STRABISMUL LA ADULT IN INTREBARI SI RASPUNSURI

Atunci cand eram rezidenta am invatat ca strabismul la adult “nu se opereaza pentru ca revine” si ca “paraliziile muschilor oculari sunt probleme neurologice si trebuiesc tratate de catre neurolog”.

Sansa a facut ca odata cu sansa de a studia si de a ma antrena in domeniul strabologiei in strainatate sa aflu ca aceste informatii erau de mult depasite si derivau dintr-o insuficienta informare in aceasta delicata si dificila subspecialitate care se numeste strabologie.
Cei 14 ani de experienta acumulata in acest domeniu nu numai ca au contrazis aceste idei dar au si schimbat in bine viata a nenumarati tineri si adulti marcati de strabism din multe puncte de vedere, inclusiv psiho-social.

Care sunt originile strabismului la adult ?
Exista doua mari categorii: strabismele cu origini in copilarie si strabismele dobandite, rezultate in urma unor traumatisme, infectii, afectiuni vasculare sau tumori cerebrale sau afectiuni generale (ex. diabet, boli endocrine, etc).

Care sunt problemele specifice ale strabismului la adult?
Spre deosebire de copil la care miza tratamentului in strabism este recuperarea sau obtinerea vederii binoculare ( adica a capacitatii de a vedea normal atat cu fiecare ochi in parte cat si binocular, tridimensional), la adult o parte din aceste lucruri nu sunt posibile datorita faptului ca formarea vederii binoculare se termina in jurul varstei de 7-8 ani iar esentiala este perioada de pana la 2 ani. Ea poate fi recuperata si la adult acolo unde a existat in prealabil dar nu poate fi obtinuta la cei care nu au avut-o niciodata.

Se opereaza strabismul la adult ?
Desigur, strabismul la adult poate fi operat cu rezultate foarte bune.

Care sunt strabismele adultului care nu pot fi operate ?
Fiecare caz are particularitatile lui iar chirurgia si prognosticul sunt individualizate in urma unui consult minutios care va examina toate aspectele acestuia. Strabismele paralitice se opereaza in general dupa un an de la instalare si nu se opereaza cele cu unghi foarte mic sau cele la care exista o contraindicatie majora de natura vitala.

Sunt necesare mai multe interventii ?
In functie de experienta chirurgului si de complexitatea strabismului se poate corecta printr-o interventie sau mai multe. Mai mult de 70-80% se corecteaza printr-o singura interventie.
Rata celor care necesita mai mult de 2 interventii este foarte mica <5%.

Exista riscul de a vedea dublu dupa interventie ?
Da, exista acest risc dar procentual este foarte mic. Aproape toti pacientii operati de strabism (inclusiv copiii) trec printr-o perioada de adaptare a creierului la un nou tip de perceptie in care vederea dubla poate fi prezenta dar este tranzitorie in peste 95% din cazuri.
Cand este persistenta se poate rezolva cu ajutorul ochelarilor sau daca acest lucru nu este posibil, printr-o reinterventie.

Este adevarat ca strabismele “revin” ?
Este posibil ca in timp, in special la pacientii cu ochi lenes (ambliopie) , ochiul respectiv sa inceapa sa devieze dar, de regula la intervale mari de timp si nu obligatoriu.

Care sunt rezultatele ?
Bune. Nu intotdeauna este posibila obtinerea unui aspect perfect normal dar cu certitudine se poate obtine cel putin o situatie foarte apropiata de normal. Sunt dezechilibre vechi, cu bataie pe termen lung, din acest motiv pacientul trebuie sa inteleaga exact datele situatiei lui particulare si care sunt limitele tratamentului chirurgical.

Exista nouati in tratamentul strabismului la adult ?
Da, chirurgia cu suturi ajustabile si tratamentul cu toxina botulinica, indicatia pentru acestea fiind stabilita de catre medicul strabolog in functie de particularitatile cazului.

Dr. Daniela Cioplean
Medic Primar Oftalmolog
Presedintele Societatii Romane de Strabologie si Oftalmopediatrie

157 Raspunsuri to “STRABISMUL LA ADULT IN INTREBARI SI RASPUNSURI”

 1. mord

  Am avut strabism convergent la ochiul drept in copilarie(nu din nastere) la varsta de 4 ani am facut operatie,dupa 11 ani a inceput sa imi reapara la ochiul drept.Acum am 18 ani aproape 19 si as dori sa mai fac o operatie,devierea nu este foarte mare,dar ma deranjeaza si faptul ca nu mai apreciez bine distantele dintre corpuri. Am facut baschet aproximativ un an de zile si atunci mi-a spus prima data un coleg ca ma uit ciudat la panou cand arunc mingea. Daca fac operatie cam ce sanse am sa mi se corecteze strabismul?

  • admin

   Sunt sanse mari de recuperare a strabismului si a vederii in spatiu; valabil si pt. sport si pt. conducere auto. Detalii puteti obtine doar dupa o examinare riguroasa, de specialitate.
   In clinica Oftapro, pretul integral – interventie chirurgicala si anestezie – al unei operatii de strabism este cuprins intre 2500 si 3000 lei. Succes.

  • admin

   In clinica Oftapro, pretul integral al unei operatii de strabism, respectiv interventie chirurgicala si anestezie, este:
   – copii 2300 – 2500 lei;
   – adulti 2500 – 3000 lei,
   functie de complexitatea interventiei.

 2. maria

  Am un copil de 10 ani cu strabism convergent , se poate opera si cit costa operatia la amindoi ochii?

  • admin

   Da, se poate opera, unul sau amindoi ochii, doar dupa o examinare prealabila; pentru aceasta, va puteti face o programare la secretariatul clinicii sau prin e-mail; detalii gasiti pre site-ul https://www.oftapro.ro
   Costul integral al unei operatii de strabism pt. copii – anestezie si inteventie chirurgicala – este cuprins intre 2300 – 2500 lei, in functie de dificultatea cazului.

 3. irina

  am strabism la ochiul stang,spre interior,il am cam de la varsta de 4-5 ani,am mai avut o operatie la cel drept la varsta de 9-10 ani si apoi au incercat corectarea si la ochiul stang cu ajutorul ochelarilor…dar fara efecte.as dori o programare la clinica dumneavoastra!am uitat sa specific am 21 de ani.astept rasp si detalii despre programare,va multumesc anticipat.

 4. oana nicoleta

  am strabism divergent la ochiul drept, vad foarte putin cu acest ochi, am suferit un traumatism la 8 luni, acum am 36 ani si de cca 5 ani ochiul a fugit in partea dreapta, stiu ca nu voi putea vedea cu el dar asi dori sa stiu daca din punct den vedere estetic poate fi operat.

  • admin

   Da, poate fi operat cu beneficiu estetic. O consultatie poate sa detalieze toate aspectele problemei legate de prognostic, vindecare, timp de recuperare etc.

 5. bianca

  @admin, o consultatie strabism cuprinde si o consultatie clasica? adica ni se masoara si dioptrii si alte aspecte independente de strabism?

  • admin

   Da, este un consult complet, include toate examinarile, prescriptia de ochelari. In general, nimic nu este “independent de strabism”.

 6. costa

  Am o intrebare. Dupa interventia chirurgicala care este timpul de refacere al ochilor? (Adica dupa cat timp pot sa scot pansamentu, sa ies afara, efort fizic (body building) s.a.m.d)

  • admin

   efort fizic la o luna dupa, pansament -de la caz la caz, in general intre “deloc” si maximum o saptamana-un ochi, niciodata amandoi, televizor, calculator dupa 2-3 zile. Exista pacienti care de a doua zi se pot intoarce la munca , exista si cazuri care au nevoie de o perioada mai lunga de refacere 2-3 saptamani. Daca pacientul nu a mai avut anterior interventii pe ochi refacerea este foarte rapida-cateva zile.

 7. Elena

  Am si eu o intrebare..dupa operatie este neaparata purtarea ochelarilor?in orice caz?

  • admin

   Depinde de dioptriile pacientului, de cantitatea lor.Daca nu are, evident ca nu va purta. Operatia de strabism nu influenteaza decat foarte putin sau deloc cantitatea dioptriilor.
   Un raspuns precis se poate da strict la caz.

 8. teteodora

  am strabism de cand eram mica si aqm am 15 as vrea sa ma operez dar nu am mai purtat ochelari de vreo 3 ani are ceva ??? am numai la ochiul drept

  • admin

   Depinde de cantitatea dioptriei. Daca ai dioptrii mari (peste +2,+3), strabismul va trebui re-evaluat dupa o anumita perioada de purtare a ochelarilor sau a lentilelor de contact.
   Daca nu sunt mari, nu are prea mare importanta si un consult va decide detaliile in privinta interventiei.

