Ce tipuri de anestezie sunt disponibile pentru copiii operați la ochi?

Există două tipuri principale de anestezie: locală și generală. Anestezia locală constă în amorțirea zonei care urmează să fie operată prin aplicarea sau injectarea agenților anestezici. De exemplu, medicii stomatologi folosesc anestezie locală prin injectarea de lidocaină în zona dintelui care urmează să fie operat. Pacientul este încă treaz, capabil să se miște și este conștient de procedură. Anestezia generală adoarme întregul corp și reduce / elimină foarte mult posibilitatea de mișcare în timpul procedurii. Pacientul nu este conștient de procedură și nu are dureri în timpul procedurii.

Copiii vor avea aproape întotdeauna nevoie de anestezie generală pentru a avea o intervenție chirurgicală la nivelul ochilor sau în jurul lor. Acest lucru este necesar pentru ca micul pacient să fie complet nemișcat și operația să poată fi efectuată în siguranță și într-un mod eficient. Anestezia generală este uneori necesară pentru examinarea completă a unui copil care este extrem de necooperant, iar oftalmologul nu poate obține informații cruciale în cabinet.

Procedurile minore ale pleoapelor se pot face sub anestezie locală, dar acest lucru necesită ca pacientul să fie liniștit și cooperant.

Anestezia la copii- dr. Radu Tăbăcaru

Multor părinți le este teamă de perspectiva anestezierii copilului pentru operația oftalmologică, de aceea am apelat la un specialist pentru a răspunde celor mai frecvente întrebări și temeri ale familiei. Despre anestezia pediatrică, cu dl. dr. Radu Tăbăcaru, șef secție ATI în clinica Oftapro

Pentru mai multe video informative urmariți canalul nostru YouTube!Subscribe

Cum se administrează anestezia copiilor?

Anestezia generală este administrată de regulă copiilor în două etape. În primul rând, se administrează un medicament relaxant care determină copilul să adoarmă. Acest medicament este de obicei administrat sub formă de gaz printr-o mască de față parfumată. O linie intravenoasă/ branula (IV) este de obicei plasată într-o venă a brațului sau piciorului după ce copilul a adormit pe mască. Copiilor mai mari li se poate pune linia IV înainte de a adormi.

o fotografie a unui tub endotraheal

În proceduri scurte, cum ar fi dezobstrucția unui canal lacrimal, uneori este necesară doar o mască pentru a administra anestezia și a finaliza procedura. Cu toate acestea, pentru majoritatea procedurilor oculare, un tub respirator sau o mască laringiană (un tip special de tub care poate provoca mai puțină iritație și poate reduce durerea în gât după operație) este plasată în trahee pentru a permite anestezistului să controleze și să susțină respirația copilului în timp ce se află sub anestezie. Agenții anestezici inhalatori administrați prin tub și / sau medicamentele administrate intravenos mențin anestezia. Tubul de respirație este îndepărtat la sfârșitul operației înainte ca micul pacient să fie complet treaz. Linia intravenoasă (branula) poate fi îndepărtată în perioada de recuperare când copilul bea lichide și nu are senzație de greață.

Prin ce se diferențiază „somnul” anestezic de somnul normal?

„Somnul” anestezic este destul de diferit de somnul normal, deoarece medicamentele puternice acționează asupra fiecărui organ al corpului. Realizarea și menținerea efectului dorit necesită monitorizare și ajustare continuă. Anestezistul dvs. are experiența și cunoștințele necesare pentru a decide ce agenți sunt cei mai buni pentru copilul dvs. și pentru a le administra într-un mod sigur.

Cum ar trebui să fie pregătit un copil pentru operație?

Dacă copilul dumneavoastră are vârsta suficientă pentru a înțelege motivul pentru care va fi operat, este important să-i oferiți o explicație pentru a se simți confortabil cu decizia. Dacă copilul este foarte mic, atunci este util să fiți calm și vesel pentru el. Dacă aveți întrebări, vă rugăm să solicitați lămuriri oricărui membru al echipei spitalului. Personalul, asistenții medicali și medicii vor încerca să facă experiența clinicii una pozitivă.

Anestezia generală la copii

Cum se efectuează anestezia la copil înainte de operație în clinica Oftapro

Este necesar un examen medical pentru copii înainte de a fi supus anesteziei generale?

Da. Înainte de operație, este necesar să fie efectuat un istoric medical și un examen fizic pentru a vă asigura că copilul dumneavoastră este suficient de sănătos pentru a fi supus anesteziei și pentru a avea orice intervenție chirurgicală planificată. Acest lucru va fi verificat probabil de către medicul pediatru al copilului și de către anestezist, dar și de către medicul oftalmolog în raport cu rezultatele analizelor.

