Anumite tipuri de nistagmus beneficiază de tratament chirurgical. Scopul operației este de a diminua amplitudinea nistagmusului, de a crește capacitatea de efort, de a ameliora acuitatea vizuală și de a corecta poziția capului (torticolis). Nistagmusul nu dispare în urma intervenției.

Pentru nistagmusul în care pacientul are o poziție specifică a capului și a ochilor în care amplitudinea acestuia scade și pacientul vede mai ușor și mai stabil (null-point), se practică o operație care mută mușchii extraoculari astfel încât acest null-point să se afle în  poziția « drept-înainte » corectând poziția vicioasă a capului (metoda Kestenbaum- Anderson, Anderson modificat etc).

În nistagmusul în care nu există o poziție vicioasă a capului sunt indicate alte intervenții: tenotomia mușchilor orizontali, hiper-recesia acestora sau alte tehnici chirurgicale.

Tratamentul postoperator constă în picături iar procesul de vindecare este asemănător celui din cazul operației pentru strabism dar efectul intervenției se instalează treptat.