 9. mirela

  am cataracta congenitala din nastere,nu vad aproape deloc cu ochiul stang,dreptul este sanatos nu am probleme de vedere,dar ochiul bolnav fuge in dreapta e f vizibil,ce se poate face din punct de vedere estetic?am 25 de ani.va multumesc

  • admin

   Se pot face mai multe lucruri: corectia estetica a deviatiei, eventual lentila de contact cosmetica dupa aceea daca exista si diferente de aspect (ochi mai mic,diferente de culoare, pupila alba). Cu certitudine pozitia lui se poate corecta.

 10. vicky

  As vrea sa stiu daca la clinica dumneavoastra se fac tratamente cu toxina botulinica pt corectarea strabismului la un bebe prematur de 1 an(varsta corectata 8luni jumate).A fost operata acum 3 luni la ochisorul stang(vitrectomie)..Va multumesc

  • admin

   Trebuie sa stiti ca administrarea toxinei botulinice in muschii oculari nu este omologata nici macar in Anglia unde se practica destul de frecvent intr-un regim special cu acordul pacientului si are indicatii foarte punctuale (in acelasi regim am functionat si noi la pacientii care au avut indicatie- deci da, se fac tratamente cu toxina botulinica cu conditia sa aiba indicatie). In general la varsta mica toxina botulinica se administreaza cu foarte mare prudenta din cauza ca poate produce ptoza palpebrala si alte efecte secundare. O ptoza chiar de scurta durata, la un copil mic, cu problemele mentionate poate sa-i compromita vederea definitiv. Mai mult ca sigur, vederea copilului este slaba si in primul rand ar trebui recuperata vederea, acesta este primul pas in tratamentul strabismului.
   Acest copil trebuie examinat, tratat si urmarit de catre un specialist in strabism. Indicatia de toxina botulinica nu a fost data de un medic in cunostinta de cauza motiv pentru care va recomand un consult de specialitate.

   Dr. Cioplean Daniela

 11. visan vilian

  am strabism convergent alternant,din nastere;am 42 de ani;vederea este buna la ambii ochi.Asi vrea sa aflu daca se poate opera , cat ma costa operatia si daca va trebui sa port ochelari(nu port ochelari)

  • admin

   Da, se poate opera, costa 2.600 RON.
   In principiu, nu va trebui sa purtati ochelari de distanta dar probabil (dar fara legatura cu operatia ci cu varsta) la un moment dat veti avea nevoie de ochelari de aproape.
   Un raspuns mai precis la consultatie.

   dr. Cioplean Daniela

 12. andreea

  am urmatorul diagnostic: AO Hipermetropie mica
  Strabism convergent alternant
  OS>OD
  OS Amfilopie functionala forte
  Nistagmus de fixatie
  VOD 1 cu + 0.25 Dsf
  VOS nd la 1 m cu +0.5 Dsf
  ce se poate face in acest caz si cat ma costa?

  • admin

   Buna Ziua,
   In principiu, se poate face o corectie estetica a deviatiei, adica obtinerea unei pozitii corecte a ochilor. Ea nu are efect asupra vederii OS care este ambliop, lenes si care, la varsta adulta nu mai poate fi tratat.
   Costul interventiei este intre 2.500-2.600 RON, in functie de gradul de dificultate al interventiei care poate fi estimat la consultul care se face in vederea interventiei.

   dr. Cioplean Daniela

 13. bogdan

  buna ziua.am 29 ani si mam nascut cu probleme la ochi .am ptoza palpebrala la plioape,strabism convergent ochiu drept ,meacula caugestina cu reflex extompat. bioptrii 2,25 dreptu si 1,50 stingu. vreau sa imi spuneti cit ma costa fiecare operatie inclusiv cea renuntare la ochelari. am sanse mari sa devin un om normal

  • admin

   Buna Ziua,
   Ceea ce putem noi sa rezolvam sunt ptoza si strabismul. Operatia de strabism costa 2.500 RON in total iar cea de ptoza intre 2.000 RON si 3.000 RON pentru ambii ochi-in caz ca va operati de amandoua problemele la noi ( in mod normal, ptoza costa 2.000-2.500 RON pentru un singur ochi), in functie de ce avem de facut.
   Cea de renuntare la ochelari nu se face la noi, va recomandam Clinica Oculus, dar la aceste dioptrii nu aveti indicatie de operatie

   dr. Cioplean Daniela

 14. daniela

  am 23 ani si amstrabism la os operat de 2 ori dar a reaparut iar si as dori din nou o corectie mai mentionez ca am astigmatism hipermetropie compusos si ambliopie mare iar la os am diagnostic de vedere parafoveolara se poate corecta strabismul? va multumesc

  • admin

   Da, se poate. In strabismele insotite de ambliopie mare nu sunt rare situatiile in care, pe parcursul vietii, pozitia lui trebuie corectata de mai multe ori.

   dr. Daniela Cioplean

 15. lucisor

  Buna ziua.Am un baietel de 1 an si 2 luni diagnosticat cu paralizie de abducens.In cazul in care ar trebui operat imi puteti spune cat m-ar costa operatia in clinica dumneavoastra?
  Multumesc

  • admin

   Buna Ziua,
   Mai intai trebuie ca acest diagnostic sa fie confirmat. Pana in prezent, 99% din cazurile venite cu acest diagnostic la copilul mic au fost eronate, fiind sindroame Duane de tip I sau Esotropie infantila.
   Interventia costa 2.300-2.500 RON urmand ca in cadrul consultatiei premergatoare sa se stabileasca exact diagnosticul, conduita de tratament si rezultatele posibile ale interventiei.
   Cu stima,
   Dr. Daniela Cioplean

 16. denis

  Operatia de strabism necesita internare dupa efectuarea acesteia?

  • admin

   In clinica Oftapro operatia de strabism nu necesita internare; dupa interventie, pacientul merge acasa, sau la hotel, si revine a doua zi la controlul postoperator.

 17. jojo

  Buna ziua! am fost diagnosticata cu ptoza palpebrala congenitala si operata pe 24 iunie 2010. Cat timp dureaza in mod normal recuperarea? folosesc doar unguent tobradex,o data pe zi. Exista altceva ce ar putea ajuta cicatrizarea? si cat timp trebuie sa curat pleoapa doar cu ser fiziologic si coprese sterile?
  ma intreb cand va disparea culoarea rosie
  multumesc

  • admin

   Buna Ziua,
   La 3 luni nu ar trebui sa mai fie nici o roseata iar rezultatul ar trebui sa fie deja vizibil. Din pacate fara sa vad despre ce este vorba nu va pot recomanda nici un tratament. Aspectul pleoapei ar trebui insa sa fie normal si cicatricea inchisa.
   Va pot spune mai multe dupa ce va vad.
   dr. Daniela Cioplean

 18. Adrian

  Exista reticente in a reopera un ochi care a mai suferit trei interventii chirurgicale?Diagnostic strabism alternant convergent,operat la 2,4 si 5 ani…acum am 21 de ani. Imi doresc macar o rezolvare din punct de vedere estetic deoarece sunt constient ca mai mult nu se mai poate…

  • admin

   Nu exista nici un fel de reticente, este o doar o situatie mai complexa si necesita experienta. Asemenea interventii este recomandat sa le faca un specialist in strabism si nu un oftalmolog care opereaza si strabism si multe altele. Majoritatea strabismelor la adult au mai fost operate deci sunt asa numite re-interventii si au un grad de dificultate mai mare dar sunt pe deplin abordabile. Sunt sigura, avand in vedere ca am operat sute de cazuri cu situatii similare si cu rezultate foarte bune, ca putem sa va aducem intr-o stare satisfacatoare din punct de vedere estetic. La un consult pot sa va ofer detalii concrete in legatura cu rezolvarea acestei probleme.
   Cu stima,
   dr. Daniela Cioplean

 19. mihai

  Sufar de un strabism convergent de la varsta de 3 ani, tratat ortooptic si operat in jurul varstei de 20 de ani. Mai este vreo sansa sa recastig vederea binoculara? Ochiul afectat a fost catalogat ambliop in unele consultatii medicale.