Predispoziția pentru complicații la anestezie poate fi moștenită?

Da, există anumite reacții la anestezie care apar în familie, precum și condiții medicale ereditare care pot face administrarea anesteziei mai complexă. Asigurați-vă că vorbiți cu medicul anestezist al copilului dvs. cu privire la orice reacții adverse cunoscute la anestezie care au apărut la rudele de sânge ale copilului dumneavoastră. Aceste complicații pot fi severe, cum ar fi hipertermia malignă, sau mai puțin severe, cum ar fi greața și vărsăturile. Există pași care pot fi urmați și / sau medicamente care pot fi administrate pentru a împiedica sau ajuta la tratarea acestor complicații potențiale. 

Ce poate mânca sau bea un copil înainte de anestezia generală?

Pacienții supuși anesteziei generale nu trebuie să mănânce sau să bea nimic pentru o anumită perioadă de timp înaintea efectuării unei intervenții chirurgicale. Această perioadă de timp poate fi de 4-8 ore, în funcție de vârsta pacientului și de tipul de mâncare sau lichid. Cerințele specifice pentru copilul dumneavoastră vă vor fi date direct de către clinică.

Având un stomac complet gol ajută la evitarea aspirației pulmonare. Aspirația pulmonară apare atunci când conținutul stomacului este respirat în plămâni și poate provoca complicații grave. Postul poate fi dificil pentru oricine, în special pentru copii, dar vă rugăm să rețineți că acesta este practicat pentru siguranța copilului.

Personalul clinicii vă va oferi instrucțiuni specifice cu privire la ora la care copilul dumneavoastră trebuie să nu mai mănânce și să bea. Vă rugăm să le urmați întocmai cum vi se recomandă pentru a evita întârzierea sau anularea procedurii.

Se poate administra un sedativ pentru a calma un copil înainte de a intra în operație?

În funcție de operația pe care o face copilul dumneavoastră, acest lucru se poate face. Multe spitale vor oferi un sedativ lichid (sirop) copiilor înainte de intervenția chirurgicală pentru a ușura orice reținere. Un sedativ îi reconfortează pe copii în timp ce așteaptă operația, reduce anxietatea în timp ce se mută în sala de operație și îi ajută să uite evenimentele asociate imediat cu operația lor.

La Oftapro copiii pot fi consultați din primele zile de viață!

Programează-te!

Este periculoasă anestezia generală?

Pacienții sunt monitorizați extensiv de către anestezist în timp ce adorm. Reacțiile grave la anestezie sunt extrem de rare. Se iau toate măsurile de precauție pentru a asigura siguranța copilului în timp ce el sau ea doarme.

Ce este o mască laringiană pentru căile respiratorii?

O mască laringiană (ML) a căilor respiratorii este un tub special de respirație care este poziționat deasupra corzilor vocale în loc să treacă pe lângă ele, așa cum o face un tub endotraheal. Acest lucru poate reduce iritarea traheii în timpul intervenției chirurgicale și poate reduce durerile de gât ulterior. [ML] nu sunt adecvate în fiecare caz. Oftalmologul și anestezistul dumneavoastră vor decide dacă aceasta este potrivită pentru copilul dumneavoastră și pentru operația efectuată.

Anestezia modernă presupune introducerea unei măști laringiene care reduce iritația căilor respiratorii. În Clinica Oftapro, măștile laringiene se folosesc în intervențiile scurte și de durată medie din anul 2004

Poate fi un părinte alături de copil în timp ce se administrează anestezia?

Fiecare spital are propriile politici cu privire la posibilitatea ca părinții să fie alături de copil la trezire în sala de recuperare. În Clinica OFTAPRO, un părinte va însoți copilul până la intrarea în sala de operație și va fi alături de copil în salonul de recuperare din momentul în care medicul anestezist consideră că acesta va putea fi adus la părintele lui din compartimentul de trezire unde acesta va fi monitorizat după terminarea intervenției încă o perioadă de timp. Nu este permisă prezența părintelui în interiorul sălii de operație.

Ce se întâmplă în timpul recuperării după anestezia generală după operație?

Odată ce intervenția chirurgicală este completă, anestezistul va începe să trezească pacientul. Acest lucru poate dura câteva minute sau mai mult. Odată ce acest lucru poate fi realizat în siguranță, tubul este îndepărtat și respirația normală este reluată. Copilul este apoi transferat din sala de operație în sala de recuperare și în următoarea aproximativ o oră va continua să se trezească treptat. În acest timp, copiii sunt adesea somnoroși, iritabili și confuzi. Aceștia vor primi îngrijire constantă din partea personalului. În următoarele câteva ore, copilul va fi încă somnoros, uneori obraznic și poate avea o toleranță redusă la disconfort sau durere. Utilizarea medicamentelor ușoare pentru durere sau calmante sunt utile atunci când este necesar. Majoritatea copiilor își reiau activitățile normale până a doua zi. Ocazional, un copil va dormi ore întregi după o procedură, mai ales după o operație lungă sau dacă sunt necesare medicamente pentru calmarea durerii.

