De ce ne lacrimeaza ochii?

Lacrimarea ochilor este o problema frecventa, intilnita la toate virstele si care poate crea un discomfort visual si functional considerabil. Cauzele sunt multiple si variaza in functie de virsta si de procesul patologic responsabil.

La nou nascut, lacrimarea este in general datorata unei imperforatii a cailor lacrimale cu rezolutie spontana pina la virsta de 1 an in 90% din cazuri. In restul de 10%, un simplu sondaj in cabinet sub anestezie topica cu picaturi la varsta foarte mica sau in anestezie generala dupa varsta de 3-4 luni, are o eficacitate de 99%. Intre 1 si 3 ani sondajul cu eventuala punere de tuburi de silicon se poate face numai sub anestezie generala, cu aceeasi rata de succes. Dupa 3 ani, ca si in cazul adultului cu o stenoza dobindita de canal lacrimo-nazal, numai o operatie de derivare (by-pass) a cailor lacrimale (dacriocistorinostomie) este eficace. Aceasta interventie care necesita anestezie generala se poate realiza fie pe cale externa (printr-o mica incizie la piele) fie pe cale endoscopica (fara incizie, prin nas) si dureaza intre 20-45 minute. Avantajele interventiei pe cale endoscopica sunt: recuperarea mai rapida, lipsa cicatricei si o singerare mai redusa. Rata de succes in momentul actual (95%) este echivalenta intre cele doua tehnici.

Lacrimarea poate apare insa si in anumite conditii in care caile lacrimale sunt permeabile: problemele de pozitie a pleoapelor (ectropion, entropion, retractie sau laxitate orizontala exagerata), alergiile, iritatia sau uscaciunea ochilor (sindromul de ochi uscat), spasmul hemifacial aparut dupa o paralizie sau o pareza faciala si hiper-lacrimarea. In mod normal pleoapele functioneaza ca niste stergatoare de parbriz; ele lubrifiaza si protejeaza ochii. In plus, pleoapele dreneaza activ lacrimile in sacul lacrimal printr-un sistem de pompa care actioneaza in momentul clipitului. Cind ochii devin uscati sau iritati din cauza pozitiei anormale a pleoapelor, se declanseaza o lacrimare prin mecanism reflex cu scopul de a indeparta iritatia. Aceste lacrimi insa nu sunt lubrifiante ci iritante (asemanator iritatiei ochilor cind plingem) si, in conditiile unei productii excesive si a proastei functionari a pompei lacrimale, lacrimile nu pot fi drenate suficient de rapid si in consecinta ochii pling. In aceste situatii, tratamentul (de obicei chirurgical) nu vizeaza canalele de drenaj (scurgere) a lacrimilor ci corectarea pozitiei anormale a pleoapelor. Acest tip de interventii (cantoplastie, cantopexie, entropion) se realizeaza sub anestezie locala, dureaza in medie 15 minute si nu necesita internare. In cazul in care iritatia provine de la un numar limitat de gene (sub 10) care freaca pe suprafata ochiului (trichiazis), interventia se realizeaza in cabinet cu ajutorul unui laser care poate indeparta selectiv radacina genelor patologice.

In concluzie, ochii pot lacrima din cauza unui numar foarte larg de afectiuni ce pot implica atit canalele lacrimale cit si pleoapele si care trebuie corect diagnosticate inainte de propunerea unui tratament eficient si definitiv.

Autor: Dan Georgescu, MD, PhD.
Medic specialist Oftalmolog – Chirurgie Oculoplastica
Clinica Oftalmologica OFTAPRO-Bucuresti

Un Comentariu to “De ce ne lacrimeaza ochii?”

  1. george

    Buna ziua. Am si eu o fetita de 9 luni si are canalul lacrimal infundat, iar dupa un control oftalmologic ni s-a recomandat operatia. Intrebarea mea este daca pana la aceasta se mai poate face un tratament sau altceva

    Răspunde

Lasati un raspuns

  • (nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>