Exoftalmia

Exoftalmia se defineste ca o proeminenta anormala a unuia sau ambilor ochi in raport cu orbita (gr. exo = în afară şi ophtalmos = ochi).

Cand exoftalmia este bilaterala, de multe ori evolutia este lenta si aspectul devine vizibil dupa un timp mai indelungat, cand ea devine semnificativa. Aceasta este o manifestare frecventa in cadrul unor afectiuni generale, in hipertiroidie (boala Basedow-Graves), dar poate insoti si unele infectii, inflamatii, tumori.

Cand exoftalmia este unilaterala o cauza importanta poate fi impingerea globului ocular de catre o tumora situata in orbita (pornind de la nerv optic, muschi, vase). In acest caz exoftalmia este progresiva si nedureroasa si se poate insoti de scadere importanta de vedere. De aceea orice exoftalmie trebuie foarte atent examinata, tratata si urmarita.

Este mai usor de observat cea unilaterala decat bilaterala prin asimetria aparuta intre cei doi ochi.

Exoftalmia poate fi izolata sau asociata cu vedere dubla (diplopie), strabism, scaderea vederii, lacrimare sau senzatie de ochi uscat, ochi rosu, tensiune intraoculara crescuta, dureri oculare, retractie palpebrala.
Istoricul afectiunii ofera date foarte importante privind modul de instalare a exoftalmiei (brutal sau progresiv), evolutia ei, precum si alte boli asociate.

Cauza poate fi determinata prin diferite teste (radiografie de orbita, CT, RMN, ecografie, arteriografie carotidiana) impreuna cu un examen oftalmologic complet si examene endocrinologic, neurologic si ORL.
Cea mai frecventa cauza de exoftalmie uni sau bilaterala la adulti este cea de origine tiroidiana. Tratamentul in acest caz vizeaza atat boala de baza (prin limitarea cantitatii de hormoni tiroidieni produsi de glanda tiroida) cat si rezolvarea consecintelor acesteia.

Tratamentul bolii de baza este indicat de medicul endocrinolog, in timp ce afectarea oculara este urmarita si tratata de medicul oftalmolog.
La inceput in hipertiroidie, pacientul poate sa aiba doar un disconfort ocular, lacrimare sau senzatie de nisip in ochi, fotofobie, ochi rosii, obositi simptome ce se pot ameliora cu lacrimi artificiale. Ulterior poate sa scada vederea sau sa apara vederea dubla.

Clipitul mai rar accentueaza senzatia de disconfort. In unele cazuri clipitul poate fi imbunatatit prin aplicarea de placute externe adezive pe pleoape superioara asigurand o inchidere mai buna a pleoapelor.
Tratamentul diplopiei (vederii duble) de cauza tiroidiana este atat medical cat si chirurgical.

In faza acuta a bolii, tratamentul indicat consta in ochelari cu lentile prismatice (daca sunt eficienti) si tratament medicamentos asociat uneori cu radioterapie.

Strabismul in cazul exoftalmiei apare ca urmare a modificarilor ce se produc la nivelul muschilor extraoculari si necesita corectie chirurgicala cand diplopia este suparatoare si afecteaza calitatea vietii pacientului. Aceasta operatie trebuie facuta in clinici specializate in strabism.

Aceasta afectiune tiroidiana se insoteste si de manifestari clinice generale: tulburari de ritm cardiac, transpiratii, intoleranta la caldura, tremuraturi, nervozitate accentuata, scadere in greutate, simptome ce ne pot orienta in stabilirea diagnosticului.

La copil, cea mai frecventa cauza de exoftalmie este celulita orbitara (o infectie a orbitei) dar trebuie sa excludem o eventuala tumora. Celulita orbitara se caracterizeaza prin exoftalmie , ochi rosu dureros, pleoape umflate (edem palpebral), vedere dubla, durere la miscarea ochilor. Tratamentul celulitei orbitare consta in antibiotice cu spectru larg, local si general. O celulita orbitara netratata poate avea urmari foarte grave, de aceea trebuie tratata de urgenta.

Oftalmologul are un rol esential in cazurile de exoftalmie, atat in etapa de diagnosticare cat si in cea terapeutica, monitorizarea pacientului oferind date valoroase despre eficienta tratamentului aplicat.
Colaborarea cu medicii de alte specialitati este extrem de importanta.

Dr. Diana Grigoriu
Medic specialist oftalmolog