Este o întrebare pe care, la un moment dat, ți-o pui oricum, atunci când ești părinte.
Afectarea vederii poate deveni un handicap major în integrarea socială și profesională, de aceea este bine să știm urmatoarele:
Vederea se dezvoltă și evoluează minut de minut, din primele clipe ale existenței noastre, iar pentru ca acest lucru să se întample la parametri normali, trebuiesc îndeplinite câteva condiții esențiale :

– o structură anatomică normală a ochilor
– o poziție paralelă a acestora
– mișcări normale  și paralele
– un sistem nervos dezvoltat normal

Orice eveniment intranatal, perinatal , genetic sau accidental care perturbă cele sus menționate în primele luni de dezvoltare ale copilului poate compromite vederea unuia sau a ambilor ochi.
Întrebarea firească pe care și-o pune oricare părinte este: “când ar fi cel mai oportun să fac copilului un control oftalmologic ?”

Vârsta optimă pentru primul consult oftalmologic la copil – Dr. Cristina Nițulescu

Primul control oftalmologic al copilului trebuie făcut înainte de un an- pentru copiii născuți la termen și în prima lună pentru copiii născuți prematur. Dr. Cristina Nițulescu, medic primar oftalmolog, specialist ROP, explică de ce e bine să veniți la timp și în ce condiții se desfășoară consultația, precum și avantajele acesteia.

Pentru mai multe video informative urmariți canalul nostru YouTube!Subscribe

Prematuritatea, greutatea mică la naștere, copiii cu scor APGAR mic precum și copiii proveniți din sarcini gemelare și multiple, sunt copii predispuși la afecțiuni oftalmologice. Consultul oftalmologic PRECOCE (chiar în maternitate) și tratamentul  făcut de către medicul specialist oftalmopediatru la un premature, poate salva vederea copilului în cazul retinopatiei de prematuritate.

Care sunt semnele în prezența cărora părintele trebuie să ajungă cu bebelușul URGENT  la oftalmologul  pediatru, dacă le observă ?

1.    pupila albă sau orice opacitate (albeață)
2.    pleoapa căzută –ochiul nu se deschide
3.    orice asimetrie de aspect a ochilor: o cornee mai mare , un ochi mai mic sau mai proeminent decât celălalt, pupile inegale, lăcrimare inegală
4.    ochii “jucăuși”- mișcări oscilatorii ale ochilor
5.    roșeață , prezența secreției abundente
6.   ochii încrucișați permanent

Mulți părinți consideră strabismul la bebeluș (un ochi care “fuge”) este fiziologic, adică normal. Nu este real. Strabismul fiziologic dispare în general până la vârsta de 6 luni și este de regulă divergent (ochiul sau ochii “fug” spre exterior). Orice strabism evident prezent după vârsta de 6 luni, trebuie examinat de către medicul specialist.

Alte erori : “examenul oftalmologic se face după 3 ani, pentru că până atunci nu colaborează”. În realitate, un copil pate fi examinat și  evaluat oftalmologic în orice clipă a existenței lui, încă din prima zi.
Copiii care provin din familii cu probleme oftalmologice trebuiesc de asemenea examinați  ÎN PRIMUL AN DE VIAȚĂ, în special unde au existat afecțiuni oftalmologice congenitale și genetice.

Acolo unde există purtători de ochelari permanenți în  familie, cu sau fără istoric de strabism, dar mai ales unde există membri ai familiei cu “ochi leneș” (ambliopie), copilul trebuie examinat ÎNAINTE DE VÂRSTA DE 2 ANI.
Chiar daca totul pare să fie normal până la 2-3 ani și dupa aceasta vârstă copilul pare să aibă probleme fie de vedere, fie de poziție a ochilor sau alte semne și simptome apărute oarecum pe parcurs, trebuie examinat cât mai RAPID, după apariția acestor semne.

În mod normal, orice copil ar trebui examinat din punct de vedere oftalmologic, cel puțin o dată ÎNAINTE DE VÂRSTA DE 3 ANI (și nu după), sau în cel mai rău caz, înainte de vârsta de 5 ani, sau măcar supus unui screening, lucru care s-ar putea face chiar de către medicul de familie.

În lipsa unor programe naționale de depistare și prevenire a afecțiunilor oftalmologice la copil, singurele speranțe rămân: părintele responsabil, medicul de familie și pediatru, precum și publicațiile cu țintă, care ne ajută pe noi, specialiștii, să comunicăm direct cu cei interesați.

Dr. Daniela CIOPLEAN
Medic Primar Oftalmolog
Președintele Societății Române de Strabologie și Oftalmopediatrie