Strabismul la adult

Care sunt cauzele strabismului la adult?

In multe cazuri strabismul persista din copilarie si a fost tratat incomplet sau deloc.
Exista si strabisme cu debut la virsta adulta. Acestea pot avea cauza in:

  • Afectiuni generale: diabet, accidente vasculare, boli tiroidiene, miastenie, anevrisme sau tumori intracraniene, scleroza multipla.
  • Traumatisme craniene cu pareze ale nervilor cranieni
  • Dupa operatii de cataracta, glaucom, dezlipire de retina

Marea majoritate sunt strabisme reziduale ( operate dar necorectate in totalitate) sau consecutive (strabisme care au fost initial de un anume tip dar care dupa operatie/operatii si si-au schimbat aspectul)

Ce simptome apar?

Daca strabismul este prezent din copilarie simptomele sunt in general minime dar uneori pacientul are vedere dubla permanent sau intermitent

Daca el  apare mai tirziu, simptomul cel mai frecvent este diplopia (vederea dubla). Unii se pling de oboseala la citit, dureri de cap, capul este tinut intors intr-o pozitie vicioasa.

De ce apare vederea dubla?

Cind ochii nu mai sunt paraleli, fiecare ochi vede o alta imagine separata.

Copiii cu strabism invata sa ignore una din imagini pentru a evita vederea dubla. La fel se intimpla cu adultii care au strabism din copilarie.

Adultii cu strabism aparut recent nu au aceasta capacitate. Pot evita diplopia numai daca inchid un ochi, il acopera sau se opereaza strabismul si ochii se aliniaza.

In ce consta tratamentul?

Exista a conceptie gresita ca strabismul este dificil sau imposibil de tratat la adult.

In realitate adultii au mai multe optiuni de tratament:

  • ochelari cu prisme –  in deviatii minime- nu au efect in deviatiile mari
  • tratament chirurgical
  • toxina botulinica-nu a  fost omologat desi se practica cu success de peste 20 de ani in Anglia si multe tari din Europa. Se foloseste in special in paralizii precum si in strabismele multiplu operate cu un rezultat nesatisfacator. In perioada imediat urmatoare injectiei, ochiul va fi deviat in partea opusa in jur de 2 saptamani.

In ce consta operatia?

Tehnica operatiei este aceeasi ca pentru copii si se desfasoara in anestezie generala.

Operatia se face la ochiul strabic, la ochiul fixator sau la ambii, in functie de caz. Strabismul reprezinta un dezechilibru muscular care afecteaza intotdeauna mai multi muschi si de regula, ambii ochi chiar daca aparent este “la un singur ochi”.

Daca unghiul de deviatie este mare, poate aparea necesitatea unei a doua operatii. In cazul in care pacientul a mai fost operat anterior in conditii improprii riscul de a fi necesare mai multe interventii pentru corectarea strabismului este mai mare si asteptarile mai modeste. Cand interventiile precedente au produs trauma majore ( derapaje musculare, cicatrici vicioase) anumite aspecte nu pot fi remediate integral.

Scopul interventiei:

  • alinierea ochilor
  • elimina sau amelioreaza diplopia
  • reduce oboseala oculara
  • reduce sau elimina pozitia vicioasa a capului.

STRABISMUL LA ADULT “REVINE”?

In situatia in care pacientul are un ochi cu vederea foarte slaba, instabilitatea lui este mai mare. In urma interventiei poate aparea un rezultat mai putin predictibil decat la pacientul cu vederea buna iar in timp, in ani, poate re-aparea o deviatie sesisabila care sa necesite o noua interventie De regula, la pacientul cu strabism ne putem astepta ca, pe parcursul vietii, sa fie necesare mai multe interventii pentru conservarea pozitiei paralele a ochilor, in special in strabismele aparute sub varsta de 1 an si la cele insotite de ambliopie forte.

“Temerea” principala este aparitia vederii duble (diplopie) post-operator, dar aceasta diplopie este trecatoare si in timp dispare complet in majoritatea cazurilor. Medicul strabolog poate aprecia conditiile in care acest risc este major si poate recomanda pacientului solutii cu rezultat multumitor si riscuri minore.

Adultul cu strabism se adreseza oftalmologului in primul rind pentru aspectul inestetic al ochilor care ii determina complexe si il marcheaza psihologic.

Orice om are dreptul sa arate ca o fiinta umana sa aiba posibilitatea de a privi cu ambii ochi.

Dupa corectarea estetica a strabismului, impactul psihologic la adult este extraordinar, atit ca respect de sine, prin imbunatatirea aspectului estetic, cit si in mediul social in care inter-relationeaza dar pacientul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa aiba niste asteptari realiste, rabdare si sa fie pregatit in anumite situatii pentru mai multe etape.

LASERUL NU SE FOLOSESTE IN CHIRURGIA STRABISMULUI DEOARECE NU ARE APLICATIE. LASERUL SE FOLOSESTE IN OFTALMOLOGIE IN ALTE TIPURI DE INTERVENTIE IN CARE TREBUIE SA ELIMINE ANUMITE TESUTURI. IN OPERATIA DE STRABISM TOATE TESUTURILE TREBUIE SA-SI PASTREZE STRUCTURA SI INTEGRITATEA PENTRU UN REZULTAT FUNCTIONAL SI BUN SI PENTRU A PERMITE RE-INTERVENTIA. AFIRMATIA CA UN STRABISM “A FOST OPERAT CU LASER” TINE DE LIPSA DE SINCERITATE SAU DE O INFORMATIE VOIT ERONATA IN SCOP COMERCIAL.