  • admin

   Este foarte greu de spus fara un consult si fara testele corespunzatoare. V-as putea raspunde obiectiv la aceasta intrebare dupa consult,
   Cu stima,
   dr. Daniela Cioplean

 20. ciprian

  am 31 ani si am strabism la ochiul stang operat de 3 ori pentru strabism , mentionez k am ambioplie ,iar ochiul drept hipermetropie mica imi puteti spune ,daca se mai poate corecta strabismul si daca isi mai poate reveni vederea la ochiul stang ( cat de cat ,adica sa fie mai buna ca inainte ) ma refer prin orice tip de operatie …………….. va multumesc

  • admin

   Da, strabismul poate fi corectat, in privinta vederii este greu de spus fara un control. Deci, va asteptam la o consultatie.

 21. alex2010

  Am avut strabism la un singur ochi,am fost operat la OD si s-a vindecat din punct de vedere al covergentei la momentul respectiv(operatia a fost facuta la 25 ani) iar acum a aparut dinou aceea problema a covergentei(dar mai putin vizibila),se poate opera sa isi revina ochiul la fel? Dar vedera a ramas la fel slaba dupa operatie adica cu OD vad la jumatate,se mai poate indrepta capacitatea vizuala?(varsta29 ani)

 22. adrian83

  Buna seara am 27 de ani, sufar de strabism convergent din nastere si operat la varsta de 5 ani. Din punct de vedere estetic situatia este acceptabila deviatia nu este sesizabila decat in unele cazuri (cand fixez un obiect la distanta, cand ma uit in sus).

  Cand ochiul drept fixeaza cel stang este deviat spre nas si daca deviatia este mai mare vad dublat obiectul pe care il fixez. Daca ochiul stang fixeaza cel drept se duce si la nas si in sus. Am facut o gramada de exercitii cu ochii in fata ogliznii sa gasesc punctul de echilibru in care ambii ochii sunt cat de cat intr-un echilibru (adica nu vad nici dublu si nici ochiul drept nu este deviat in sus). Insa este destul de greu, cum ochiul stang se duce mai mult spre nas apare vederea dubla doar la obiectele pe care le fixez (nu la toata imaginea).

  Am fost la o alta clinica specializata in strabism si mi s-a spus (si scris pe foaia de consult) ca se poate opera pentru DVD si esotropia restanta fara riscul vederii duble.

  Intrebarea mea este urmatoarea: la clinica dumnevoastra se opereaza si deviatia verticala (DVD) asociata cu strabismul convergent? Si daca da care este probabilitatea reusitei in cazul deviatiei verticale? La clinica la care am fost mi s-a spus ca deviata verticala este rezorvabila (se opereaza un muschi secial pentru asta) dar in ceea ce priveste deviatia spre nas este posibil ca ea sa revina in timp.

  As dori sa vin la consultatie si la clinica dumneavoastra dar numai daca operati si muschii pentru deviatia verticala.

  In plus tin si capul inclinat spre umarul drept (partea ochiului care fuge si in sus) si mi s-a spus ca daca operatia reuseste o sa se rezolve si aceasta problema si nu o sa mai stau ca capul inclinat in aceasta pozitie. Este adevarat lucrul asta?

  In ceea ce priveste acuitate vizuala la cealalta clinica ea a fost masurta si mi s-a scris pe foaie ochiul drept 1 si ochiul stang 1 dificil.

  Pana nu demult la ochiul stang aveam o dioptrie mult mai mare decat la cel drept -4,25 cu cilindru -0,5 20 de grade fata de -0,75 cu -0,75 cilindru 100 si ceva de grade (nu mai tin minte exact). Din aceasta cauza ofalmologii la care am fost nu mi-au dat dioptria corecta la ochiul stang (am inteles ca nu se da daca este mai mare de 2 dioptrii fata de celalat ochi). Dar am rezolvat aceasta problema prin intermediul chirurgiei refractive asa ca acum la ochiul stang am mai ramas doar cu astigmatismul miopic ce nu a fost corectat in mod modeliberat pentru ca a zis medicul ca e prea mic si e neglijabil. In fine la clinica unde m-am operat mi s-a zic ca acuitatea ochiului stang este 0,9 – 1 (asa am vazut scris pe foaie).

  Va multumesc pentru ca mi-ati citit mesajul lung si va rog sa imi spuneti daca operati muschiul pentru deviatia verticala. Si inca ceva daca am acuitate buna la ambii ochi (in cazul meu ambliopia este practic neglijabila am acuitatate aproape 1) sunt sanse mai mari ca dupa operatie sa raman cu ochii drepti comparativ cu pacientii care au ambliopie?

  Numai bine.

  • admin

   Buna ziua,
   O sa incep in ordine inversa. Bineinteles ca operam toti cei 6 muschi oculari (nici unul nu este “special”), competenta in strabism se refera la tot ceea ce tine de dezechilibrul oricaruia din muschii oculari precum si de toate aspectele vederii binoculare.Implica obligatoriu si chirurgia tuturor muschilor, inclusiv cei verticali si oblici. Experienta mea personala este de 10 ani de chirurgie pe muschii verticali si oblici si cateva lucrari legate de acest subiect prezentate in tara si strainatate (le gasiti in CV). Cine nu opereaza toti muschii oculari (noi le zicem extraoculari) nu este specialist in strabim.
   Nu as vrea sa fac speculatii vis-a-vis de diagnostic si tratament, nu as vrea sa fac erori de interpretare. Pur teoretic, este foarte putin probabil ca o convergenta bine corectata chirugical sa “revina” la varsta adulta.DVD-ul (daca diagnosticul este corect) este insa un tip de deviatie mai putin predictibil insa in general se obtin rezultate cosmetice bune. Pozitia vicioasa a capului are o cauza si fara a va face toate testele necesare nu pot sa vi-o explic. In functie de cauza ei o sa va pot explica ce sanse avem ca aceasta sa se corecteze in urma interventiei.
   Dar, repet sunt niste remarci pur teoretice, as vrea sa vad aceste lucruri cu ochii mei pentru a va da toate informatiile corecte legate de situatia dumneavoastra particulara.
   Cu multa stima,
   dr. Daniela Cioplean

 23. Aylin

  Buna ziua! Sufar de strabism congenital divergent operat la 3 si 7 ani. De la varsta de 3 ani pana la 14 ani am facut o serie de exercitii de corectare a vederii, insa fara vreun rezultat. Ochiul stang are o deviatie foarte mare, iar vederea cu acesta este mult redusa( nu as putea citi un text dintr o carte cu scris mare nici macar la apropiere, la distanta nici nu intra in discutie). De asemenea, de 21 de ani port ochelari de vedere, in prezent cu prisma nazala de 3 grade. M ar interesa, in acesat sens, sa stiu daca vederea poate fi corectata sau interventiiile chirurgicale vor avea doar beneficii estetice. Si… poate constitui un impediment la sofat? Mentionez ca am 24 de ani. Multumesc.

  • admin

   Buna Ziua,
   Din pacate interventia poate corecta doar pozitia ochilor, beneficiul fiind estetic. Ochiul stang este probabil cu o ambliopie forte care din nefericire la aceasta varsta nu mai poate fi recuperata. In privinta sofatului, chiar daca conduceti sau veti conduce (baremul de conducere pt. obtinerea permisului are oarecare permisivitate) este bine sa fiti prudent pentru ca perceptia dumneavoastra nu este la fel cu a unei persoane a carei vedere binoculara s-a dezvoltat normal- lipseste vederea in spatiu, vederea unuia din ochi este slaba.
   Poate ca intr-o intrevedere la o consultatie as putea sa va dau mai multe detalii.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 24. adriana

  La cat timp dupa o operatie de strabism tebuie sa se vada rezultatele.
  Nepotica mea afost operata ieri si dupa o zii nu se prea vede nici un rezultat, asta inseamna ca nu a reusit operatia?

  • admin

   De obicei, trebuie sa fie o imbunatatire vizibila din primele zile daca lucrurile au fost facute corect. Evaluarea realista insa,se face la 2-3 luni postoperator.

 25. Mihai Camelia

  Buna ziua,
  Am strabism din nastere am suferit doua interventii chirurgicale acum din punct de vedere fizic ma deranjeaza foarte putin. Acum am 22 de ani ultima operatie am facut-o la 13 ani de atunci am dioptriile +5cilindu. Anul acesta au scazut la +4.75. Credeti ca o operatie cu laser m-ar ajuta sa scapt de ochelar? Care ar fi pretul?

  • admin

   Da, se poate face chirurgie refractiva, va recomandam Clinica Oculus care este specializata in chirurgie refractiva si va poate da detaliile necesare.

