Intervențiile chirurgicale se efectuează sub anestezie. Scopul anesteziei este de a asigura confortul necesar atât al pacientului cât și al chirurgului pe parcursul desfășurării unei operații. Medicul dumneavoastră oftalmolog este cel care selectează tehnica anestezică cea mai adecvată tipului de procedură chirurgicală la care urmează să fiți supus dar medicul anestezist poate să modifice această opțiune dacă consideră că este în beneficiul și pentru siguranța dumneavoastră, tehnica anestezică respectivă urmând să vă fie prezentată ulterior.

Siguranță și confort pentru întreaga familie!

Programează-te!

Buna desfășurare a unei operații necesită și o anestezie de bună calitate, aceasta însemnând:

  • controlul durerii produse de inciziile chirurgicale din timpul intervenției;
  • sedare sau somn profund pentru a se controla stres-ul indus de intervenție;
  • relaxarea profundă a musculaturii din zona operată pentru a asigura chirurgului tot confortul necesar realizării operației în cele mai bune condiții;
  • toate acestea trebuie să se facă în condiții de stabilitate a funcțiilor vitale ale organismului (de exemplu: oxigenarea,  tensiunea arterială, frecvența cardiacă, combaterea deshidratării, prevenirea infecției);
  • toate aspectele enumerate mai sus intră în atribuția medicului anestezist.

Alegerea tipului de anestezie depinde de:

  • operația pe care o veți suferi;
  • răspunsurile dumneavoastră la întrebările care vi se vor adresa;
  • starea dumneavoastră de sănătate;

Tipuri de anestezie utilizate în chirurgia oftalmologică

  • Anestezia locală: se face prin injecție sau prin aplicații (picături sau unguente) de anestezic- anestezie topică  ce amorțesc ochiul. Veți rămâne conștient pe parcursul intervenției și anumite manevre pot fi percepute ca fiind neplăcute. Anestezia topică poate fi o opțiune pentru intervenții de scurtă durată dar în majoritatea situațiilor, în special în intervențiile pentru strabism este posibil să fie necesară și injectarea locală de anestezic. Anumite intervenții în zona orbitară se pot efectua confortabil în anestezie locală-de exemplu chirurgia palpebrală ( a pleoapelor).

Anestezia locală poate declanșa reacții alergice la substanța anestezică de aceea pacienții cu istoric de reacții la anestezicele locale trebuie să evite acest tip de anestezie.

  • Anestezia generală: oferă o stare controlată de pierdere a conștiinței. Veți adormi profund și rapid din momentul injectării substanței hipnotice și nu veți simți nimic. Se folosesc substanțe analgezice pentru controlul durerii, relaxante musculare, iar funcția respiratorie este preluată parțial de către aparatul de respirație artificială al aparatului de anestezie, cu ajutorul unei sonde plasate în trahee de medicul anestezist (intubație oro-traheală). Anestezicele sunt fie injectate într-o venă, fie inhalate, fie sunt administrate combinat iar la sfârșitul intervenției efectele se remit rapid și starea de conștiență este recăpătată. O anestezie locală poate fi convertită într-o anestezie generală dacă este necesar.
  • Sedare intravenoasă: uneori, pentru intervenții de scurtă durată se practică anestezia sau sedarea intravenoasă de scurtă durată. Veți adormi în momentul injectării substanței hipnotice și nu veți simți nimic; veți respira singur sau ajutat de către medicul anestezist prin intermediul unei măști cu oxigen. Sedarea poate fi asociată cu succes anesteziei locale mai ales când este necesară o scurtă perioadă în care pacientul trebuie sa interacționeze cu chirurgul pentru un rezultat chirurgical optim.

În clinica OFTAPRO se practică toate aceste tehnici anestezice.


Anestezia pentru suturi  ajustabile

Sunt situații în care pacienții complianți și echilibrați pot beneficia de o chirurgie cu suturi ajustabile în anestezie topică/locală asociată cu o ușoară sedare, în acest mod optimizând rezultatul final al chirurgiei. Cea mai bună indicație în acest scop o au pacienții cu deviații strabice mici, cei foarte vârstnici sau care au contraindicație pentru anestezia generală , cei cu diplopie (vedere dublă) sau cei care se operează în scop cosmetic pentru corectarea unei ptoze palpebrale (pleoapă căzută). Rezultatul chirurgiei poate fi verificat pe parcursul intervenției permițând o ajustare intra-operatorie a poziției ochilor sau la până la 24 de ore postoperator. În clinica OFTAPRO aceste intervenții se efectuează din anul 2000.

Majoritatea intervențiilor pe mușchii extraoculari, la nivelul orbitei sau la nivelul căilor lacrimale necesită însă anestezie generală.

Cea mai experimentată clinică în oftalmopediatrie și strabism din România

Programează-te!

Anestezia generală

Presupune pierderea conștiinței și a senzației de durere, fiind o stare de somn profund. Substanța anestezică poate fi administrată intravenos (anestezie intravenoasă) sau inhalator (o mască ce acoperă gura și nasul). Amestecul de gaz anestezic și oxigen poate fi administrat pe un tub care este plasat în laringe (mască laringiană) sau în trahee (intubație orotraheală), după ce pacientul este adormit profund. Intubația facilitează controlul căilor aeriene și reduce riscul de aspirație al salivei sau al conținutului gastric în plămâni; de asemenea permite administrarea de medicație musculo-relaxantă, ceea ce duce la îmbunătățirea condițiilor chirurgicale.

