RECOMANDARI PENTRU SCOLARI

Pozitia la scris, la citit, la calculator trebuie sa fie cu spatele drept.

Distanta de la masa de lucru pana la nas trebuie sa fie echivalentul a doua palme deschise ale copilului.

Coatele trebuie sa se sprijine pe masa de lucru, deci scaunul trebuie sa aiba o inaltime adecvata si un spatar fizionomic.

Lumina este de preferat sa vina din partea stanga dar cel mai important este sa fie suficienta si directionata pe obiectul de lucru. Lumina naturala este ideala dar din pacate nu poate fi exploatata pe tot parcursul zilei.

Copiii trebuie invatati sa respire corect – randamentul lor vizual si scolar depinde in mare masura de felul in care se oxigeneaza zona cerebrala. Educatia fizica facuta consecvent, eventual cateva exercitii de respiratie cu fereastra deschisa dupa orele mai dificile si daca este posibil o scurta inviorare, sunt extrem de utile si sanatoase.

Regulile de igiena scolara impun ca timpul extrascolar acordat studiului la un copil din ciclul primar sa nu depaseasca in medie 2 ore. Ei au nevoie si de relaxare, de joaca si de amuzament, o programa scolara incarcata duce la scaderea randamentului si performantei, precum si la afectiuni ale ochilor si sistemului nervos si imunitar.

Televizorul si calculatorul nu trebuiesc interzise dar durata lor de utilizare zilnica nu trebuie sa depaseasca (total) 2 ore, de preferat nu continuu. Evident, distanta pana la monitor trebuie sa fie corespunzatoare, iar monitoarele LCD sunt mult mai sanatoase pentru ochi. La televizor trebuie sa stea la aceeasi distanta ca adultii.

Copiii au nevoie de mai mult somn decat adultii. Stimulii vizuali puternici inaintea somnului duc la probleme vizuale si psihice serioase deci, un copil pana la 10-11 ani nu trebuie sa depaseasca ora 21.00 in fata televizorului si continutul emisiunilor urmarite trebuie controlat.

Dr. Daniela Cioplean

medic primar oftalmolog