Retinopatia de prematuritate reprezintă principala cauză de orbire la copil. În plus, întrucât au un risc crescut de alte afecţiuni oculare care netratate la timp duc la o vedere scăzută, copiii născuţi prematur necesită controale oftalmologice periodice.
Vârsta de gestaţie mică şi greutatea mică la naştere sunt principalele cauze ale retinopatiei de prematuritate. Severitatea bolii este strâns legată de standardul de îngrijire al nou-născutului (administrarea de oxigen trebuie făcută după reguli bine stabilite), precum şi de alte afecţiuni ale copilului (infecţia, boala pulmonară cronică, anemia, enterocolita ulcero-necrotică). Retina (zona din interiorul ochiului care ne permite să vedem) este formata din ţesut nervos şi vase de sânge, începe să se dezvolte începând cu săptămâna 16 de sarcină, fiind completă la nou-născutul la termen. La copilul născut prematur, vasele de sânge sunt incomplet dezvoltate. Acestea se pot opri din creştere după naştere, mai ales datorită nivelului mai mare de oxigen din mediul extern, faţă de cel intrauterin, iar ulterior se pot dezvolta anarhic vase de sânge anormale ca răspuns la retina nevascularizată, care pot duce la dezlipire de retină şi pierderea totală a vederii pentru tot restul vieţii. În România sunt examinaţi toţi copiii care la naştere au avut vârsta de gestaţie mai mică sau egală cu 34 săptămâni și a căror greutate la naştere a fost mai mică sau egală cu 2000 grame. Prima examinare se face la aproximativ 28 de zile de la naştere şi de cele mai multe ori are loc în maternitate, iar controalele periodice au loc la 7-14 zile, în funcţie de evoluţia bolii, până când boala este vindecată.
Retinopatia de prematuritate- dr. Cristina Nițulescu
Din fericire, retinopatia prematurilor are soluții.Vi le prezintă azi dr. Cristina Nițulescu, medic oftalmolog pediatru cu experiență și dedicare în tratamentul afecțiunilor retiniene la copii.
Boala are 5 stadii: stadiile 1 şi 2 pot regresa spontan, în stadiul 3 de obicei este indicat tratamentul laser; stadiile 4A şi 4B înseamnă dezlipire parţială de retina, iar stadiul 5 dezlipire totală de retină. Aceste ultime stadii nu mai pot fi tratate prin laserterapie; se încearcă tratament chirurgical, dar cu rezultate descurajatoare: în stadiile 4B şi 5 (de obicei apar la copiii care nu au fost aduşi la timp la control) chiar după operaţie, copiii nu percep lumina.
Tratamentul care vindecă această boală, laserterapia, se face în stadiul 3 (dar şi în stadiile 1 şi 2 dacă este afectată zona centrală a retinei) la 24-72 de ore de la diagnosticare cu analgosedare (nu necesită anestezie generală), având rezultate bune în peste 98% din cazuri. În cazurile severe se practică injecţia intraoculară cu Avastin, pentru a nu distruge cea mai mare parte a retinei prin laser.
La externarea din maternitate citiţi cu atenţie recomandările din biletul de externare şi dacă aveţi nelămuriri întrebaţi medicul neonatolog când trebuie să mergeţi cu copilul la control. Întrucât această boală afectează iniţial periferia retinei, copilul poate vedea lumina şi obiectele mari, dar boala să evolueze. Cu alte cuvinte, când copilul este externat din maternitate, de obicei boala oculară nu este vindecată.
În plus, copilul născut prematur poate suferi de o serie de alte afecţiuni oftalmologice, chiar dacă nu a avut o formă severă de retinopatie. Miopia mare (frecventă la copiii trataţi prin laserterapie), hipermetropia, anizometropia (diferenţa mare de dioptrii între cei doi ochi), strabismul, sunt frecvente şi dacă nu sunt descoperite la timp, duc la ambliopizarea ochiului (“ochiul leneş” ) care se poate trata mai uşor cu cât copilul este mai mic.
În concluzie, dacă ascultaţi indicaţiile medicului oftalmolog şi veniţi cu copilul la controalele periodice, copilul dumneavoastră nu va fi în pericol să-şi piardă vederea.