Strabismul este o afecțiune în care poziția ochilor nu este paralelă, ochii nu sunt bine aliniați. Strabismul poate apărea la un ochi sau la ambii ochi, constant sau intermitent.
4-5% din copiii născuţi într-un an devin strabici. 50% dintre aceștia pot dezvolta ambliopie (vedere scăzută sau ochi leneş). Adulții pot dobândi strabism de diverse cauze iar incidența acestuia este direct proporțională cu vârsta, deci pe măsură ce îmbătrânim avem șanse mai mari să dobândim un strabism.
Etapele obligatorii în tratamentul strabismului sunt:
- Corectarea dioptriilor prin ochelari permanenți dacă pacientul are vicii de refracție
- Recuperarea vederii pe ochiul slab prin ocluzie sau penalizare dacă există ambliopie și pacientul este copil.
- Alinierea axelor vizuale prin operație dacă unghiul de deviație CU OCHELARII PE OCHI (sau lentile de contact) depășește limita fiziologică la care cei doi ochi pot funcționa armonic împreună.
La OFTAPRO ai acces la cea mai experimentată echipă din țară în chirurgia strabismului
Programează-te!Folosim o tehnică chirurgicală unică în România care presupune incizii extrem de mici, cu vindecare foarte rapidă și fără cicatrici. Operațiile de strabism se desfășoară în condiții de anestezie generală atât pentru copii, cât și pentru adulți.
În anumite situații folosim anestezia locală sau topică (picături) doar la adulți.
Despre operația
Atenție! Intervenția pentru strabism este delicată și necesită un chirurg specializat în acest tip de chirurgie, altfel o necunoaștere exactă a tuturor aspectelor duce la rezultate nedorite și uneori ireversibile.
Tehnica operatorie constă în slăbirea mușchilor hiperactivi (retropoziție) și/sau întărirea mușchilor hipoactivi (scurtare, avansare sau plicatura). Tehnica utilizată în cadrul OFTAPRO presupune incizii mici (3-4 mm), motiv pentru care recuperarea este foarte rapidă.
Există și operații mai complicate, în special pentru strabismele mai puțin obișnuite, unde trebuie operați mai mulți mușchi sau se folosesc alte tehnici chirurgicale decât cele menționate, mai complicate pe care le pot efectua doar anumiți chirurgi. Decizia aparține în totalitate chirurgului strabolog și planul preoperator poate fi modificat pe parcursul intervenției în funcție de constatările din timpul intervenției.
În strabismele concomitente (când vederea este bună pe amândoi ochii) se operează de obicei ambii ochi – deoarece pe partea opusă apar reacții compensatorii (căile vizuale se încrucișează la nivelul creierului) dar se poate opta și pentru chirurgia a doi mușchi pe un singur ochi.
Strabismul la copii
Strabismul la bebeluș – Dr.Daniela Cioplean
Strabismul, în principiu, o afecțiune a copilăriei, poate apărea de la cele mai fragede vârste. D-na dr. Daniela Cioplean, medic primar oftalmolog cu supraspecializare în strabism, oferă părinților îngrijorați sfaturi despre soluționarea la timp a acestei provocări.
Este încetăţenită ideea că la bebeluş există o perioadă de instabilitate fiziologică, în care este “normal” ca ochii să devieze intermitent de la poziţia normală. Deviaţiile (strabismele) care pot fi considerate “normale” sunt cele intermitente, de regulă divergente (spre în afară) şi care după vârsta de 6 luni dispar, poziţia ochilor rămânând stabilă şi paralelă. Celorlalte deviaţii, permanente, mari, vizibile şi care nu dispar după această vârstă, trebuie să li se instituie un tratament precoce.
Examinarea tardivă poate duce la instalarea unei ambliopii profunde sau, mai grav, strabismul poate ascunde prezența unor afecţiuni organice grave: cataractă congenitală, malformaţii, afecţiuni ale retinei sau nervului, tumori. Examinarea copilului sub un an necesită prezenţa unui medic oftalmoog specialist pentru copii.
Recomandarea specialiștilor este ca strabismul bebelușului sa fie corectat chirurgical înainte de vârsta de 18 -24 de luni dar nu înainte de corectarea dioptriilor cu ochelari și efectuarea tratamentului ocluziv pentru a obține o performanță similară a celor doi ochi.
Vârsta optimă pentru operație la copil
Vârsta optimă pentru operație depinde de vârsta de apariție a strabismului.
Strabismul congenital – care apare în primele 6 luni de viață – trebuie operat cât mai repede, chiar sub vârsta de 1 an, altfel copilul nu mai dezvoltă vedere binoculară normală. Toate studiile indică rezultate funcționale mai bune la copii aliniați sub vârsta de 24 luni. Pot fi necesare două sau trei operații până la alinierea perfectă.
