cele cu schimbare la 2 saptamani sau la lentilele cu port de 1 zi.

In ceea ce priveste imbunatatirea proprietatilor LC din noile generatii putem vorbi despre cresterea transmisibilitatii O2 (ce contribuie la mentinerea starii de sanatate a suprafetei oculare), a gradului de hidratare (cu efect asupra claritatii vederii si a starii de confort la purtarea prelungita), scaderea  rigiditatii LC (prevenind aparitia iritatiilor mecanice). Unele dintre LC noi sunt tratate pentru a impiedica depunerile proteice si lipidice, cu efecte benefice asupra calitatii vederii si cu scaderea frecventei complicatiilor alergice. Cresterea protectiei impotriva  radiatiilor UV A si B previne aparitia efectelor negative la nivelul limbului cornean, cristalinului si retinei.

Noile generatii de LC ce se adreseaza pacientilor cu astigmatism, asigura o corectie adecvata si o vedere mult mai clara, eliminand compromisul echivalentului sferic cu care vederea nu era cea mai performanta.

Cel mai mare progres este reprezentat de aparitia LC zilnice, “de unica folosinta”,  avand toate proprietatile amintite mai sus. Sunt cele mai sanatoase, pentru ca nu sunt reutilizate, reducand  riscurile alergice si infectioase ce pot aparea ca urmare a manipularii lor repetate. De asemenea, nu mai este nevoie de intretinerea si curatarea acestora, cu solutii ce pot fi iritante.

Iata suficiente motive pentru ca, la aparitia primelor semne de discomfort  ocular legat de purtarea LC, sa iti faci reevaluare oftalmologica. Recomandarea medicului va fi pentru tipul de lentila care este  adaptata ochilor tai, insotita de explicarea calitatilor LC, de modalitatea de intretinere, de ritmul de inlocuire si de frecventa controalelor periodice necesare. Respectand aceste recomandari, te poti bucura de portul lentilor de contact avand ochii sanatosi, o vedere buna si un confort prelungit.

Autor: dr. Apostolescu Monica
Medic specialist oftalmolog