Ce sunt glandele Meibomiene?
Filmul lacrimal este alcătuit din trei straturi: stratul mucos, stratul apos și stratul lipidic. Glandele Meibomiene sunt glande uleioase, localizate de-a lungul marginii pleoapelor unde se găsesc genele, fiind responsabile de formarea stratului lipidic al filmului lacrimal. Acesta reprezintă stratul exterior al filmului lacrimal și are rol în prevenția evaporării lacrimilor. Mișcarea pleoapelor în timpul clipitului are un rol important în eliberarea lipidelor de la nivelul glandelor. Grosimea stratului lipidic poate fi crescută prin clipit forțat și redusă printr-un clipit mai rar.

Cum să nu ai ochii uscați (Nvision Matinal)

Putem preveni senzația de uscăciune a ochilor în mai multe feluri. D-na dr. Daniela Cioplean detaliază alături de Ana Maria Ivan (@Zanana), în cadrul evenimentului NVision Matinal.

Pentru mai multe video informative urmariți canalul nostru YouTube!Subscribe

Manifestare
Aceasta reprezintă o afecțiune cronică în care glandele nu secretă suficient ulei sau uleiul secretat este de o calitate slabă. Adesea, orificiul de deschidere al glandelor se înfundă, astfel o cantitate mai mică de ulei ajunge la nivelul lacrimilor. În stadiile incipente, pacienții sunt adesea asimptomatici, însă dacă nu sunt tratați, această disfuncție poate cauza sau exacerba simptomele de ochi uscați și inflamația pleoapelor. Glandele Meibomiene se blochează cu secreții îngroșate, iar în cele din urmă devin incapabile să secrete ulei, ceea ce duce la modificări la nivelul  filmului lacrimal și la uscăciune oculară.
Simptomatologia disfuncției de glande meibomiene este reprezentată de: uscăciune oculară, senzație de arsură, mâncărime, cruste la nivelul pleoapelor, lăcrimare, sensibilitate la lumină, ochi roșii, senzație de corp străin, vedere încețoșată tranzitorie, apariția de orjelet/chalazion.

Tratament
Tratamentul medicamentos constă în aplicarea de comprese calde local, masaj la nivelul pleoapelor, lacrimi artificiale, picături cu efect anti-inflamator, administrarea de suplimente care conțin Omega 3.

Pe lângă mijloacele de tratament medicamentos, alimentația joacă un rol important în controlarea simptomelor.


Alimente benefice

Alimentele ce urmează reprezintă doar o parte dintre multele alimente sănătoase pe care ar trebui să le consumați pentru sănătatea generală a ochilor.

  • Avocado – conține grăsimi mononesaturate de înaltă calitate benefice organismului; de asemenea conține vitamina E cu rol în scăderea inflamației
  • Legume cu fructe verzi – spanacul, varza, rucola conțin nutrienți și antioxidanți necesari sănătații ochilor
  • Semințe de in măcinate sau ulei de in – reprezintă o sursă importantă de Omega 3
  • Brocoli – conține antioxidanți, vitamina C, K, acid folic, potasiu și fibre care pot ajuta la scăderea radicalilor liberi și a inflamației din organism
  • Cartofii dulci – conțin beta caroten, derivat al vitaminei A, cu rol în sănătatea suprafeței oculare
  • Uleiul de măsline – conține antioxidanți și grăsimi mononesaturate
  • Turmeric – reprezintă un puternic antiinflamator
  • Lămâile – efect antioxidant și conținut crescut de vitamina C
  • Frunctele de pădure – bogate în antioxidanți

Alimente de evitat

  • Zahărul
  • Excesul de carne – poate reprezenta o sursă suplimentară de hormoni, antibiotice și bacterii care pot induce inflamație
  • Produse lactate – similar cu carnea, produsele lactate pot conține antibiotice, hormoni și substanțe care pot crește inflamația în organism
  • Alimentele procesate – uleiurile parțial hidrogenate, cum ar fi grăsimile trans pot duce la creșterea inflamației în organism.

Dr. Mihnea Vulpe,
Medic specialist oftalmolog