Manifestări oftalmologice în infecția cu virusul SARS-COVID 19

Dr. Daniela Cioplean
Clinica Oftalmologică Oftapro

Pandemia cu Covid 19 ne-a schimbat tuturor viața în mod rapid, luându-ne prin surprindere.

Suntem în perioada în care medicina și oamenii de știință implicați încearcă să definească și să înțeleagă, prin analizarea cazurilor pacienților infectați, toate manifestările infecției cu Covid 19.

S-au publicat în ultimele luni articole pe baza cărora a fost construit o parte din conținutul informațional ce urmează.

Literatura publicată semnalează faptul că virusul poate provoca conjunctivită foliculară, ceea ce indică faptul că SARS-CoV-2 poate fi transmis prin intermediul aerosolilor care intră în contact cu conjunctiva. Se suspectează serios pătrunderea virusului în organism prin secreția conjunctivală, motiv pentru care ochelarii de protecție sunt obligatorii la persoanele care intră în contact cu pacienți infectați sau potențial infectați.

În general, foarte multe infecții virale pot da manifestări oftalmologice și aici putem menționa : virusul rujeolic, herpetic, Epstein-Barr, citomegalovirus, etc. În pricipiu, majoritatea infecțiilor virale pot afecta ochiul atât la nivelul suprafeței oculare cât și în profunzime, la nivelul uveei, retinei sau nervului optic, deci aceste manifestări nu sunt surprinzătoare.

Un studiu publicat de către colegii din China a detectat prezența conjunctivitei la unul din cei 30 de pacienți infectați internați, constatându-se  prezența virusului în secrețiile oculare.

Alte studii, pe un număr mai mare de pacienți, indică prezența unei inflamații a conjunctivei, la 9 din aproximativ 1000 de pacienți, informațiile venind tot din China.

Aparent, această roseață și inflamare a conjunctivei par să fie semne frecvente și precoce la pacienții în vârstă care au dezvoltat ulterior simptome respiratorii de COVID-19, deci ipotetic, poate fi un semn premonitor de infectare.

Nu înseamnă că ochii roșii sau disconfortul ocular sunt obligatoriu semne de infecție cu COVID, deoarece majoritatea pacienților vârstnici au inflamații cronice ale suprafeței oculare generate de uscăciunea oculară sau alte cauze obișnuite la această vârstă. Nu e mai puțin adevărat că orice viroză respiratorie poate fi acompaniată de conjunctivită.

Pacienții afectați se prezintă frecvent în clinici de oftalmologie sau secții de urgență. Acest fapt crește probabilitatea ca oftalmologii să fie primii care evaluează pacienții posibil infectați cu SARS CoV-2. Din acest motiv, există protocoale de examinare oftalmologică care, în perioada pandemiei, impun purtarea obligatorie a:

– măștii de protecție de către personalul medical și în special de către medicul oftalmolog,

– halatelor sau salopetelor,

-ochelarilor de protecție (pentru noi, oftalmologii, vizierele sunt inutile, deoarece reduc vizibilitatea și nu permit examinarea la microscop),

– mănușilor de protecție,

– ecranelor de protecție ale aparatelor de examinare,

plus

  • dezinfecția sistematică și agresivă a echipamentelor utilizate după fiecare pacient,
  • evitarea manevrelor oftalmologice care implică atingerea ochiului sau a pleoapelor

și o distanță foarte mică de pacient, precum aplicarea lentilelor de contact, în situația în care acest  lucru poate fi amânat până la normalizarea situației.

Statistic vorbind, oftalmologii fac parte din categoria cea  mai expusă la infectare, după medicii din secțiile de Infecțioase, Terapie Intensivă și ORL-iști.

Deși nu sunt multe articole publicate încă,  colegii oftalmologi din străinătate, în special Spania și Franța, au sesizat la pacienții cu forme serioase de infecție cu Covid-19 și alte manifestări oftalmologice.

Pierderea gustului și a mirosului de către unii pacienți infectați indică neurotropismul acestui virus, deci tendința lui de a agresa sistemul nervos. Formele de manifestare sunt diverse, iar afectarea oculară a fost semnalată de către colegii care au fost în contact cu pacienții cu forme medii sau severe de boală sau, interesant, pacienți la care singura manifestare a fost cea oculară. Cel mai frecvent observate au fost afectarea nervului optic cu scăderea vederii și paralizii ale mușchilor extraoculari însoțite de vedere dublă, o parte dintre ele fiind reversibile.

Este foarte greu în acest moment să tragem concluzii deoarece energia este concentrată, la pacienții cu forme severe de boală, pe cuparea fenomenelor inflamatorii care duc la cascada afectării multiple de organe, începând cu sistemul respirator, iar celelalte fenomene descrise, nu sunt prioritare, fiind o consecință a afectării sistemului nervos.

De la izbucnirea epidemiei, am păstrat o legătură foarte strânsă cu colegii de pe multe meridiane, având posibilitatea de a afla noutăți și observații direct de pe «câmpul de luptă».

Timpul nu a permis încă prelucrarea tuturor datelor și, prin urmare, nici publicarea unor articole care să ne lumineze concret în privința afectării oftalmologice în particular, dar, cu certitudine, în următoarea perioadă ne vom confrunta cu manifestări oftalmologice legate de Covid, mai mult sau mai puțin severe, dat fiind că va trebui să ne «obișnuim» cu acest virus și să ne construim imunitatea specifică împotriva lui.

Specialiștii explică absența formelor grave la copii prin plasticitatea și imaturitatea sistemului imunitar care se adaptează «din mers», dar asta nu înseamnă că ei nu pot vehicula sau transmite virusul.

Din acest motiv, colegilor care lucrează cu copii le recomandăm să fie vigilenți: suntem mai expuși decât cei care lucrează cu adulții. «O simplă răceală» poate să ne aducă în cabinet sau în clinică un vector contagios.

Este obligatoriu ca pacienții mici sau mari cu manifestări respiratorii și/sau febră să fie direct îndrumați către centrele oftalmologice care sunt desemnate să primească potențiali pacienți infectați cu Covid-19. Triajul telefonic și completarea responsabilă a datelor care indică contactul cu potențiale focare la intrarea în clinică pot să reducă major riscul de infectare.

Cu certitudine, o atitudine implicată, informarea continuă a personalului medical, respectarea protocoalelor, investiția în echipamente adecvate și educarea pacienților prin atitudine pozitivă, respectarea strictă a regulilor, dezinfecția și sterilizarea, toate lucrurile pe care tot sistemul medical ar fi trebuit să le respecte până în prezent și altele noi, specifice, toate aceste lucruri ne vor ajuta să trecem cu bine și cu cât mai puține pierderi peste această pandemie care, se pare, ne-a prins foarte nepregătiți pentru secolul în care oamenii zboară spre Marte, transplantează organe și creează organe artificiale sau teleportează fotoni…

Lasati un raspuns

  • (nu va fi publicat)

XHTML: Puteti folosi aceste taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>