Tomografia în coerență optică reprezintă o investigație imagistică non-invazivă, fiind în prezent din ce în ce mai utilizată de către medicul oftalmolog. Această investigație de înaltă rezoluție permite stabilirea unui diagnostic precoce, fiind de mare ajutor într-o gamă largă de afecțiuni oculare. OCT-ul funcționeză similar ecografiei, însă în locul ultrasunetelor utilizează undele luminoase pentru a scana straturile retinei. Astfel se realizează diferite secțiuni la nivelul acesteia, ceea ce permite medicului dumneavoastră să măsoare grosimea retinei precum și analizarea straturilor retiniene, fiind acordat un interes sporit maculei – zonă de maximă acuitate. OCT-ul folosește un concept cunoscut sub numele de interferometrie pentru a crea o “hartă” cu o precizie de până la 10-15 microni. De asemenea, OCT-ul mai poate fi utilizat și pentru analizarea nervului optic, polului anterior al globului ocular, precum și în afecțiuni vasculare ale retinei (Angio OCT).


Cum decurge examinarea ?

Pentru a vă pregăti pentu examinare, medicul dumneavoastră oftalmolog vă poate pune picături de dilatat în ochi, astfel pupila se mărește, iar captarea imaginilor este facilitată. Pacientul își așează bărbia și fruntea în suportul special al aparatului într-o poziție cât mai confortabilă și este rugat să fixeze un spot luminos pentru câteva secunde și să nu clipească. Scanarea retiniană se desfășoară pe rând pentru fiecare ochi, nefiind necesar niciun contact între aparat și ochii dumneavoastră. După ce imaginile au fost captate, softul aparatului le prelucrează rapid, iar rezultatul este furnizat operatorului. Poziționarea pacientului, scanarea, achiziția și prelucrarea imaginilor durează aproximativ 3-5 minute.
Interpretarea OCT-ului se realizează în funcție de contextul clinic al pacientului și în coroborarea cu celelate investigații. De multe ori evoluția pacientului este urmarită printr-o scanare seriată la diferite intervale de timp în funcție de fiecare patologie în parte. Softul aparatului poate crea un grafic cu evoluția afecțiunii, putând astfel stabili progresia în timp.

Timp adecvat alocat consultațiilor, spații aerisite și confortabile.

Programează-te!

Care sunt avantajele OCT-ului ?

– reprezintă o metodă de examinare non-iradiantă, non-invazivă
– este repetabil
– achiziție rapidă a imaginilor
– fără disconfort pentru pacient
– permite urmărirea evoluției pacientului
– este o investigație care poate fi făcută cu ușurință și la copiii cooperanți


Ce afecțiuni se pot diagnostica cu ajutorul OCT-ului ?

OCT-ul poate fi folosit atât în scop diagnostic cât și în scop de urmărire în cadrul următoarelor tipuri de patologie:

1. Patologia retiniană – constituie principala arie de acoperire a OCT-ului, acesta fiind utilizat în diagnosticarea și urmărirea unor afecțiuni oftalmologice importante precum:
– degenerescență maculară legată de vârstă
– afecțiuni retiniene ereditare ale copilului și adultului
– retinopatie diabetică
– edem macular
– gaură maculară
– dezlipire de retină
– tracțiune vitreo-retiniană
– membrană epiretiniană
– corioretinopatie seroasă centrală

2. Patologia nervului optic – reprezintă o altă arie importantă din cadrul utilității OCT-ului. Acesta permite diagnosticarea precoce a glaucomului, precum și urmărirea în timp a progresiei bolii. Scanarea nervului optic oferă diferite informații despre cantitatea de fibre nervoase afectate. Scopul terapiei actuale antiglaucomatoase de scădere a presiunii intraoculare este de a încetini progresia bolii, iar analiza OCT a nervului optic ocupă un loc important în urmărirea pacienților cu glaucom. Modificările apărute în cadrul OCT-ului ajută medicul în formularea diagnosticului, aceste modificări fiind predecesoare celor apărute la nivelul câmpului vizual.

3. Patologia polului anterior – OCT-ul permite urmărirea glaucomului cu unghi închis prin măsurarea unghiului irido-cornean. De asemenea, patologia corneeană poate fi investigată cu ajutorul OCT-ului, principala utilitate fiind după cazurile de chirurgie refractivă și post-transplant.

4. Patologii vasculare retiniene, cum ar fi ocluziile arteriale și trombozele venoase.


Există limite în utilizarea OCT-ului ?

Da, deoarece OCT-ul se bazează pe unde luminoase, el nu poate fi folosit în condiții în care este afectată trecerea luminii prin mediile ochiului. Patologii precum cataracta avansată, hemoragia vitreană, opacitățile corneene pot limita achiziția imaginilor de calitate și astfel utilitatea OCT-ului scade.


Este importantă complianța pacientului ?

Da, cu cât pacientul este mai cooperant și respectă indicațiile medicului, cu atât artefactele în achiziția imaginilor sunt mai mici. Uneori, mișcarile pacientului pot scădea calitatea imaginilor, însă evoluția tehnicii a dus la scurtarea timpului de achiziție și astfel cazurile în care nu se pot capta imagini, sunt foarte rare.
De asemenea, calitatea imaginilor este influențată de operatorul OCT-ului, iar noile tehnologii precum “spectral domain” sau tehnologiile de urmărire oculară au dus la o achiziție mai rapidă a imaginilor.

În Concluzie
Examinarea OCT este non-invazivă, non-iradiantă, rapidă, fără disconfort pentru pacient, repetabilă, și aduce multiple informații medicului dumneavoastră, fiind o investigație de referință atât în stabilirea unui diagnostic, cât și în urmărirea evoluției patologiei.