Strabismul apărut mai târziu – după epuizarea celorlalte forme de tratament: ochelari, ocluzie – dacă deviația persistă – se trece la tratamentul chirurgical. Este ideal ca această operație să fie efectuată înainte de vârsta de 4 ani și jumătate, dar cu cât este mai scurtă perioada de dezechilibru (între apariția strabismului și operație), cu atât sunt mai bune rezultatele.
Strabismul la adulți
Tratament strabism și vedere dublă la adult – Dr.Daniela Cioplean
Despre tratarea strabismului la copii multă lume știe că este posibilă. Dar la adulți? Puțini știu că EXISTĂ soluții- atât cosmetice, cât și funcționale. D-na dr. Daniela Cioplean, medic oftalmolog cu supraspecializare in Strabism si Oftalmopediatrie, vă aduce vești bune.
Marea majoritate a strabismelor adultului sunt strabisme reziduale (operate dar necorectate în totalitate) sau consecutive (strabisme care au fost iniţial de un anume tip dar care după operaţie/operaţii şi-au schimbat aspectul) dar există și strabisme care debutează la vârste adulte având diverse cauze și care se soldează cu DIPLOPIE (vedere dublă). Adulții nu au capacitatea de a ignora una din imagini în majoritatea situațiilor atunci când anterior au avut o vedere binoculară normală și de aceea închid un ochi sau caută o poziție compensatorie în care reușesc să suprapună imaginile.
De regulă, în strabismele vechi, pacienții nu au diplopie pentru că a existat timpul necesar adaptării creierului la această situație însă ea poate să apară postoperator după alinierea axelor vizuale.
Atunci când un pacient se adresează specialistului strabolog pentru că vede dublu și este vorba de un strabism dobândit acesta are toate șansele ca problema lui să fie rezolvată.
Există a concepţie greşită că strabismul este dificil sau imposibil de tratat la adult.
În realitate adulţii au opţiuni de tratament:
- tratament chirurgical.
- ochelari cu prisme – în deviaţii minime- nu au efect în deviaţiile mari.
- toxina botulinică-se foloseşte în special în paralizii ale mușchilor extraoculari dar și în strabismele multiplu operate cu un rezultat nesatisfăcător, în cazul deviațiilor mici sau intermitente.
Este necesară încă o operație?
Dacă unghiul de strabism este mare, în strabismele paralitice sau tiroidiene – după o primă operație poate fi necesară corectarea unghiului restant, deci a doua operație, efectuată pe alți mușchi, fără ca aceasta să reprezinte un eșec al primei operații.
Operația se execută în anestezie generală, în condiții de perfectă sterilitate. După operație copii pleacă acasă fără pansament, la fel si majoritatea adulților. După operații mai complexe, dificile poate fi necesară purtarea unui pansament pentru câteva zile.
Primul control postoperator se face a doua zi.
Ce riscuri și complicații pot apărea?
În orice intervenție chirurgicală există -teoretic- riscuri ale anesteziei și operației. În operația de strabism riscurile sunt minime:
- Diplopia (vederea dublă) după operație este tranzitorie, în 99% din cazuri;
- Infecțiile postoperatorii sunt prevenite prin picături cu antibiotice, antiinflamatorii și păstrarea riguroasă a igienei ochiului și mâinilor. Se manifestă cu: pleoapă umflată, ochi roșu, secreție muco-purulentă și pot evolua spre celulită;
- Incidentele intraoperatorii sunt prevenite printr-o tehnică operatorie corectă. Supra sau sub-corecții ale unghiului de strabism care necesită o altă intervenție. Riscul este mai mare la strabismele complexe, cu unghi mare și la cele cu debut sub vârsta de 6 luni. Uneori tratamentul chirurgical trebuie făcut în etape datorită particularităților cazului.
Folosiți laserul în operația de strabism?
Atenție! Laserul NU se folosește în chirurgia strabismului deoarece nu are aplicație. Laserul se folosește în oftalmologie pentru alte tipuri de intervenție în care trebuie să elimine anumite țesuturi. În operația de strabism toate țesuturile trebuie să-și păstreze structura și integritatea pentru un rezultat funcțional și pentru a permite re-intervenția.
Afirmații de genul “strabism operat cu laser” țin de o informare eronată, cel mai adesea în scop comercial.
Tarife
OPERATIA/INTERVENTIA | Preț EURO |
Corecție strabism adulți în Anestezie Generală | 1.200 – 1.600 |
Corecție strabism adulți în Anestezie Generală – Dr. Cioplean | 1.300 – 1.800 |
Corecție strabism în Anestezie Locală | 800 – 1000 |
Corecție strabism copii în Anestezie Generală | 1.000 – 1.300 |
Corecție strabism copii în Anestezie Generală – Dr. Cioplean | 1.200 – 1.500 |
Pansamentele suplimentare se pot achiziționa din cadrul clinicii.
La orice interventie efectuata, vom adauga 50 Euro daca se realizeaza si consult in anestezie generala.