Care sunt efectele secundare ale anesteziei?

Copiii pot prezenta greață sau vărsături după o intervenție chirurgicală la ochi, în special când discutăm despre o intervenție pe mușchi cum este intervenția pentru strabism. Prin urmare, greața poate dura ore întregi, rareori fiind gravă. Trebuie făcut tot posibilul pentru a-l liniști pe copil și a-l face confortabil. Uneori este necesară păstrarea branulei până a doua zi pentru a permite administrarea unei medicații suplimentare.

Siguranță și confort pentru întreaga familie!

Programează-te!

Care sunt riscurile anesteziei?

Complicațiile grave ale anesteziei, cum ar fi afectarea creierului sau moartea, sunt excepțional de rare. În general, copiii sănătoși tolerează anestezia cel puțin la fel de bine ca adulții.

Ori de câte ori este posibil, intervenția chirurgicală electivă a ochilor trebuie evitată atunci când copilul este bolnav. Anesteziștii și chirurgii trebuie informați cu privire la toate afecțiunile medicale și la toate medicamentele pe care copilul le ia. De asemenea, aceștia TREBUIE informați cu privire la orice probleme anestezice pe care le-a experimentat copilul sau orice rudă de sânge, deoarece există unele afecțiuni ereditare rare, care sunt asociate cu un risc mai mare.

Unele studii au arătat că pacienții cu vârsta sub 4 ani care primesc anestezie pot prezenta un risc crescut de efecte neurologice pe termen lung și / sau dizabilități de învățare în special dacă sunt purtători deja a unor afecțiuni preexistente. Aceasta este în prezent un domeniu activ de cercetare, deoarece medicii și oamenii de știință lucrează pentru a afla mai multe despre cum să ofere anestezie în condiții de siguranță celor mai tineri pacienți. Aceste riscuri pot fi compensate de beneficiile unei proceduri necesare din punct de vedere medical. Atunci când este necesară o intervenție chirurgicală pentru a îmbunătăți dezvoltarea copilului, nu este recomandabil să o întârziați până după vârsta de patru ani. Discutați cu medicul copilului dumneavoastră înainte de operație despre riscurile și beneficiile intervenției chirurgicale sau despre o examinare care necesită anestezie generală.

Deși operația chirurgicală oculară reprezintă de regulă o rutină, copiii sunt monitorizați în mod extins de către anestezist în timp ce aceștia dorm. Reacțiile grave la anestezie sunt extrem de rare. Se iau toate măsurile de precauție pentru a asigura siguranța copiilor în timp ce aceștia dorm. Vă rugăm să discutați toate întrebările dumneavoastră cu medicul anestezist al copilului dumneavoastră înainte de operație.

Poate fi realizată intervenția chirurgicală a strabismului la copii și adolescenți cu anestezie locală sau locală?

În general, nu. Rareori, într-un grup selectiv de adolescenți și adulți excepțional de stoici, chirurgia strabismului se poate face cu o injecție anestezică locală prin pleoapa inferioară pentru a amorți nervii din jurul globului ocular. Spre deosebire de utilizarea sa în chirurgia cataractei pentru adulți, anestezia topică, constând în picături oftalmice de amorțire la suprafața ochiului, nu oferă un confort suficient pacientului pentru a fi utilizată în timpul intervenției chirurgicale musculare oculare. Operația de strabism necesită de obicei 30-40 de minute și adesea poate fi semnificativ mai lungă. Pacientul trebuie să fie complet nemișcat și confortabil în această perioadă pentru a evita complicațiile potențial grave care pot rezulta din mișcări bruște neașteptate. Deoarece nu se poate aștepta ca majoritatea copiilor să rămână nemișcați în timpul necesar pentru finalizarea intervenției chirurgicale, aproape toți copiii au nevoie de anestezie generală pentru ca intervenția chirurgicală a mușchilor oculari să fie efectuată în siguranță și confortabil.

Rezumat Anestezia pediatrică este în general o procedură sigură. Complicațiile pot fi reduse la minimum prin respectarea regulilor și indicațiilor pentru anestezie generală și amânarea intervenției chirurgicale elective dacă copilul este bolnav. Anestezia modernă permite efectuarea de intervenții chirurgicale sau examene fără durere sau anxietate.