În mod frecvent, observăm la nou-născut și la sugar pete de culoare roz sau roșu închis la nivelul pleoapelor. Oare ce semnificație au?

Cele mai multe sunt hemangioame capilare formate printr-o aglomerare de vase mici de sânge și sunt prezente de obicei de la naștere sau apar în primele 6 luni de viață, iar în proporție mare involuează spontan și dispar până la vârsta de 10 ani. Există situații când acestea cresc rapid în primele săptămâni postnatal, pot produce ptoza (căderea) pleoapei cu acoperirea axului vizual și vicii de refracție, care pot duce la ambliopizarea (lenevirea) ochiului.

De asemenea, sunt situații când aceste “pete” sunt determinate de o aglomerare de vase (malformații vasculare) situate mai profund, în orbită, și atunci sunt necesare și alte investigații, ca de exemplu ecografia, pentru a pune un diagnostic corect.

La Oftapro copiii pot fi consultați din primele zile de viață!

Programează-te!

Dacă observați creșterea în dimensiune și deformarea pleoapei trebuie să ajungeți cu copilul la medicul oftalmolog pediatru, care poate alege conduita terapeutică corectă. Aceste leziuni beneficiază de tratament medicamentos care ajută la regresia lor, dar în cazuri speciale trebuie tratate chirurgical sau pot beneficia de tratament laser.

Există și o altă pată colorată la nivelul feței, asemănătoare unei pete de vin, care de cele mai multe ori afectează și regiunea pleoapelor, prezentă de la naștere, care, spre deosebire de hemangioamele capilare, nu se modifică în dimensiune în primele săptămâni de viață. Aceasta poate fi asociată cu malformații vasculare la nivelul vaselor cerebrale și ale orbitei, uneori cu apariția convulsiilor sau a glaucomului (presiune intraoculară crescută), cu alte cuvinte “pata” de la nivelul pielii semnifică o afecțiune care poate influența sănătatea copilului pe termen lung. În această situație, pentru diagnosticul corect, sunt necesare examinări suplimentare, inclusiv RMN cerebral, la indicația medicului neurolog pediatru. Leziunea cutanată poate fi tratată prin laser, care ajută la decolorarea leziunii și previne îngroșarea pielii.

Monitorizarea evoluției bolii se face de către medicul oftalmolog, prin verificarea periodică a presiunii intraoculare și a refracției oculare, precum și de către medicul neurolog pediatru.

În concluzie, aceste “pete” pot fi inofensive pentru sănătatea copilului, dar uneori pot semnifica o afecțiune mai gravă, care dacă este diagnosticată și tratată corect, copilul dumneavoastră va fi în siguranță. De aceea, chiar dacă pentru mulți părinți aceste “pete” deranjează mai ales estetic, pentru conduita terapeutică cel mai important lucru este diagnosticul corect.

Cristina Nițulescu