Istoric

În anii 50-60 ai secolului trecut s-a dezvoltat tratamentul ortoptic care pentru multă vreme a fost considerat o alternativă sau o completare a tratamentului chirurgical în strabism. Scopul tratamentului ortoptic care se poate face la un aparat denumit sinoptofor sau mai exact, amblioscop major, este de a stimula prezența vederii binoculare și de a consolida capacitatea de a fuziona a celor două imagini furnizate de către ochi creierului. Pe măsură ce neuroștiinta a progresat și s-au efectuat multiple studii randomizate, importanța exercițiilor ortoptice a scăzut foarte mult considerându-se că eficiența lor în strabismele infantile este nu numai scăzută dar pot determina chiar apariția diplopiei, adică a vederii duble. Nici în alte tipuri de strabisme nu a putut fi demonstrată eficacitatea lor pe termen scurt sau lung.

Pe măsura ce chirurgia a progresat și s-au obținut algoritmi clari de corecție a strabismului s-a ajuns la concluzia că baza esențială pentru obținerea unei vederi binoculare performante în cazul strabismelor dobândite după vârsta de doi ani o reprezintă o aliniere foarte bună a celor doi ochi, adică o aliniere perfectă sau în limita a 8 dioptrii prismatice (DP), echivalentul a 4⁰ de sinoptofor și în absența ambliopiei. La o deviație de peste 8 DP, din păcate, nu este posibilă la nivel cerebral suprapunerea corectă a celor două imagini motiv pentru care orice deviație peste 8-10 DP necesită chirurgie sau tratament cu toxină botulinică. Exercițiile ortoptice și-au pierdut importanța deoarece nici un studiu nu a reușit să demonstreze eficacitatea lor deși au fost folosite decade întregi în tratamentul strabismului.

La OFTAPRO ai acces la cea mai experimentată echipă din țară în chirurgia strabismului

Programează-te!

În prezent

În prezent există o singură situație în care este evident că o parte din cazuri răspund eficient la exercițiile ortoptice și anume, insuficiența de convergență. 

Insuficiența de convergență este incapacitatea de a apropia suficient și fără efort cei doi ochi pentru a menține o singură imagine atunci când privim la aproape adică citim, scriem, lucrăm la calculator, privim în ecranul smartphone-ului sau lucrăm la ceva migălos.


Importanța unui diagnostic corect

Există mulți pacienți cu această suferință și de multe ori trece nediagnosticată pentru că oftalmologul generalist nu testează capacitatea de convergență.

Insuficiența de convergentă poate însoți sau nu un mic strabism divergent și se manifestă prin dureri de cap, încețoșarea vederii la aproape, incapacitatea de a focusa și nu arareori, dublarea imaginii la aproape.


Soluții

Acești pacienți, odată diagnosticați pot fi tratați cu lentile prismatice și au o bună recomandare pentru exerciții ortoptice care să stimuleze musculatura care se ocupă cu convergența, adică exerciții de convergență. Acestea pot fi efectuate fie la aparatul denumit sinoptofor, fie acasă, sistematic utilizând mici obiecte urmărite repetitiv și apropiate de ochi, fie la computer sub forma exercițiilor de tip Home Therapy pentru convergență și creșterea amplitudinii de fuziune. Oftapro a fost prima clinică din România în care exercițiile computerizate au fost accesibile pacienților încă din cursul anilor 2000.

Avem grijă de ochii întregii familii.

Programați-vă pentru consultație la oftalmologie adulți

Programează-te!

Când exercițiile eșuează sau efectul lor este foarte scurt, dacă insuficiența de convergentă este severă și recurentă, pacienții au indicație chirurgicală.

În ultimii ani, utilizăm exercițiile ortoptice doar în situații punctuale și în măsura în care nu este necesară deplasarea frecventă a pacientului la sediul nostru. Cu toate acestea, deși în majoritatea țărilor avansate exercițiile la sinoptofor nu mai sunt folosite decât în cazul insuficienței de convergență, în România, în anumite centre, continuă să fie folosite ca un panaceu universal pentru toate tipurile de strabism.