Pozitia la scris, la citit, la calculator trebuie să fie cu spatele drept.

Distanța de la masa de lucru până la nas trebuie să fie echivalentul a două palme deschise ale copilului.

Coatele trebuie să se sprijine pe masa de lucru, deci scaunul trebuie să aibă o înălțime adecvată și un spătar fizionomic.

Lumina este de preferat să vină din partea stângă, dar cel mai important este să fie suficientă și direcționată pe obiectul de lucru. Lumina naturală este ideală, dar din păcate nu poate fi exploatată pe tot parcursul zilei.

Copiii trebuie învățați să respire corect – randamentul lor vizual și școlar depinde în mare măsură de felul în care se oxigenează zona cerebrală. Educația fizică făcută consecvent, eventual câteva exerciții de respirație cu fereastră deschisă după orele mai dificile și dacă este posibil o scurtă înviorare, sunt extrem de utile și sănătoase.

OFTAPRO OPTICS

Ce este
Optică
Integrată?

află răspunsul!

Regulile de igienă școlară impun ca timpul extrașcolar acordat studiului la un copil din ciclul primar să nu depașească în medie 2 ore. Ei au nevoie și de relaxare, de joaca și de amuzament, o programă scolară încărcată duce la scăderea randamentului și performanței, precum și la afecțiuni ale ochilor și sistemului nervos și imunitar.

Televizorul și calculatorul nu trebuiesc interzise, dar durata lor de utilizare zilnică nu trebuie să depașească (total) 2 ore, de preferat nu continuu. Evident, distanța până la monitor trebuie să fie corespunzatoare, iar monitoarele LCD sunt mult mai sănătoase pentru ochi. La televizor trebuie să stea la aceeași distanță ca adulții.

Copiii au nevoie de mai mult somn decât adulții. Stimulii vizuali puternici înaintea somnului duc la probleme vizuale și psihice serioase deci, un copil până la 10-11 ani nu trebuie să depașească ora 21.00 în fața televizorului și conținutul emisiunilor urmărite trebuie controlat.

Dr. Daniela Cioplean

Medic Primar Oftalmolog