Rolul ochelarilor în tratamentul strabismului este cunoscut de peste o sută de ani.
O parte din strabisme sunt influențate esențial de prezența ochelarilor cum este cazul strabismelor convergente acomodative. În acest tip de strabism pacientul are ochii perfect aliniați cu ochelarii pe ochi și strabizează doar în absența lor. Aceste strabisme NU se operează.

Putem onora o prescripție de ochelari într-un timp record de 5 minute!

Află mai mult

Lentile de contact

De obicei acești pacienți au dioptrii mari, cu semn (+) adică hipermetropie mare. Puțină lume știe însă că la acești pacienți, lentilele de contact reprezintă o soluție mult mai bună, mai eficientă și mai cosmetică decât ochelarii.

În Oftapro se prescriu lentile de contact de 25 de ani. Generațiile noi de lentile de contact au evoluat imens și sunt din ce în ce mai confortabile  și mai sigure. Și copiii pot purta lentile de contact, este un lucru bine-cunoscut. Uneori, ei învață mai repede decât adulții să-și aplice lentilele de contact. Cu o supraveghere atentă, beneficiile lentilelor de contact în strabismele acomodative sunt multiple: funcționale (vederea este mai bună, câmpul vizual mai mare, calitatea vederii binoculare mai performantă),  cosmetice (strabismul nu va fi observat de către ceilalți) și creșterea libertății de mișcare-pot face sport fără teama că își vor strica ochelarii.

O indicație excelentă pentru lentilele de contact o reprezintă și dioptriile foarte mari dar și diferențele  mari de dioptrie între cei doi ochi care sunt mult mai bine suportate cu lentile de contact.


Ochelari. Tipuri de lentile.

Ochelarii sunt indispensabili în tratamentul strabismului acolo unde există și vicii de refracție (dioptrii) și pot fi prescriși de la vârste foarte mici, 4-6 luni. Rostul lor este de a da o imagine clară retinei copilului dar și de a relaxa musculatura oculară. Ei nu reprezintă o „încercare” de a corecta strabismul ci o etapă obligatorie în tratamentul acestuia.

O situație particulară o reprezintă strabismele convergente în care pentru a menține ochii în poziție paralelă atât la aproape cât și la distanța cu ochelarii pe ochi, pacienții au nevoie de ochelari cu lentile speciale denumite multifocale (progresive).  Lentilele multifocale sunt folosite cu succes în Oftapro de peste 20 de ani în tratamentul esotropiilor cu exces de convergență acomodativ (strabismelor convergente cu deviație mai mare la aproape și care se aliniază în prezența unei lentile mai puternice în privirea la aproape).  În timp, aceste lentile duc la relaxarea excesului acomodativ și la corectarea strabismului. Oftapro este una din puținele clinici din lume specializate în strabism în care rezultatele publicate au demonstrat exact care sunt indicațiile și care este eficiența pe termen lung a lentilelor multifocale. Ele se montează pe ochelari diferit de cazul adulților și de aceea necesită ajutorul unui optician specializat așa cum se întâmplă în Oftapro.

La Oftapro copiii pot fi consultați din primele zile de viață!

Programează-te!

Lentile prismatice

Există însă și strabisme în care pacienții nu au dioptrii și totuși ochelarii pot juca un rol important.

În strabismele mari, fără dioptrii, ochelarii nu au nici un rol, indicația chirurgicală este clară.

În strabismele mici însă, în cele intermitente, de curând decompensate sau în cele paralitice proaspăt instalate,  pacienții pot beneficia de ajutorul lentilelor prismatice, fie incluse în lentilele ochelarilor fie aplicate pe lentilă sub forma unei folii – folie Fresnel. Rolul lor este de a restaura vederea binoculară (pacientul nu mai vede dublu) și pot reprezenta o soluție intermediară până la tratamentul chirurgical sau până când strabismul se corectează de la sine (paralizii recente sau pusee acute în miastenia gravis sau alte boli autoimune care sunt reversibile) sau definitivă acolo unde există contraindicații pentru chirurgie.

Prismele NU se prescriu în orice fel de strabism, au indicații foarte punctuale și clare.

OFTAPRO OPTICS

Ce este
Optică
Integrată?

află răspunsul!