În urmă cu aproximativ un an clinica Oftapro a achiziționat MonPack One (Producător Metrovision, Franța), un echipament modern de testare electrofiziologică atât pentru adulți cât și pentru copii, versiune unică în țara noastră. Cu ajutorul acestuia se pot efectua o multitudine de investigații a funcțiilor vizuale precum electroretinografia (ERG), potențiale evocate vizual (PEV), electro-oculograma senzorială (EOG), dar și perimetrie computerizată (câmp vizual) și alte teste speciale pentru bebeluși și copii mici (câmp vizual, aprecierea acuității vizuale și a mișcărilor oculare), având un număr mare de aplicații clinice nu numai pentru electrofiziologia vederii.
Pentru a se familiariza cu utilizarea acestui aparat complex, întreaga echipă medicală a clinicii a participat ulterior la un training condus de Sébastien Colella (Metrovision, Franța), iar recent, o mică echipă formată din Dr. Bianca Neagoe – medic specialist oftalmolog și Lisaveta Agache – asistent medical, s-a deplasat la Lille, Franța, cu scopul de a-și aprofunda cunoștințele în domeniu. Domnișoara doctor ne împărtășește câteva detalii despre această experiență.
„Stagiul observațional la care am avut șansa să particip s-a desfășurat în perioada 19-24 iunie 2023, sub îndrumarea Dr. Vasily Smirnov – Șef al Departamentului de Explorări Funcționale vizuale și Neurooftalmologie din cadrul Spitalului Roger Salengro, CHU Lille. Acesta este unul dintre cele mai importante centre din Franța în care se efectueză teste de electrofiziologie oculară, motiv pentru care cazuistica este una complexă, predominând pacienți cu maladii oftalmologice rare.
Este important de știut că prin intermediul acestor investigații se înregistrează activitatea electrică a retinei sau a nervului optic, în urma unei stimulări luminoase, cu scopul de a verifica dacă acestea funcționează corect. Se folosesc variați electrozi amplasați fie pe cornee, pe pielea din vecinătatea ochilor sau la nivelul scalpului și în funcție de testul dorit se respectă diferite condiții de examinare, conform unui protocol standard. Asfel, primul pas a fost să ne familiarizăm cu întreaga gamă de dispozitive folosite și cu modul lor de utilizare.
Am urmărit atent modalitatea de desfășurare a celor mai frecvente examinări: ERG și PEV standard pornind de la explicațiile oferite părinților (deseori examinarea se adresa unui copil), continuând cu pregătirea pacientului, efectuarea testului, finalizând cu interpretarea acestuia de către medic. Cu fiecare ocazie, Dr. Smirnov puncta aspectele cheie ale patologiei respective și implicit cum se transpun acestea în traseele electrofiziologice obținute. Am cunoscut astfel un medic dedicat, foarte pasionat de acest domeniu, iar pentru că în departament există posibilitatea efectuării testelor genetice, dumnealui oferă și consultații genetice pacienților diagnosticați cu sindroame ereditare, la care am avut ocazia să asist.
A fost o onoare pentru noi să o cunoaștem și pe doamna profesor Sabine Defoort-Dhellemmes, un pionier al electrofiziologiei vederii.
Echipa noastră a fost foarte bine primită și am rămas recunoscătoare întregului personal medical pentru amabilitatea, răbdarea și disponibilitatea de a ne transmite cât mai multe informații, dezvoltându-se astfel o colaborare foarte frumoasă între cele două clinici.
Acest schimb de experiență a fost extrem de util și cu siguranță va contribui la îmbunătățirea activității noastre viitoare, în clinica OFTAPRO putându-se efectua în baza unei programări aproape toate tipurile de investigații electrofiziologice disponibile în prezent.”