 26. dorina

  buna seara
  in urma unui control neurologic, fiului meu in varsta de 31 ani, i s’a prescris urmatorul diagnostic : debilitar el oblicuo inferior OD
  hiperfunction oblicuo inferior OD
  por paresia oblicuo superior OD
  torticolis compensatoriu
  mentionez ca acest control a fost facut in Spania, si ca i s’a recomandat operatie. Intentioneaza sa faca aceasta operatie in Romania, dar inainte de toate doresc sa stiu ce riscuri implica aceasta operatie si daca trebuie efectuata urgent sau mai suporta amanare. Va multumesc pentru amabilitate

  • admin

   Buna Ziua,
   Cat de urgenta este depinde de momentul instalarii. Daca pareza este congenitala si pacientul nu are simptome de tipul vederii duble se poate face cand decide pacientul. Daca are vedere dubla este, in principiu, urgenta. Daca s-a instalat in urma unui traumatism, interventia se face de regula la 6 luni -1 an de la momentul instalarii.
   Datele trimise nu sunt suficiente ca sa va pot spune mai multe concret.
   Riscurile se discuta individual la caz dupa un consult minutios.
   Cu stima,
   dr. Daniela Cioplean

 27. Alexandra

  Buna ziua, am 20 ani la varsta de 11 ani am facut operatie de strabism ..la amandoi ochii m-au operat…unul din ochii s-a corectat perfect iar dreptul tot bolnav este..am purtat ochelari dupa operatie inca 5 ani dioptrii +3,5 acum numai port ochelari…eu vad perfect, nu am probleme de apreciere sau sa nu vad ….mai sunt momente cand ochii imi stau amandoi normal si nici unul nu are dereglari spre interior…iar cand imi fuge ochiul (drep) eu simnt lucrul acesta si mi-l pot controla incat persoana sa nu vada ca imi fuge…dar eu atunci vad in ceata…cam asta este problema mea si as vrea sa stiu ca daca fac operatia la dvs. cat la suta are o reusita operatia incat sa nu mai am probleme…! si unde mi-ati recomnada sa merg la cine sa sun pentru o programare.Va multumesc Mult!!

  • admin

   Buna Ziua,
   Fiecare caz de strabism are particulariatile lui si fara a examina pacientul nu se poate face o predictie corecta in privinta sanselor de reusita.
   Va recomand sa faceti o programare pentru un consult la unul din specialisii in strabism ai clinicii Dr. Cioplean, Dr. Birlea sau Dr. Dragomir pentru a putea primi toate detaliile in urma unui consult de specialitate.

 28. cristea paul

  buna ziua. eu am un strabism la ochiul stang, prezent cand sunt un pic obosit, ochiul fuge inspre interior, vederea e buna, am purtat ochelari undeva in clasele primare, apoi mi sa spus ca trebuie sa ma operez dupa 18 ani, dar deoarece nu am avyut probleme cu vederea nu am mai facut-o. acum as vrea sa fac o operatie de corectare estetica, daca se poate, vederea cum am spus e buna, mai slaba un pic pe ochiul stang, dar nu diferenta f mare. as vrea sa stiu daca ma puteti ajuta, si cat ar dura pana sa pot face efort fizic(munca mea consta in efort fizic zilnic), pentru a sti exact cand as putea sa facem o programare. multumesc

  • admin

   Buna Ziua,
   Ca sa va spun daca putem face aceasta corectie fara riscuri trebuie sa va consult si sa va fac niste teste deci trebuie sa va programati la o consultatie.
   Efort fizic moderat puteti face dupa o saptamana, efort intensiv (de exemplu exercitii la sala sau munca grea- dupa o luna). Programarea la consultatie o puteti face la secretariat urmand sa discutam detalii si sa facem programarea in functie de posibilitatile dumneavoastra.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 29. Erik31

  Buna ziua…Am si eu o problema la ochi de la varsta de 2 ani;atunci am facut temperatura 39,parintii m au dus la un medic,care in loc sa mi faca o injectie cum se facea atunci(mentionez ca acum am 31ani) pentru scaderea febrei mi a facut una pentru ridicare ei..am facut convulsie am dat ochii peste cap si 10 minute ai mei au crezut ca m au pierdut nu mai reactionam in nici un fel, dar Dumnezeu cred ca a facut o minune si mi am revenit, dupa care la ceva timp 2-3 saptamani cu ochiul drept ma uitam spre exterior cu stangul uitandu-ma normal. Daca ma uit cu dreptul normal cu stangul ma uitam in exterior.Am fost la medic la varsta de 4 ani prima data si mi s a spus ca am strabism, mi s au dat ochelari ptr a mi reveni dar nu i am purtat foarte mult din cauza copiilor din jur care radeau de mine,am dorit sa ma operez, dar tatal meu s a opus pe motiv ca poate imi pierd vederea(mentionez ca vad f bine cu ochiul stang,cu dreptul ceva mai putin nu port ochelari(pot citi de la f.mica distanta, asa obiecte mari le disting perfect). In schimb de la varsta de 13 ani traiesc concentrandu-ma sa-mi tin ochii drepti cand vb cu cineva(de multe ori de atata concentrare nu prea mai sunt atent la ceea ce vorbim),mentionez ca ochii i pot tine drepti controlandu-i dar vad foarte in ceata asa….Intrebarea mea este: as putea sa mi corectez vederea in sensul estetic,sa scap de toata concentrarea asta?; dar sa vad macar cum vad acum cu stangul normal si cu dreptul mai putin(mie imi este frica, de faptul ca daca ma operez de strabism sa nu cumva sa vad precum vad cand ma concentrez sa mi tin ochii drepti adica in ceata?as dori sa mi spuneti daca ar reusi operatia,unde sa mi fac programare si cam cat ar costa?(Imi scuzati povestea prea lunga dar poate a ajutat la ceva) Va multumesc mult!

  • admin

   Buna Ziua,
   Din mail-ul dumneavoastra deduc ca aveti un strabism divergent. Daca debutul s-a produs la 2 ani aveti sanse chiar si de recuperare functionala nu numai de normalizare a aspectului estetic. Starea “fortata” de pozitie paralela nu este aceeasi cu statusul postoperator dar sigur trebuie sa va fac niste teste ca sa va pot spune mai multe, in cadrul unei consultatii.
   Raspunsul, pe scurt este da, se poate opera. Nu exista riscul de pierdere a vederii ( de obicei sub aceasta afirmatie se ascunde incapacitatea parintelui de a-si asuma o decizie in privinta copilului).
   (As vrea sa fac o remarca in privinta istoriei debutului. Mi-este tot mai greu sa asimilez anumite afirmatii pe care fara nici o intentie rea, oamenii le fac. Nu exista nici o injectie care “sa ridice temperatura”. Copii fac convulsii in prezenta temperaturilor mari (scoarta lor cerebrala este mult mai sensibila decat a adultilor). Este foarte posibil ca tratamentul sa fi venit prea tarziu, dar cu siguranta, nu injectia a declansat convulsiile.)
   Va propun sa veniti la o consultatie, aveti pe site numerele de telefon la care puteti suna pentru programare, specificand ca doriti un consult in vederea unei interventii.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 30. nedelcu c

  Buna ziua,
  Am 32 de ani,ambliopie si strabism,sunt din Slatina si aici doctorii mi-au spus sa ma resemnez pentru ca nu mai am nici o sansa sa-mi imbunatatesc vederea.
  Mentionez ca in copilarie am fost operat de strabism de 4 ori,dar operatiile ar fi fost facute prea tarziu sau nu stiu ce s-a intamplat.
  Sunt sperante si pentru mine?!
  Se poate trata ambliopia?!
  Astept cu nerabdare un raspuns!
  Multumesc!

  • admin

   Buna Ziua,
   Din pacate este foarte probabil ca ambliopia sa nu poata fi tratata la varsta dumneavoastra (cu remarca ca in anumite situatii se poate obtine o imbunatatire). Daca ea ar fi fost tratata corect, sigur nu ar fi fost atatea interventii.
   Speranta, cel putin din punct de vedere estetic, exista.
   Trebuie insa sa intelegeti ca nu sunt clarvazator sau magician si nu pot sa va dau informatii concrete despre situatia dumneavoastra fara sa va consult si sa va fac toate examinarile si testele necesare.
   Va astept la o consultatie,
   Cu stima,
   dr. Daniela Cioplean

 31. Bianca

  Am strabism din nastere, iar la varsta de 8 ani mi-au facut prima interventie la ochiul stang dupa care a inceput sa se desvieze spre exterior. Acum am 31. In ian mi-au operat ochiul stang lasandu-mi o desviatie, iar in aprilie pe cel drept incercand sa se remedieze situatia, dar fara rezultat. Ochiul stang mi-a ramas rigid dupa 2 operatii pierzandu-si elasticitatea. Nu se observa nici un rezultat, iar stangul ma ustura.S-ar putea vorbi de a 4 operatie(2 la stangul si 1 la dreptul) sau este prea riscant?Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra!

