STRABISMUL SI FILMELE 3D

Odata cu aparitia filmelor 3 D m-am bucurat ca pot sa exemplific printr-o comparatie “la moda” ce inseamna “vederea in spatiu”, mai exact vederea stereoscopica. Cu ani in urma, ma chinuiam sa explic pacientilor care este legatura dintre strabism si vedere, iar uneori dupa 15-20’ de explicatii eram intrebata : “dar vede, nu ?”. Da, copilul vedea,dar CU UN SINGUR OCHI, sau cu FIECARE OCHI dar PE RAND. A vedea cu ambii ochi si a transforma cele doua imagini intr-un singura si care poate fi apreciata si in a treia dimensiune- adancimea defineste ceea ce numim noi vedere binoculara normala. Nivelul ei cel mai performant este stereoscopia normala care poate fi apreciata prin diverse teste.

Exemplele cu condusul masinii, pe care le-am folosit ani la rand au fost mai mult sau mai putin acceptate – vorbeam de un viitor foarte indepartat si oricum baremul romanesc pentru carnetul de conducere nu era aliniat la normele europene. Deci, in trafic exista foarte multi oameni care, teoretic nu apreciaza corect distantele-dificultati la depasiri, parcare etc. Incercam sa exemplific cat de importanta este in viata de zi cu zi aprecierea distantelor, adancimilor si a obiectelor in miscare, cat de esentiala este in anumite profesii care pentru copiii cu strabism tratati tardiv, practic vor fi inaccesibile.
Lipsa de paralelism si/sau vederea slaba a unuia din ochi taie persoanei respective posibilitatea de a percepe spatiul corect. Copiii care se nasc cu strabism sau il dobandesc in primele luni de viata au sanse foarte mici de a dobandi aceasta vedere in spatiu uneori chiar daca sunt tratati foarte devreme –pana in 2 ani, dar aceste sanse exista chiar daca aceasta vedere stereoscopica nu va fi una foarte performanta. Precocitatea tratamentului, inclusiv a chirurgiei, cresc mult aceste sanse. Daca sunt tratati tardiv, nu au practic nici o sansa.

Procesul prin care noi, oamenii ajungem la performanta de a percepe corect spatialitatea, este foarte complex si incepe in ziua in care deschidem ochii iar apoi se desfasoara, minut de minut, adaugand caramida cu caramida in primii ani ai existentei noastre, cea mai importanta perioada fiind cea precoce, sub varsta de 1 an.

Orice factor care tulbura aceasta dezvoltare: lipsa de aliniere a ochilor, necorectarea viciilor de refractie mari (dioptrii mari) prin ochelari, instalarea unui ochi lenes prin nefolosirea unui ochi poate compromite definitiv obtinerea unei vederi stereoscopice normale. Nu trebuie ignorat factorul timp, cu cat este mai indelungata perioada de dezechilibru, cu atat mai putine sanse exista.

De ce acesti oameni nu ies in evidenta si in viata de zi cu zi nu ii remarcam ca avand probleme ?

Pentru ca , in general pe parcursul vietii noi ne adaptam. Creierul, mai mult sau mai putin constient, va incerca sa se adapteze situatiilor iar o persoana cu o asemenea problema va evita involuntar situatiile in care poate fi pusa in dificultate. De obicei insa, aceste persoane nu “inteleg” cum vad ceilalti pentru ca nu au termen de comparatie.
Atunci cand dintr-un motiv sau altul, un parinte crede ca micutul “este prea mic” pentru ochelari, pentru operatie sau orice etapa de tratament a unui strabism trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru un viitor handicap care ar putea fi evitat. Ironia soartei face ca acesti copii sa-si doreasca sa devina arhitecti, soferi profesionisti, chirurgi, stomatologi, etc. si din pacate aceste profesii le vor deveni inaccesibile.
Pana atunci insa, cand va merge cu prietenii la un film 3-D, nu va intelege de ce prietenii lui sunt atat de incantati. Pentru el, filmul respectiv nu va cu nimic deosebit de orice alt film vazut.

Daniela Cioplean

6 Raspunsuri to “STRABISMUL SI FILMELE 3D”

 1. ioana

  Stimata dna.Dr. Cioplean,

  baietelul meu in varsta de 2ani si 4 luni a fost diagnosticat cu strabism congenital ,iar in urma unui RMN ca avand nervul ochiului drept atrofiat. Nervul OD 2mm fata de OS 3mm.RMN-ul l-am facut la varsta de 1an la recomandarea dnei Dr.Nascutzi.A fost diagnosticat si cu strabism.A fost operat acum 3 zile la Cluj de catre dna Dr Vladutiu doar estetic pt.strabism.Conditiile din Clinica de Ofta au fost sub orice critica cat si “profesionalismul“asistentelor.Inca nu m-a lamurit cum si cat de bine vede baietelul avand in vedere ca OS este perfect sanatos.Din pacate am descoperit datele despre dvoastra.si clinica Oftapro doar acum.Dupa cum vad examinati copiii cu mai multa rabdare si profesionalism.As dori sa-l examinati si dvoastra pe baietel.

  • admin

   Cu mare placere.Imi pare rau ca ati batut atatea drumuri si mai ales ca s-a intamplat sa aiba aceasta problema. Va astept la o consultatie.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 2. diana

  Am 25 de ani si dupa prima operatie de strabism facuta cand aveam 7 ani am ramas cu vedere dubla. Intr-adevar, filmele 3D sunt un mare mister pentru mine (un mister insotit de durere de cap); presupun ca a-mi lua carnet de conducere este cu adevarat imposibil.
  Nu exista oare nicio sansa sa ma “vindec”? Nu am nicio pretentie sa vad urmatoarele blockbuster-e pe ecranele IMAX insa sunt curioasa daca as putea vedea vreodata ca o persoana normala, o singura imagine cand deschid ochii. Pana acum mi s-au sugerat doar ochelarii cu prisme; sunt ei singura solutie?
  Va multumesc!

  • admin

   Buna Ziua,
   Mi-e foarte greu sa va dau un raspuns realist fara va vad, sa stiu tot istoricul si sa fac niste teste speciale.Pur teoretic, daca strabismul dumneavoastra a aparut dupa 2 ani exista oarecare sanse de restaurarea vederii binoculare daca a aparut sub un an, este foarte putin probabil dar cel mai bine ar fi sa veniti sa vad si eu exact cum arata lucrurile.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 3. meila

  buna ziua doamna doctor ma numesc meila andreea si in urma cu 3 luni am fost cu baiatul meu la un consult as vra sa va intreb daca operatia mai ramine pe 9 martie

 4. meila andreea

  ma numesc meila andreea si in urma cu 3 luni am fost la dumneavoastra la un consult cu baiatul meu surca razvan as vrea sa va intreb daca opertia baiatului meu va mai avea loc pe 9 martie