Ce este Nistagmusul?

Nistagmusul se caracterizează prin mișcări involuntare, oscilatoare, de du-te-vino a globilor oculari, cel mai frecvent orizontale dar și verticale sau rotatorii. Este fiziologic, prezent în mod normal când ochii încearcă să urmarească imagini în miscare, și patologic ce însoțește anumite afecțiuni oculare sau generale.

De câte tipuri este Nistagmusul?

Nistagmusul Congenital se manifestă de la naștere sau apare în primele 3 luni de viață. Mișcările oculare necontrolate, bilaterale, sunt isolate, aparent fără nici o cauză (idiopatic), pot fi ereditare, sau asociate unor probleme neurologice (nistagmus motor). Dacă este secundar unor afecțiuni oculare congenitale precum: Strabism, Cataractă congenitală, Hipoplazia Nervului Optic se numește nistagmus senzorial.

Avem grijă de ochii întregii familii.

Programați-vă pentru consultație la oftalmologie adulți

Programează-te!


Nistagmusul Dobândit se declanșază pe parcursul vieții la orice varstă, în urma unui traumatism sau asociat altor afecțiuni medicale precum: Cataractă, Strabism, Ambliopie, Amauroză congenitală Leber, Vicii de refracție, Colobom retinian, Distrofii retiniene și de Nerv Optic, Accident Vascular Cerebral, Scleroza în plăci, Carență de vitamin (B1), Tumori cerebrale( rar) sau vestibulare, Intoxicații cu anumite medicamente sau substanțe chimice: Alcool, Litiu, Barbiturice , LSD, Fenitoina, Clonazepam.

Este Nistagmusul o boală ereditară?

În anumite cazuri există o istorie familială de nistagmus cu grade diferite de afectare printre membrii familiei, care poate sări peste generații. În alte cazuri, nistagmusul apare ca fenomen singular, izolat. Se pot face teste genetice pentru a clarifica această problemă.

Cum vede un copil cu Nistagmus?

Cu cât ochii se mișcă mai puțin, cu atât vederea este mai bună. Nistagmusul se reduce prin convergență,  adică mișcările necontrolate sunt minime când privește la distanțe mai mici. În anumite momente de stres, anxietate, oboseală, vederea poate fi mai slabă. Este mai greu de urmărit obiecte sau activități ce implică multă mișcare. Apar uneori tulburări de percepție spațială, care pot duce la probleme de coordonare.

Poate citi un copil cu Nistagmus, există cărți, jucării, exerciții care-l pot ajuta?

Folosirea ochilor în special în primii ani de viată este foarte importantă. Pentru un copil cu nistagmus congenital fără alte probleme asociate, obiectele văzute nu se mișca, se poate juca, poate citi, se poate uita la televizor și este indicat să mearga la o școală normală. Dacă există și alte afecțiuni ce însoțesc nistagmusul, ochii focalizează mai greu imaginile, sunt preferate carți cu un scris mai mare, cu un contrast mai bun, o camera bine iluminată, jucării mari, viu colorate, sunt utile televizoarele cu un ecran mai mare, daca merge la film sau la teatru este indicat să se așeze pe locurile din fața.

La Oftapro copiii pot fi consultați din primele zile de viață!

Programează-te!

De ce persoanele cu Nistagmus au o poziție înclinată a capului (Torticolis)?

Mișcările nistagmusului pot varia ca intensitate în funcție de direcția privirii. Zona neutră (null point) reprezintă direcția privirii în care nistagmusul se atenuează, și acuitatea vizuală este cea mai bună. Când zona neutră nu este situată înainte, pacientul adoptă o poziție a capului întoarsă sau înclinată.

Metode de tratament

Nistagmusul dobândit dispare odata cu tratarea afecțiunii ce l-a provocat. Se pot introduce lentile prismatice care determină o deviație fortată a ochilor în zona de null point, având ca scop îmbunatațirea torticolisului. Injectiile cu toxină Botulinică sunt indicate în anumite forme de nistagmus. Tratamentul chirurgical vizează musculatura oculară și are ca scop, aducerea capului în pozitie normală și reducerea amplitudinii mișcărilor involuntare. Acuitatea vizuală iî urma intervenției este mai bună, dar nistagmusul nu poate fi corectat în totalitate.

Autor: Dr. Raluca Nițescu
Medic Specialist Oftalmolog
Clinica Oftalmologica Oftapro