Ambliopia sau ochiul leneș reprezintă cea mai frecventă afecțiune oftalmologică a copilului. Ea este definită ca o vedere scăzută a unuia sau a ambilor ochi și vorbim despre acuitatea vizuală cu cea mai bună corecție pe ochi. Persoana respectivă nu vede până la ultimul rând având în fața ochiului lentila ideală.


Cauze și prevenire

Cauza principală a ambliopiei o reprezintă faptul că ochiul respectiv nu recepționează o imagine clară în perioada cea mai importantă de dezvoltare a retinei adică sub vârsta de 6 ani, din care perioada esențială este până la 2 ani. Împrejurările cele mai frecvente în care se întâmplă acest lucru sunt: dioptrii mari cu care copilul se naște, diferența de dioptrie între cei doi ochi, strabismul care face ca unul din ochi să fie folosit mai mult decât celălalt, toate afecțiunile congenitale sau apărute în primii ani de viață care afectează transparența corneei, cristalinului , integritatea retinei, nervului optic sau a ochiului în general.

Există mai multe tipuri de ambliopie dar ceea ce este important este faptul că ea se instalează în copilăriepoate fi prevenită și tratată cu maxim de eficiență doar la vârsta copilăriei, sub vârsta de 6 ani dar sunt și ambliopii greu sau imposibil de recuperat sub vârsta de 3 ani.

Ambliopia poate fi prevenită prin screening-uri vizuale la vârstă mică și îndrumarea cazurilor cu risc către medicul oftalmopediatru.

La Oftapro copiii pot fi consultați din primele zile de viață!

Programează-te!

Tratamente

Ambliopia, o dată instalată, se tratează prin:

  • Corectarea viciilor de refracție (corectarea dioptriilor) cu ochelari sau lentile de contact
  • Eliminarea cauzelor care nu permit ochiului respectiv să recepționeze imaginea (ex. operația pentru cataractă, ptoză severă sau glaucom congenital)
  • Acoperirea ochiului bun (ocluzie) cu patch/ocluzor un număr de ore/zi în funcție de severitatea ambliopiei și vârsta copilului
  • Atropinizare, adică instilarea de atropină 1%, o substanță care dilată pupila și încețoșează vederea ochiului bun pentru a-l stimula pe cel bolnav
  • Filtre Bangerter – sunt folii adezive care se pot aplica pe lentila ochelarului pe ochiul astfel încât să fie folosit mai intens cel ambliop
  • Tratamente medicamentoase care și-au dovedit eficiența în diverse studii cum ar fi carbamazepina dar și suplimente cum este citicolina care este lipsită de efecte secundare dar care se folosesc DOAR ca tratament adjuvantla ocluzie/filtru/atropinizare
  • Exerciții computerizate pentru stimularea ochiului slab ca tratament de asemenea adjuvant
  • Ochelarii AmbliZ, ochelari care permit ocluzarea secvențială a ochiului bun, permițând o mai bună acceptanță a copilului. Acești ochelari nu au fost însă omologați ca mijloc sigur de tratament în ambliopie dar pot fi folosiți în anumite situații particulare, în special când ocluzia nu a putut fi implementată sub nici o formă și copilul este alergic la atropină.

Cum prevenim ambliopia (ochiul leneș)?- dr. Raluca Nițescu

Ambliopie înseamnă performanța slabă a unuia dintre ochi, în ciuda corecției optice, mai precis a ochelarului. Dr. Raluca Nițescu ne explică azi cum putem evita apariția ambliopiei la copii.

Pentru mai multe video informative urmăriți canalul nostru YouTube!Subscribe

DE RETINUT CĂ: tratamentul ambliopiei se personalizează în funcție de foarte mulți factori (severitate, vârsta copilului, complianță, etc) și că toate aceste mijloace pot fi folosite combinat sau succesiv în tratamentul ambliopiei unui copil dar OCLUZIA  rămâne instrumentul de bază, cel puțin în perioada de inițiere a tratamentului ambliopiei.

Urmărirea tratamentului ambliopiei și recuperarea vederii se fac la intervale foarte scurte la vârstă mică deoarece există riscul ca o ocluzie nemonitorizată corect să afecteze ochiul bun și la intervale mai mari pe măsură ce copilul crește și ambliopia se recuperează.

Chiar după recuperare, ocluzia sau filtrul trebuie menținute în continuare o lungă perioadă de timp deoarece există risc de recidivă, cu atât mai mare cu cât ambliopia  a fost mai profundă. După vârsta de 9-10 ani riscul de recidivă este foarte mic.


Tratamentul la Oftapro

Toate aceste mijloace de tratament există în Oftapro care are o experiență foarte îndelungată în acest domeniu, combinarea lor și individualizarea tratamentului a dus la o rată de succes extrem de crescută.

Considerăm însă că secretul succesului o reprezintă COLABORAREA strânsă între MEDIC, PĂRINTE ȘI COPIL.