  • admin

   Buna ziua,
   Dupa cum descrieti situatia, aceste interventii par sa fi fost facute la intamplare si precare din punct de vedere al tehnicii chirurgicale.
   Da, se poate vorbi de o operatie dar care trebuie sa repare toate viciile anterioare de procedura. In nici un caz nu se pune problema sa fiti operat de cineva care nu este specializat in asemenea cazuri, este nevoie de experienta chirurgicala si de o cunoastere foarte profunda a strabismelor la adult. Evident, la un consult va pot spune exact unde s-au produs erorile si ceea ce se poate face in mod realist evitand riscurile.
   Cu stima,
   dr. Daniela Cioplean

 32. marica

  cddsfcffwebuna ziua am un starbism os convergent paralitic asa mam nascut daca tyn capul drept vad dublu ca sa vad normal tre sa tyn capul mai an stanga ce spuneti de problema mea se poate rezolva cat costa ? multumesc

  • admin

   Dupa cum descrieti, este foarte probabil sa nu fie un strabism paralitic ci un sindrom Duane de tip 1. Este cea mai frecventa confuzie diagnostica care se face la noi in tara. Aproape 100% din cazurile trimise cu acest diagnostic au fost altceva. Fie ca este o paralizie fie ca este acest sindrom Duane se poate opera. Rezultatele insa sunt in functie de diagnosticul real. Interventia costa intre 2.500-2.800 RON (in functie de gradul de dificultate ), in anestezie generala, cu toate cheltuielile incluse, inclusiv tratamentul si controlul dupa operatie. Cu siguranta se poate corecta pozitia capului si ochilor, cu inlaturarea vederii duble.

   dr. Daniela Cioplean

 33. Mihai Vladut

  Am 28 de ani si ochiul drept imi fuge inspre exterior doar atunci cand privirea e indreptata spre ceva ce se afla la mai mult de 4,5 metri. La apropiere nu se vede deloc deloc. Am fost operat la Cluj de doua ori 2000 si 2002, prima operatie neavand nici un rezultat iar a doua a avut un rezultat extraordinar, minunat dar doar pt trei saptamani. Cred ca eu am fost de vina, multe examene si activitati extrascolare. Doctorita Vladutiu, o femeie de nota 10, imi spunea ca trebuie sa intervina la celalalt ochi, cel bun, dar m-am speriat si asa au trecut ani. Credeti ca as putea fi si eu la fel ca toti oamenii? Multumesc mult

  • admin

   Sigur ca da, doar ca trebuie sa intelegeti ca un ochi care nu vede este instabil in timp si poate necesita mai multe interventii pentru a conserva pozitia de normalitate.

 34. rusu mihaela

  am fost operata cam de 1luna de zile de strbism convergent si nu stiu ce exerciti sa fac pt recuperare am 25 de ani si de mica am fost cu stabism sa mai indreptat ochii dar nu mult trebuie neaparat sa port ochelari?si copilul meu a avut srabism lam operat si pe el acum 3luni si operatia a reusit la el si are 4 ani si tot acelasi medic la oerat si pe el

  • admin

   Aceste recomandari trebuie sa vi le dea medicul care v-a operat, el cunoaste exact situatia. Pacientii cu strabism indiferent de varsta trebuiesc urmariti atent dupa interventie de catre medicul care a luat decizia operatorie . Operatia este doar o parte a tratamentului.

   dr. Cioplean

 35. Nume (necoctavian

  Buna seara am o problema la ambi ochi .miopie strabism si astigmatism .dioptriile sunt cilindrice 2,5cu 2 se mai poate opera in acest caz.va multumesc

  • admin

   Strabismul se poate opera. In principiu si dioptriile se pot corecta, dar nu se pot face toate deodata.

 36. diana

  am 22 de ani si de la 3 ani am fost nevoita sa port ochelari deoarece am strabism la un ochi.deviatia se observa doar cand sunt obosita in rest nu este vizibil.vederea nu este buna pt ca am probleme cu ambii ochi dioptriile sunt mari si am renuntat sa port ochelari in urma cu 3 ani.as putea sa ma operez acum dupa atata timp daca am intrerupt consultul unui medic de la 16 ani?lenile de contact sunt pt strabsim?.am va multumesc

  • admin

   Sunt sigura ca exista o solutie pentru dumneavoastra, este foarte posibil ca lentilele de contact sa rezolve situatia. Strabismul dumneavoastra pare sa fie legat de absenta ochelarilor si de efortul mare pe care-l fac ochii dumneavoastra care obosesc si musculatura scapa de sub control.
   Va astept la o consultatie, nu cred sa fie necesara interventia dar vom vedea cand o sa pot evalua corect situatia.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 37. cristina

  bun aziua..eu am strabism la ochiul drept…am purtat ochelari cu prisme dar fara nici un rezultat ..as vrea sa ma operez…as vrea sa stiu dupa o consultatie i cat timp poti fi programat pentru operatie/?va multumesc

  • admin

   Buna ziua,
   Am putea face in asa fel incat sa faceti si consultatia si operatia in aceeasi zi daca facem programarea din timp si daca veniti de foarte departe. Secretariatul va poate trimite daca il contactati toate informatiile scrise in legatura cu interventia si analizele care trebuiesc facut si va poate face programarea. Daca nu va este dificil sa veniti, la consultatie va putem programa probabil peste 2-3 saptamani de la momentul consultatiei.

 38. draniceanu

  Am 42 ani si de lBuna ZIUA Nu as vrea sa va retin prea mult a varsta de 4ani am strabism convergent pe scurt am facut 4 operatii fara suces ultima am facut-o acum 22 ani M-a operat ultima oara DL Doctor Carstocea l a Sp Militari nu a reusit sa-l punape mijloc dar problema este ca vad putin dublu Mi-a dat drumul acasa spunandu-mi ca nu are ce sa-mi faca am incercat si la cosmonautilor unde directoarea spitalului mi-a zis ca sunt prea batran si s-o las balta DACA pute-ti sa mi-l pune-ti pe mijloc v-as fi recunoscator toata viata cu toate ca mi s-a spus ca nimeni niciodata nu o sa poata va multumesc tel 0722957097 EUGEN

  • admin

   Buna Ziua,
   In primul rand, cred ca orice om are dreptul de a arata normal, asa cum isi doreste, indiferent de varsta. Nu exista limita de varsta in privinta corectiei estetice a strabismului.
   Sunt sigura ca va putem ajuta, a opera un strabism dupa mai multe incercari esuate nu este un lucru foarte facil dar cred ca am experienta necesara pentru a va aduce la un rezultat satisfacator pentru dumneavoastra. Din nefericire, majoritatea strabismelor pe care le operez la adult sunt cazuri care au fost operate fara succes de mai multe ori. Unul dintre pacienti chiar mi-a spus ca suntem o clinica de “reparatii majore”, am operat sute de cazuri (unele disperate) de tipul acesta cu rezultate bune si foarte bune-nu abandonez niciodata pacientul pana cand nu este multumit.
   Va astept la o consultatie, o sa discutam in detaliu, la obiect.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 39. Adrian

  Buna ziua, am fost operat acum cateva luni de esotropie congenitala cu supresie alternanta (la testul Worth 4 vedeam alternativ cand 3 cand 2 luminite) cu DVD. Desi operatia estetic a fost in mare parte un succes am ramas cu diplopie adica vad 5 luminite la testul Worth 4 si le vad in acelasi timp nu mai alterneaza cand 2 cand 3.

  Vederea dubla insa nu ma deranjeaza decat cand ma uit in partea stanga si in acel moment se poate observa ca ochiul stang este mult mai la stanga decat cel drept (arata ca la o exotropie). Ochiul stang are si dvd dar latent (trebuie sa il acopar il tin putin asa si cand ii dau drumu se vede ochiul in sus dar apoi cade jos la locul lui). Putina diplopie aveam si inainte de operatie daca ochiul stang se ducea prea tare la nas.

