Se întâmplă frecvent ca pacienții care ni se adresează să ajungă la noi după ce această expresie a fost auzită de nenumărate ori de la colegii noștri oftalmologi în diverse variante. Din nefericire, în foarte multe situaţii este vorba despre pacienţii adulţi cu strabism dar şi despre copii cu această afecţiune.
Poate că înainte de a vorbi despre beneficiile funcționale ale intervenției pentru eliminarea strabismului, ar trebui să înțelegem ce se întâmplă în sufletul pacientului cu strabism, fie că este un copil de 4 ani pe care ceilalți copii îl evită sau râd de el, fie că este un adult marginalizat, care este foarte posibil să fi ratat interviuri esențiale pentru viața lui din cauza aspectului fizic, fie că este un adolescent care își face o freză extravagantă care să acopere unul din ochi pentru a masca asimetria. Nu trebuie să uităm nici de micul bebe strabic, al cărui părinte este atenționat în parc de către o mămică binevoitoare că nu este în regulă.
Tratament strabism și vedere dublă la adult- Dr.Daniela Cioplean
Despre tratarea strabismului la copii multă lume știe că este posibilă. Dar la adulți? Puțini știu că EXISTĂ soluții- atât cosmetice, cât și funcționale. D-na dr.Daniela Cioplean, medic oftalmolog cu supraspecializare in Strabism si Oftalmopediatrie, vă aduce vești bune.
A purta după tine o viață întreagă un strabism este o mare povară, un marcaj psihic, care nu arareori creează depresie, uneori latentă, alteori profund manifestă. Este cu atât mai dificil de tratat un asemenea pacient cu cât, în țara noastră, componenta psihică, rana pe care o produce o boala în sufletul omului este ignorată și se consideră că pacientul trebuie sa se descurce singur cu ea. Acest lucru nu se Întâmplă în țările care au sisteme de sănătate bine puse la punct și în care este binecunoscut că nu poți să vindeci cu adevărat un pacient dacă ignori complet componenta psihică.
Am avut pacienți care mi-au spus că au vrut să se sinucidă, crezând că problema lor este nerezolvabilă, mai ales după ce au fost descurajați de către mulți medici oftalmologi care spun că «nu se poate face nimic». Acești pacienți, după corecția strabismului, și-au scimbat radical viața, s-au căsătorit și acum vin și cu copiii la control. Am avut pacienți care au ratat slujba vieții lor din cauza «aspectului fizic», în ciuda faptului că profesional erau mai buni și care au revenit în forță după ce această problemă a fost rezolvată.
Au fost, mult mai puțini însă, și pacienți dezamăgiți după un prim rezultat (fie din cauza așteptărilor prea mari, fie că răspunsul la chirurgie a fost insuficient sau paradoxal) și care au abandonat fie cursa, fie medicul. Există și categoria pacienților perfecționiști, care nu acceptă un rezultat altfel decât perfect, se numesc dismorfofobi, și la care cea mai mică imperfecțiune fac amară viața medicului care le tratează asimetriile oculare sau faciale. Uneori, acestea sunt naturale, normale, medicul le consideră perfecte, pacientul însă nu. Sunt extrem de rari, dar, de obicei, îi ții minte, cu toate detaliile lor, între zeci de mii de alți pacienți.