Foarte multă vreme s-a considerat că ambliopia adultului nu poate fi tratată. În ultimii 25 ani noi date din domeniul neurooftalmologiei au demonstrat că există plasticitate neuronală la nivelul cortexului vizual și după vârsta de 10 ani care era considerată vărsta de graniță până la care se mai poate spera în oarecare recuperare a ambliopiei.

Inițial, o serie de studii au arătat că în ambliopiile care apar din cauza diferenței de dioptrie între cei doi ochi (ambliopii anizometropice), ocluzia în combinație cu ochelari optim prescriși sau lentile de contact poate da rezultate chiar și la adulți.

Avem grijă de ochii întregii familii.

Programați-vă pentru consultație la oftalmologie adulți

Programează-te!

Tehnologia Neurovision

Ulterior, în anii 2000 in SUA s-a dezvoltat tehnologia Neurovision care se adresează ambliopiei adultului. Această metodă de tratament a fost atunci omologată de către FDA. A urmat o perioadă în care studiile și dezvoltarea au stagnat din motive financiare fiind revitalizată în jurul anului 2010 când au început noi investiții în acest program.

Tratamentul Neurovision/Revitalvision este la dispoziția pacienților OFTAPRO din anul 2011, până în prezent parcurgând-ul un număr de aproximativ 200 de pacienți adulți. Aproximativ 75% din pacienți au avut o îmbunătățire a acuității vizuale de peste două rânduri la optotip.

Ceilalți au câștigat mai puțin de două linii sau nu au câștigat nimic în acuitate dar au beneficiat de o creștere a sensibilității la contrast care subiectiv a fost percepută ca un progres în vedere.

Tratamentul prin Neurovision antrenează cortexul vizual pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor stimulând circuite și conexiuni care anterior nu au fost stimulate.

Neurovision este o terapie non-chirurgicală bazată pe plasticitatea neuronală, adică capacitatea creierului de a antrena anumite zone responsabile cu vederea. Acest lucru se desfășoară cu ajutorul unui soft de exerciții specifice, pe care pacientul îl poate instala acasă pe propriul computer, sesiunile de antrenament fiind interactive și ordonate.

Tratamentul ambliopiei prin Neurovision- dr. Raluca Nițescu

Știați că și adulții își pot trata cu succes ambliopia? Colega noastră, dr. Raluca Nițescu vă oferă informație de încredere și detalii despre programul Neurovision.

Pentru mai multe video informative urmăriți canalul nostru YouTube!Subscribe

Cum decurge tratamentul

Pacientul are ochiul bun acoperit de un filtru translucid în timpul exercițiilor, va avea obligatoriu ochelarii optimi sau lentile de contact, va trebui să efectueze în total 40 de ședințe, în jur de 3 pe săptămână, durata unei ședințe fiind de maxim o oră.

Exercițiile se efectuează acasă la pacient, într-o cameră obscură.

Programul sesizează instantaneu o calibrare incorectă a monitorului, o ședință prelungită în mod artificial și orice altă anomalie în desfășurarea exercițiilor.

Pacientul este monitorizat permanent prin intermediul serverului, exercițiile și gradul lor de dificultate updatându-se pe măsură ce pacientul progresează.

Acuitatea vizuală minimă a ochiului ambliop trebuie să fie de minim 0.2 pentru a putea fi înscris în program și candidații cu șansele cele mai mari sunt cei cu ambliopii anizometropice.

Pot beneficia de program și adolescenți sau adulți care au purtat ocluzie și au fost tratați la timp dar acuitatea vizuală nu s-a recuperat integral.

Este o aplicație clinică non-invazivă, cu tehnologie foarte avansată, cu risc zero, care îmbunătățește vederea ochiului ambliop în majoritatea situațiilor.