  Din experienta dumneavoastra se mai poate face ceva pentru a scapa de diplopie? Mi s-a spus ca la varsta mea, 27 de ani mai rar se obtinue fuziunea binoculara (sanse mai mari erau pana la 7 ani) si in acest caz la ce as putea spera? Sa ma intorc la supresia alternanta? Cand ma uit drept diplopia nu este practic detectabila si este mult mai bine asa decat cu supresia alternanta care ma deranja cand treceam de pe un ochi pe altul, acum privesc cu ambii ochi simultan doar ca imaginile nu prea se unesc cum trebuie.

  Daca se mai poate face ceva in cazul meu as dori sa vin la un consult pentru o a doua opinie cu privire la cazul meu. Au trecut 3 luni de la operatie e mai bine sa asteptam? Mentionez ca am mai fost operat o data fara succes la varsta de 5 ani si am acuitate vizuala buna la ambii ochi: 1,20 la ochiul stang si 1 la cel drept (1,20 dar daca ma chinui ochiul drept e putim mai slab dar nu ambliop).

  Va multumesc,
  Adrain

  • admin

   Buna ziua,
   Probabilitatea sa faceti o fuziune centrala ferma, avand toata istoria mentionata, practic este imposibil. Important este sa nu aveti o diplopie deranjanta si manifesta. Probabil ca ceea ce trebuie sa faceti acum acum este sa evaluati situatia, nu din punct de vedere stiintific ci din punct de vedere personal si sa vedeti daca rezultatul estetic este unul multumitor si daca rezultatul functional va permite o viata normala.. “5 luminite la testul Worth” poate sa insemne o oarecare fuziune periferica daca sunt pe acelasi ecran, 5 luminite pe doua ecrane alaturate insemna diplopie obiectiva si este greu de trait cu ea, deci exista nuante. Important este sa definiti exact ce va deranjeaza in rezultatul obtinut pentru ca, din pacate, in esotropia infantila obtinerea binocularitatii este conditionata de precocitatea alinierii (se opereaza sub varsta de 2 ani)-ceea ce nu s-a intamplat in situatia dumneavoastra. Nu vreau sa fac speculatii, banuiesc ca medicul care v-a operat v-a explicat toate aceste lucruri. Cu certitudine insa “cerebralizarea” exagerata poate sa impiedice mecanismele de adaptare fiziologica ale creierului la noua situatie.V-as sugera sa mai lasati sa treaca putin timp, fara sa va mai ganditi la ce “trebuie” sa faceti, daca va puteti desfasura viata normal si la 5 -6 luni postoperator sa veniti sa facem o evaluare completa a situatiei si sa discutam.
   Cu stima,
   dr. Daniela Cioplean

   • Adrian

    Va multumesc foarte mult pentru raspuns in primvara o sa ma duc la consultul post operator de 6 luni si am sa vin si la clinica dumneavoastra vreau neaparat doua opinii si cel mai important as dori sa stiu daca se poate face ceva mai mult pentru cazul meu. M-am documentat cu privire la esotropia congenitala si stiu ca nu se poate obtine niciodata o vedere binoculara normala nici daca se opereaza inainte de 2 ani dar se poate obtine o situatie cat mai aproape de normal, mai rar chiar si la adulti daca nu exista ambliopie.

    Cum am zis diplopia nu ma deranjeaza foarte mult decat daca ma uit in partea stanga (atunci vad obiectul pe care il fixez dublat) si daca e intuneric si ma uit la surse de lumina (de exemplu ceasul de la radio pe intuneric il vad dublu cand aprind lumina insa vad unul singur). Chiar si cu diplopie este multi mai bine decat cu supresia alternanta care ma deranja cand fugea imaginea de pe un ochi pe altul. Acum imaginea e fixa si parca si mai clara, la testul de acuitate vizuala a iesit o acuitate cu un rand mai buna cu ambii ochi deschisi decat cu fiecare ochi in parte (vad unul sau doua randuri sub randul de 1 ).

    Am sa fac o programare pentru luna martie sau aprilie si m-as bucura daca ati putea sa evaluati si dumneavoastra personal cazul meu chiar daca nu este unul grav.

    Pana atunci va urez numai bine si sarbatori fericite.
    Adrian

 40. Jullia

  Buna seara,ma intereseaza si pe mine sa stiu daca dna dr daniela ciopleanu face operatii de strabism si la adulti? Sau se ocupa numai de copilasi?
  Multumesc frumos.

  • admin

   Dr. Daniela Cioplean opereaza strabismul si la adulti si la copii; va puteti face o programare
   la consultatie la numerele de pe site: 0212525201,0212525217, 0754779765

 41. mara

  Buna ziua, am fost operata de strabism divergent ochiul drept si sunt speriata rau.Am facut operatia acum 6 zile,mai precis pe 9 dec 2010 .Acum am vedere dubla(halouri) si ochiul operat este mai mic si pe deasupra il mai am si un pic dus spre nas 4 grade.Sunt speriata .O sa-si revina ochiul???????????????? va rog din suflet sa-mi raspundeti.Va multumesc.

 42. Raicea Lucretia

  Buna dimineata,
  Am varsta de 44 ani iar de la varsta de 6 ani(atunci am fost prima data un control oftalmologic),am strabism cu astigmatism si hipermetropie la ochiul drept.De-a lungul timpului am mers doar la controale periodice,deoarece tot timpul mi s-a spus ca nu se poate opera.Acum dioptriile s-au marit,la ochiul stang am +1,iar la ochiul drept +5.Ochii sunt foarte solicitati deoarece lucrez cam 12-14 ore pe zi la calculator,aproximativ 2 ore conduc zilnic.
  Va rog sa-mi spuneti daca in cazul meu se mai poate face interventie chirurgicala pentru corectia vederii si,aproximativ,costurile pe care le presupune.
  Va multumesc.

  • admin

   Buna Ziua,
   Imi pare rau dar aceste date sunt incomplete si nu pot sa-mi dau seama fara o consultatie care este problema reala care va deranjeaza si nici ceea ce se poate face.
   Recomandarea mea este sa veniti la o consultatie sa vedem exact care este situatia dumneavoastra. Dupa evaluare o sa va pot da informatii exacte.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 43. MARIAN

  Buna seara,am 39 de ani si am strabism la ochiul stang,ochiul fuge spre nas si in sus,vad dublu cu el,as dori sa va intreb daca se mai poate face ceva in privinta vederi,sa scap de vederea dubla,precizez ca vad 5% cu el,asa mii s-a spus la ultimu control oftamologic,strabismul a fost operat in 1990 si in 1999,era unghiul foarte mare in sus.

  • admin

   Buna Ziua,
   Nu cred ca pot sa va dau un raspuns exact fara a va examina,sunt necesare mai multe teste.Deci la o consultatie v-as putea mai multe, nu vreau sa fac afirmatii nefondate.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 44. andreedima

  Bna ziua, am strabism convergent la od de la 3 ani si o miopie destul de avansata;acum am 21 ani si port ochelari de corectie de cand mi-a fost depistat.O doamna doctor mi-a refuzat operetia de strabism pe motiv ca nu stie daca miopia a generat strabimul sau invers.As vrea sa stiu daca este posibila operati de strabism apoi corectarea miopiei cu laser sau invers.

  • admin

   Buna Ziua,
   Asocierea miopiei cu strabismul convergent nu este neobisnuita. Strabismul nu poate genera miopie dar poate fi pre-existent acesteia. Oricum, nu are mare importanta. Ordinea fireasca a lucrurilor este : mai intai corectia chirurgicala a strabismului si apoi chirurgia refractiva a miopiei.
   Sigur ca operatia de strabism este posibila urmand ca dupa ce va vindecati sa va indrum pentru corectarea miopiei.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 45. Jullia

  Buna seara.. Tocmai am citit pe site ul altei clinici de oftalmologie in legatura cu strabismul congenital….in care dr de acolo dadea o explicatie de genul: strabismu congenital daca nu se opereaza pana la varsta de 2 anisori..nu mai poate fii operat… Este posibil sa fie asa ceva adevarat?
  Si a 2a pb a mea…eu urmeaza sa fac operatia de strabism …va rog frumos sa mi spuneti exact cu cat timp trebuie sa ma programez? Mentionez faptul ca vreau in mod special sa ma consulte dna daniela ciopleanu,la fel si operatia sa fie facuta de dansa.. va multumesc mult.

 46. nikoleta

  buna ziua…am strabism la ochiul drept.am 25 ani…mi-as dori f mult sa ma operez..eu sunt plecata din tara si ma intorc in iulie ….as vrea sa stiu daca ma operez la jum lui iulie o sa ma recuperez pana la inceputul lui septembrie pt k am nunta..cu cat timp ar trebui sa fac programarea?.v-am scris acum cateva saptamani si ati spus ca se poate face consultatia si operatia in aceeasi zi…eu sunt din botosani,,nu am mai facut nici o operatie pana acum…port de 4 ani ochelari cu prisme dar nu m-au ajutat,am si miopie mica.va multumesc..

