Operatii strabism

Operatiile de strabism se desfasoara in conditii de anestezie generala atat pentru copii, cat si pentru adulti. Scopul interventiei este de aliniere a ochilor si de a crea premisele dezvoltarii vederii binoculare.

La clinica Oftapro se foloseste o tehnica chirurgicala unica in Romania care se realizeaza prin incizii extrem de mici, vindecarea fiind foarte rapida si fara cicatrici.
Pentru operatii de strabism sunati:
0754 779 765 (Orange) / 0735 162 286 (Vodafone)

In ce consta operatia?

Tehnica operatorie consta în slabirea muschilor hiperactivi (retropozitie) si/sau întărirea muschilor hipoactivi (scurtare, avansare). Tehnicile moderne, utilizate doar in centrele specializate cum este OFTAPRO, folosesc incizii mici (3-4 mm) motiv pentru care recuperarea este foarte rapida. Exista si operatii speciale, complicate in strabismele mai putin obisnuite. Uneori trebuiesc operati mai multi muschi. Decizia apartine in totalitate chirurgului strabolog si planul preoperator poate fi modificat pe parcursul interventiei in functie de constatarile din timpul interventiei. Interventia pentru strabism este o interventie delicata si necesita un chirurg specializat in acest tip de chirurgie deoarece este foarte posibil ca o necunoastere exacta a tuturor aspectelor sa duca la rezultate nedorite si uneori ireversibile.La fel de important este si procesul de evaluare preoperatorie si rationamentul preoperator.

În strabismele concomitente ( cand vederea este buna pe amandoi ochii) se opereaza de obicei ambii ochi –deoarece pe partea opusa apar reactii compensatorii (caile vizuale se incruciseaza la nivelul creierului).

Care este vârsta optima pentru operatie?

Vârsta optima pentru operatie depinde de vârsta de aparitie a strabismului.

•  Strabismul congenital – care apare in primele 6 luni de viata – trebuie operat cit mai repede, chiar sub vârsta de 1 an, altfel copilul nu mai dezvolta vedere binoculara normala.

Este o afectiune complexa care afecteaza mai multe perechi de muschi. De obicei sunt necesare doua sau trei operatii pentru rezolvarea tuturor problemelor.

•  Strabismul aparut mai târziu – dupa epuizarea celorlalte forme de tratament: ochelari, ocluzie – daca deviatia persista – se trece la tratamentul chirurgical. Este ideal ca aceasta operatie sa fie efectuata inainte de varsta de 4 ani si jumatate dar ca idée generala, cu cat este mai scurta perioada de dezechilibru (intre aparitia strabismului si operatie) cu atat sunt mai bune rezultatele.

Este necesara inca o operatie?

Daca unghiul de strabism este mare, in ambliopie mare, in strabisme paretice – dupa o prima operatie este necesara corectarea unghiului restant, deci a doua operatie , efectuata pe alti muschi, fara ca aceasta sa reprezinte un esec al primei operatii.

Operatia se executa în anestezie generala, în conditii de perfecta sterilitate. Dupa operatie copilul pleaca acasa chiar fara pansament, daca operatia s-a efectuat doar pe un muschi la un ochi.

Primul control postoperator se face a doua zi si se trece în etapa de tratament postoperator.

Chiar din primele zile se încep seriile de tratament ortoptic pentru întărirea efectului obtinut prin operatie si reeducare senzoriala a vederii binoculare.

Ce riscuri si complicatii pot aparea?

In orice interventie chirurgicala exista teoretic riscuri ale anesteziei si operatiei.

In strabism riscurile sunt minime:

  • Diplopia (vederea dubla) dupa operatie este tranzitorie
  • Infectiile postoperatorii sunt prevenite prin instilatiile antibiotice, antiinflamatoare si pastrarea riguroasa a igienei ochiului si mâinilor. Se manifesta cu: pleoapa umflata, ochi rosu, secretie muco-purulenta si pot evolua spre celulita.

Daca totusi apar semne de infectie post-operator se incepe rapid tratament si pe cale generala cu antibiotice, antiinflamatoare, antialergice si toate aceste semne dispar.

  • Incidentele intraoperatorii sunt prevenite printr-o tehnica operatorie corecta.
  • Supra sau sub corectii ale unghiului de strabism care necesita o alta interventie. Riscul este mai mare la strabismele complexe, cu unghi mare si la cele cu debut sub varsta de 6 luni. Uneori tratamentul chirurgical trebuie facut in etape datorita particularitatilor cazului.

LASERUL NU SE FOLOSESTE IN CHIRURGIA STRABISMULUI DEOARECE NU ARE APLICATIE. LASERUL SE FOLOSESTE IN OFTALMOLOGIE IN ALTE TIPURI DE INTERVENTIE IN CARE TREBUIE SA ELIMINE ANUMITE TESUTURI. IN OPERATIA DE STRABISM TOATE TESUTURILE TREBUIE SA-SI PASTREZE STRUCTURA SI INTEGRITATEA PENTRU UN REZULTAT FUNCTIONAL SI BUN SI PENTRU A PERMITE RE-INTERVENTIA.

AFIRMATIA CA UN STRABISM “A FOST OPERAT CU LASER” TINE DE LIPSA DE SINCERITATE SAU DE O INFORMATIE VOIT ERONATA IN SCOP COMERCIAL.

Galerie de imagini

Sala de operatie

Faceti “click” pe imagine pentru a o mari. Flolositi sagetile pentru navigare intre poze

Saloanele pre si post operator

Anestezia

Sala de sterilizare