Pe lângă substanțele administrate inhalator, pe parcursul anesteziei generale se administrează intravenos și alte substanțe complexe care facilitează anestezia și controlează etapele acesteia.

Pe parcursul anesteziei generale nu veți simți nimic și chiar și după trezire confortul va fi bun deoarece substanțele împotriva durerii încă își fac efectul.


Pregătirea preanestezică

Cum vă puteți pregăti pentru anestezie în vederea operației înainte de a vă prezenta la clinică:

  • Pentru fumători – vă recomandam oprirea fumatului cu câteva săptămâni înainte, cu cât mai devreme cu atât riscul complicațiilor pulmonare scade. Dacă nu puteți opri fumatul, chiar și reducerea numărului de țigări fumate ajută;
  • Dacă sunteți supraponderal – slăbirea prin regim alimentar ajută la scăderea riscurilor anestezice, dacă acest lucru este posibil;
  • Cu aproximativ 2 zile înainte de operație este de dorit, pentru pacienții care nu au contraindicație, să beți mai multe lichide decât de obicei;
  • Dacă se mișcă dinții sau lucrările dentare sau dacă aveți infecții dentare vă recomandăm să mergeți la dentist înainte, pentru a evita riscurile desprinderii acestora, respectiv riscul de răspândire a infecției pentru situațiile în care medicul anestezist va trebui să vă intubeze;
  • Dacă aveți o problemă medicală cronică, cum ar fi: diabet, astm, probleme cu glanda tiroidă, epilepsie, hipertensiune, boli de inimă, trebuie să faceți un control la medicul curant și să aduceți actele medicale unde sunt specificate diagnosticele și tratamentul acestor boli;
  • Medicul anestezist trebuie obligatoriu informat în legătură cu medicația cronică pe care o urmați în prezent, în special medicația ce ar putea interfera cu substanțele anestezice;
  • Va rugăm să nu omiteți să menționați dacă luați suplimente nutritive sau remedii naturiste – multe dintre acestea pot interfera cu substanțele anestezice!

Medicul anestezist poate depista o problemă în starea dumneavoastră de sănătate ce ar crește riscul operator și anestezic și de aceea poate considera o amânare a intervenției chirurgicale pentru reevaluarea și tratarea acestei probleme.


Posibile efecte postoperatorii

Postoperator pot apărea: greață severă sau vărsături, răgușeală sau dificultăți de înghițire după intubație, dureri de cap.

Efectele adverse și riscurile procedurilor anestezice

Acestea sunt asociate procedurilor complexe, complicațiile ce pot apărea în timpul intervențiilor chirurgicale sau procedurilor de investigare-tratament efectuate sub anestezie/sedare survenind chiar și în condiții de maximă atenție, exigență, profesionalism, dotare de înalt nivel, având un număr mare de posibile cauze ce țin atât de limitele științelor medicale, cât și de patologia de bază sau asociată, posibil alta decât cea vizată de procedura medicală ce impune anestezia/sedarea, efecte adverse cunoscute sau imprevizibile ale medicamentelor folosite, de manevrele și aparatura/instrumentarul implicit asociate tehnicii folosite.

Singura clinică din România cu specialiști în chirurgie oculoplastică, orbitară și de căi lacrimale

Programează-te!

Cele mai frecvente complicații ale anesteziei sunt următoarele:

Hematoame (colecții localizate de sânge), sângerarea importantă și infecțiile la locurile de injectare Abcese formate în urma injectării, necroza țesuturilor sunt rare (un caz la o mie de anestezii); doar în cazuri excepționale acestea necesită rezolvare chirurgicală.

Lezarea temporară sau permanentă a nervilor (cu sensibilitate la atingere sau alterarea sensibilității) este rară; paralizia persistentă în urma lezării nervoase este excepțional de rară.

Efectele adverse ale anestezicelor și ale celorlalte medicamente folosite (de exemplu perfuzii) pot apărea în mod particular la anumiți pacienți cu hipersensibilitate și/sau cu anumite boli preexistente, care trebuie precizate în chestionarul cu privire la istoricul medical.

Reacții alergice severe și alte complicații potențial letale sunt extrem de rare în cazul tuturor procedurilor anestezice. Orice tip de anestezie, în special cea generală, prezintă riscul apariției unor complicații postoperatorii (ex. tromboză, insuficiență renală, insuficiență hepatică, stop cardiac – cu o frecvență de 0.8 /10000 de intervenții chirurgicale pe ochi) care pot genera inclusiv decesul pacientului, indiferent de măsurile de prevenire luate, de tehnica și aparatura folosită, de experiența echipei medicale, de acuratețea tehnicilor practicate aceasta statistică incluzând toate categoriile de vârstă și toate tipurile de anestezie oftalmologică.

Greața și vărsăturile sunt rare, situațiile amenințătoare de viaț[ prin pătrunderea lichidului de vărsătură în căile aeriene fiind foarte rare.

Intubația poate duce la dificultăți temporare de înghițire și răgușeală. Foarte rar pot să apară leziuni ale gâtului, laringelui sau a traheii sau leziuni ale corzilor vocale, asociate cu afectarea permanentă a vocii (răgușeală) și dificultăți ale respirației. Pot apărea și leziuni ale dinților, chiar pierderea unor dinți, mai ales în cazul paradentozei sau a dentiției de lapte.

În OFTAPRO au avut loc până în prezent peste 10.000 de intervenții în anestezie generală. Cu ajutorul echipei de profesioniști pe care o avem, până în prezent nu s-au semnalat efecte secundare sau complicații majore ale anesteziei, indiferent de tipul acesteia.