  • admin

   Buna Ziua,
   Aveti timp suficient pentru vindecare, 2 luni este un interval absolut
   acoperitor.
   O sa va rog sa ne contactati la secretariat in momentul in care va stiti
   programul, cu cel putin o luna inainte de perioada pe care o doriti pt.
   programare.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 47. alexandra

  Buna ziua,
  Am un baietel in varsta de 2 ani si 10 luni care acuza (mai ales dupa-masa), nu tot timpul ca il dor ochii de la lumina (lumina de la bec, de la TV)..desi el nu se uita la TV. Am remarcat ca, cateodata clipeste mai des.
  E cazul pt un consult?
  Va multumesc.

  • admin

   Da, categoric, exista multe afectiuni care se manifesta prin fotofobie.dintre care unele serioase iar altele minore.

   Deci, este necesar sa fie vazut, este mai bine sa stiti exact despre ce este vorba decat sa aveti surprize neplacute peste o perioada de timp.

   dr. Daniela Cioplean

 48. Toni

  Stimata doamna dr Daniela Cioplean

  Am 36 de ani si o viata distrusa!
  De ce?
  Am strabism convergent alternant re-dobandit in urma ultimei operatii efectuate acum 2 ani. (aug 2008).
  Istoria acestuia incepe cred in jurul varstei de 3-5 ani, nu imi aduc aminte bine – eram la gradinita – cand am avut un accident – am picat de pe un gard pe spate si de atunci – strabism convergent!.
  Am suferit 2 interventii – cred ca la ambii ochi – ultima parca la 12 ani – cu rezultate extrem de slabe.
  La 18 ani am suferit o noua interventie la ambii ochi cu efect : strabism divergent. Nu stiu daca acest lucru a fost imediat post-operator sau dupa o tranzitie ulterioara. Cert e ca a fost o perioada mai buna din punct de vedere psihic, cred datorata divergentei (probabil mult mai putin sesizabila de catre mine sau poate mult mai usor tolerata de mine).
  La 34 ani am ajuns dupa un consult banal pentru schimbarea ochelarilor din nou pe masa de operatie tot la Cluj. de data aceasta la d-na dr Vladutiu. Se pare ca unghiul se marise si la oboseala acesta chiar crestea.
  Aceasta a fost ultima operatie (doar la ochiul drept – cel stang fiind fixator) cu efect strabism convergent! Este foarte adevarat ca unghiul de 5 grade rezultat este considerat unul foarte mic de catre specialisti, dar pentru mine a insemnat inceputul unui nou cosmar. Din punct de vedere psihic sunt la pamant. Nu ies in public decat foarte rar (exceptie binenteles serviciul) si mai nou chiar refuz sa ies cu sotia mea (nici macar nu ii cunosc cercul de prieteni!!!).
  Tot ce retin de la d-na doctor este ca o noua interventie e hazardata si “cover test”-ul e bun!
  Nu sper la o vedere binoculara (am inteles deja ca acest lucru nu e posibil), ci doar la o corectie estetica cat mai aproape de normalitate.
  Nu stiu daca acest lucru este posibil , dar am ajuns sa imi doresc sa vad dublu decat sa raman cu acest strabism.
  Exista oare, real, posibilitatea unei corectii totale? sau cel putin reducerea deviatiei catre 1-2 grade convergent sau divergent?
  Va multumesc!

  • admin

   Buna Ziua,

   Nu cred ca trebuie sa fiti atat de necajit. O mica deviatie in convergenta nu este foarte greu de corectat chiar daca aveti o istorie atat de bogata. Sunt sigura ca va putem ajuta dar vreau sa va vad pe indelete, cu toate documentele pe care le aveti de la interventiile precedente si sa stam linistiti de vorba analizand posibilitatile si solutiile corecte. Nu este o sarcina usoara pentru mine dar sper sa va ajut sa aveti o viata normala si incredere in dumneavoastra.

   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 49. nicoleta

  buna ziua.eu am strabism la ochiul drept..am 25 ani.imi doresc f mult sa ma operez…am purtat ochelari cu prisme vreo 3 ani..dar nu m-au ajutat…m-am ales doar cu o miopie mica pe care nu o aveam..eu sunt plecata din tara si ma intorc in iulie..v-am scris acum cateva saptamani si mi-ati spus ca este posibil sa fac consultatia si operatia in aceeasi zi,,,eu sunt din botosani…as vrea va rog sa-mi spuneti cu cat timp ar trebui sa fac programarea pentru a ma putea opera la jumatatea lui iulie?cat ar dura perioada de recuperara?este f important pt mine sa ma recuperez pana la inceputul lui septembrie….va multumes mult

  • admin

   Buna Ziua,
   Aveti timp suficient pentru vindecare, 2 luni este un interval absolut
   acoperitor.
   O sa va rog sa ne contactati la secretariat in momentul in care va stiti
   programul, cu cel putin o luna inainte de perioada pe care o doriti pt.
   programare.
   Cu stima,
   dr. Daniela Cioplean

 50. Adi

  Buna ziua !

  Am 28 ani si v-as ruga respectuos sa-mi spuneti daca in urma unei operatii de strabism efectuata acum 10 ani la ora actala se poate efectua inca o operatie care sa aiba ca finalitate eliminarea ochelarilor ? Mentionez ca in acest interval de 10 ani am purtat ochelarii permanent cu dioptrii + 1.5 , 0.75 si momentan +1.00 la ambii ochi. Momentan deviatia ochiului stang apare cand nu port ochelarii mai ales cand ochii sunt solicitati in actiuni: scris, citit uitat TV, in momentul cand privirea este lejera mai precis privire in natura problema de deviere a ochiului stang nu apare, dar nu am o imagine clara daca doresc sa citesc un numar la o masina cu o privire de ansamblu , iar daca ma concentrez sa citesc numarul respectiv de la o anumita distanta ochiul stand deviaza. Mai exact cand nu port ochelari si ochii sunt relaxati fara a te concentra asupra anumitor detalii problema de deviere a ochiului nu apare. Intrebarea este dupa o alta operatie se poate elimina definitiv ochelarul ?

  • admin

   Buna Ziua,
   Din relatare, deviatia apare datorita efortului ochiului de a vedea (de a acomoda)si este legata de dioptriile pe care le aveti. La aceste dioptrii nu aveti indicatie pt.interventie de reducerea dioptriilor. Solutia corecta o reprezinta lentilele de contact. Este bine ca prescriptia si recomandarea sa vina in urma unui consult specializat. La noi in clinica puteti beneficia de o prescriptie corecta si in acelasi timp de o evaluare corecta a deviatiei strabice (avem cea mai mare experienta in ambele domenii).Aspectul estetic in asemenea situatii este excelent, mult mai bun decat cu ochelari.

   dr. Daniela Cioplean

 51. Cristi

  Buna ziua. Sunt in cautarea unei clinici oftalmologice care sa imi poata rezolva (total sau partial) problema. Am amblioplie strabica la ochiul stang de la o varsta f mica.acum am 22 de ani si incerc sa gasesc o solutie pentru aceasta problema. Prim pas ar fi corectarea strabismului, dar o fac doar din punct de vedere estetic. Pe mine m-ar interesa daca exista posibilitatea vindecarii( intr-un anume procent) a ambliopliei. Ce ma sfatuiti? eventual un consult?

  va multumesc

  • admin

   Buna Ziua,
   Din pacate ambliopiile strabice au o rata de success a tratamentului mai scazuta chiar si atunci cand sunt tratate la timp ( <3 ani). Este foarte putin probabil sa gasiti o clinica care sa rezolve aceasta problema la varsta dumneavoastra (nici o clinica nu poate trata boli care nu pot fi tratate). Sunt lucruri care, din pacate, nu se pot rezolva nicaieri in lume si acesta este unul dintre ele (vorbind de adulti). Pe de alta parte, presupunand ca acest lucru s-ar putea rezolva in viitor, (este o situatie pur teoretica) , sansele sa vedeti dublu dupa acest lucru sunt foarte mari deoarece creierul nu va reusi sa administreze aceasta situatie si nu a invatat sa foloseasca ambii ochi in perioada 0-3 ani ( acest circuit nu mai poate fi activat la varsta adulta).
   Afectiunile dumneavoastra nu pot fi tratate separate deoarece sunt legate, deci un consult va poate explica intreaga situatie precum si posibilitatile legate de corectia chirurgicala estetica a strabismului.

