Ce este miopia. Cauze și metode de încetinire.

Miopia este un viciu de refracție, care se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la distanță, în timp ce obiectele situate în apropiere sunt văzute clar. Miopia apare frecvent în jurul vârstei de 6-8 ani, prin elongarea excesivă și progresivă a axului anteroposterior al ochiului, imaginea obiectelor focalizându-se în fața retinei. Incidența miopiei în lume a crescut semnificativ în ultimii ani. Această creștere este influențată atât de factori genetici, cât și de factori de mediu. Cercetările genetice au identificat peste 20 gene responsabile pentru miopie, susținând dovezile care arată o creștere a riscului de a deveni miop de 2-8 ori dacă unul sau ambii părinți sunt miopi.

Timpul puțin petrecut de copil în aer liber (sub 2 ore/zi), timpul lung petrecut în fața ecranelor (telefon, tabletă, calculator, TV) și poziția incorectă la scris/citit au impact semnificativ asupra evoluției miopiei. În plus, a scăzut semnificativ vârsta de debut pentru miopie.

Eforturile de reducere a progresiei miopiei în copilărie sunt motivate de creșterea incidenței miopiei mari și riscurile asociate acesteia: dezlipire de retină, cataractă, glaucom.

Din fericire, există metode de a încetini progresia, acestea fiind:

  • atropina sub formă de picături
  • lentilele de contact multifocale
  • lentile de contact rigide – ORTOKERATOLOGIE

Ele pot scădea progresia miopiei cu până la 40-60%. Alegerea metodei se face ținând cont de mai mulți factori, cei mai importanți fiind: vârsta copilului gradului de miopie și mărimea pupilelor.

Tratamentul progresiei Miopiei cu Atropină- Dr Adina Grigorescu

Miopia nu poate fi stopată, ci încetinită, cu tratamentul potrivit. Dr. Adina Grigorescu detaliază despre tratamentul cu atropină de 0.01% și condițiile în care se aplică acesta.

Pentru mai multe video informative urmăriți canalul nostru YouTube!Subscribe

Atropina

La copilul cu vârsta cuprinsă între 6-9 ani, atropina administrată 1 picătură/zi seara este metoda cea mai facilă și în același timp eficientă de prevenție. Soluția utilizată are o concentrație foarte mică, de numai 0,01%, spre deosebire de cea folosită de peste 100 de ani în tratamentul ambliopiei (ochiul leneș), care este de 1%. Modul de acțiune și locul unde acționează atropina pentru a încetini miopia nu sunt încă pe deplin elucidate. Unele ipoteze susțin că aceasta se leagă de anumiți receptori influențând remodelarea sclerală.

Studiile au demonstrat eficiența superioară a concentrației de 0,01% față de cele de 0,1% sau 0,5%; la aceste concentrații mai mari s-a constatat un fenomen de rebound (revenirea progresiei la ritmul anterior) după întreruperea tratamentului. În plus, efectele adverse observate la concentrațiile de 0,1% și 0,5% (dilatarea pupilară, fotofobie, pierderea acomodației cristaliniene și afectarea vederii la aproape) nu au fost remarcate și la concentrația de 0,01%.

La atropina 0,01%, dilatarea pupilară este sub 0,7 mm și nu este afectată vederea la aproape, fiind astfel mult mai bine tolerată și având efecte terapeutice similare sau chiar superioare concentrațiilor mai mari. În concluzie, atropina 0,01% este o metodă deopotrivă ieftină și dovedită prin studii multiple ca fiind sigură și foarte eficientă în controlul miopiei. Clinica Oftapro este prima clinică din România în care aceasta metodă de control este accesibilă pacienților din anul 2015.


Lentilele de contact

Lentilele de contact moi, multifocale se poartă pe parcursul zilei și pot determina o încetinire a progresiei miopiei de aproximativ 40-50%, prin modificarea refracției periferice a ochiului (defocusare periferică). Acestea sunt niște lentile de contact cu design special, cu dioptria pentru distanță amplasată în centrul lentilei și cu o dioptrie mai slabă în periferie cu 1.5-2.5 dioptrii. Copiii care poartă aceste lentile nu mai au nevoie de ochelari pe parcursul zilei, dar trebuie să respecte regulile de purtare și întreținere specifice lentilelor de contact. Vârsta la care se pot prescrie aceste lentile la copii este de peste 8-9 ani.

Ortokeratologia (Lentila de Noapte) poate realiza, conform studiilor, o încetinire a progresiei miopiei de aproximativ 50-60%.

În timpul somnului, purtarea unei lentile de contact de noapte, gaz permeabilă (RGP), cu o formă specială, realizează o remodelare blândă temporară a corneei. Astfel, după scoaterea acesteia la trezire, vederea rămâne clară pe tot parcursul zilei și nu mai este necesară purtarea ochelarilor sau a altor lentile de contact ziua. Aceste lentile trebuie purtate minim 6-8 ore pe noapte. Efectul este total reversibil după 48-72 de ore de la întreruperea purtării lor, făcând astfel necesară aplicarea în fiecare noapte pentru a păstra beneficiile obținute.

Sunt indicate mai ales copiilor cu vârsta peste 8-9 ani, cu dioptrii de până la – 7 D, cu astigmatism mai mic de 3 D, motivați să respecte programul și regulile de purtare. În general, purtarea lentilelor de contact este asociată cu un risc puțin mai mare de apariție a conjunctivitelor sau eroziunilor corneene, de aceea este importantă respectarea tuturor măsurilor de igienă și a indicațiilor primite de la medicul curant.

OFTAPRO OPTICS

Ce este
Optică
Integrată?

află răspunsul!

Vârsta nu trebuie privită ca un criteriu rigid, mai importante fiind atitudinea copilului și gradul de implicare al părinților. Copiii pot deveni purtători de lentile de contact în momentul în care sunt suficient de motivați, sunt responsabili și capabili să respecte cu strictețe igiena. Un alt aspect foarte important este susținerea din partea părinților.

Medicul oftalmolog trebuie să aibă inițiativa și să propună lentilele de contact pentru copii. Datorită neinformării, mulți părinți consideră că cei mici nu pot purta lentile decât de la vârsta adolescenței. De multe ori, copiii sunt foarte entuziasmați la apariția acestei oportunități. Ei sunt capabili să îngrijească lentilele și beneficiază mult de purtarea lor, ceea ce îi face candidați excelenți pentru lentilele de contact.