   dr. Daniela Cioplean

  • admin

   Ambliopia e o situatie care intr-adevar poate insoti un strabism cu debut in
   copilarie si netratat corespunzator in acea perioada. Un consult oftalmologic
   complet e necesar inainte de corectia chirurgicala a strabismului, pentru a
   stabili gradul ambliopiei ( usor, mediu sau sever) , daca ambliopia are ca si
   cauza doar strabismul sau se asociaza si un viciu de refractie al ochiului
   respectiv si daca e posbil ca un ochelar cu dioptrii corespunzatoare sa
   imbunatateasca partial acuitatea vizuala a ochiului respectiv. De cele mai multe
   ori in cazul adultilor cu ambliopie severa de natura strabica recuperarea
   vizuala nu e posibila la aceasta varsta. Tratamentul acestei afectiuni trebuie
   efectuat la varste mici prin acoperirea ochiului cu acuitate vizuala buna
   intr-un regim intens, bine supravegheat si dozat de catre medicul oftalmolog pe
   o perioada indelungata. Pentru a va lamuri despre situatia dvs particulara va
   sfatuiesc sa consultati un medic strabolog din clinica noastra.
   Dr. Birlea Gabriela

 52. Alina

  Buna ziua! Am 21 de ani. Am suferit doua operatii la ochiul drept. Am strabism convergent. Prima operatie a fost un esec iar a doua a fost mai bine. Am avut o deviatie destul de mare.In prezent mai am o deviatie de 5 grade. Ochelarii nu prea ii port din cauza ca am ajuns sa nu ii mai suport. Vreau sa stiu daca se poate face ceva pentru a scapa si de aceasta deviatie si sa nu mai fie nevoie de ochelari.
  Va multumesc!

  • admin

   “In primul rand trebuie stabilit daca strabismul rezidual pe care-l aveti este doar de 5 grade, daca e influentat pozitiv de purtarea ochelarilor sau daca e mai accentuat la oboseala. Daca deviatia strabica este foarte mica , o noua interventie chirurgicala creste riscul unui strabism divergent postoperator( opus celui pe care-l acuzati acum). In ce priveste ochelarul trebuie sa stiu ce fel de dioptrii aveti , si in cazul in care aveti nevoie de o corectie optica, ochelarul poate fi inlocuit cu lentilele de contact. O consultatie oftalmologica poate lamuri aceste detalii”
   Dr Birlea Gabriela

 53. Bianca

  Buna Seara! In urma ca o luna v-am vorbit despre cazul meu, sunt operata de 3 ori de strabism, fara rezultat ,ochiul stang durandu-ma foarte tare. Sunt tare ingrijorata atat din cauza durerilor insuportabile cat si din cauza deviatiei, strabismul reaparand sau mai bine spus nu s-a imbunatatit deloc.Mi-ar dori tare mult sa ajung la d-voastra,dar momentan imi este imposibil din cauza serviciului si al copilului fiind mic.Va rog sa-mi spuneti daca se poate face ceva pt durerile astea, ochiul este rosu si s-a format ceva inauntru. Se poate corecta cu laserul sau doar chirurgie? Va multumesc anticipat!

 54. Marius

  Buna ziua,

  Am fost operat acuma 2 saptamani, de un usor strabism. Mai exact daca nu gresesc strabism covergent, cand ma uitam in partea dreapta ochiu stang avea tendinta de a fugi un pic in sus.Iar cand se intampla acest lucru, aparea si o vedere dubla.Dar nu ma deranja de multe ori, doar cand eram foarte obosit, sau tineam capu drept si miscam doar ochii in partea dreapta.Operatia a fost facuta pe a fi corectat estetic, asta ma deranja cel mai tare, pentru ca sunt tanar , am 25 de ani si este normal zic eu.
  Acuma la 2 saptamani dupa opertie ochiu inca este rosu, mai pun de 4 ori pe zi picaturi, pana se elimina aceea ata albastra. Ceea ce vreau sa va intreb, este normal ca dupa 2 saptamani de la operatie sa vad un pic mai slab cu ochiu stang , fata de cum vedeam inainte de operatie?? ,
  Inainte de operatie cu ochiu stang vedeam mai clar cu dreptu, acuma este invers, cu dreptu vad mai clar decat cu stangu.
  Am uitat sa precizez, dupa operatie mi s-a spus ca am si astigmatism, si asta ar fi cauza , ca as vedea mai slab dupa. Mi s-a recomandat sa astept pana se vindeca de tot ochiul , iar acel sferic aparut dupa operatie la ochi sa se vindece.
  Oare dupa prima luna mi se va deschide de tot ochiul?? , momentan este mai mic ca cel drept si in anumite unghiuri inca ma mai chinui sa-mi fixez corect imaginea.

  Va multumesc din suflet, pentru eventualu raspuns, O zi buna va doresc.

  • admin

   Buna ziua,

   un raspuns complet se poate obtine doar in urma unui consult de specialitate.

   Cu stima

 55. admin

  Doamna doctor,
  Ma numesc Dascalu Laura si inca din copilarie sufar de strabism convergent. Nu am suferit niciodata o interventie chirurgicala pentru ca toti medicii la care am fost mi-au recomandat sa port ochelari, ca aste va rezolva problema, insa problema a fost rezolvata numai pe jumatate.
  Am pornit de la o dioptrie de 3,5 pentru ochiul stang si 3,75 pentru dreptul, iar acum am 0,25 la stangul si 0,5 la dreptul, insa strabismul este inca prezent.
  Intr-adevar, fata de cum era cand eram mica este mult mai bine, dar se accentueaza foarte mult cand sunt obosita.
  As dori, daca se poate, o interventie chirurgicala care sa rezolve si aceasta problema, care pentru mine este mai mult de ordin estetic, avand in vedere ca nu am probleme cu vederea la distanta sau diplopie. Acum sunt medic rezident si va imaginati cum se uita pacientii mei la mine si cata incredere in tratament si in interventiile chirurgicale le pot insufla, avand in vedere ca eu insami am o problema nerezolvata.
  Va multumesc pentru timpul acordat si astept raspunsul dumneavoastra,
  Cu stima,
  Dascalu Laura

  • admin

   Va astept la o consultatie, sunt sigura ca exista o solutie corecta si cu beneficiu pentru dumneavoastra.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 56. adriana

  ma numesc tabeica adriana am si eu o mare problema. cand eram foarte mica am fost operata in rusia de strabism la amandoi ochii. se pare ca operatia mia reusit,insa la ochiul stang de la bandaj mi sa lipit un fir de ata exact de operatie si au fost nevoiti ca sa ma opereze din nou si miau desfacut operatia si nu mia mai reusit. acum am 23 de ani si la ochiul stang am o dioptrie de +2.50 iar la dreptul +1. am intrebat un doctor daca ma mai pot opera si mia zis ca risc sa raman oarba iar acest lucru ma speriat foarte tare. dumneavoastra ce credeti mati putea ajuta?? si cam cat mar costa o astfel de operatie asi dori sa stiu doar informativ pt ca pana al urma merita aceasta operatie orice fel de efort financiar va multumesc mult si astept raspuns

  • admin

   Buna Ziua,
   Nu cred ca aceasta afirmatie cu pierderea vederii a fost facuta de cineva competent in domeniul strabismului. In general orice strabism este corectabil dar bineinteles ca detalii despre ce rezultate putem obtine va pot da doar in urma unui consult. Pretul unei interventii la adult cu alte interventii in antecedente este intre 2.600 si 3.000 Ron in functie de gradul de dificultate al interventiei (in re-interventii este necesara o experienta mare deoarece nu exista protocoale standard si de obicei exista tesuturi lezate).
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 57. Daniel

  Buna ziua!

  Ma numesc Daniel, am 26 de ani si sufar de strabism la ochiul drept. Am fost operat de 2 ori, amandoua dati cand eram foarte mic, 1-2 ani. Nu vad bine si imi fuge ochiul drept spre interior destul de vizibil, as dorii sa stiu daca m-as putea opera, marcar sa nu mai fuga ochiul asa tare.

  Cu stima, Daniel!

  • admin

   Da, sigur se poate corecta pozitia lui. Daca mai exista documente de la operatiile anterioare ar fi bine sa le aduceti atunci cand veniti la consult.
   Daca nu mai exista, ne descurcam si fara ele.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 58. Adriana

  Buna ziua

  Numele meu este Adriana, am 34 de ani si am strabism convergent la ochiul stang de la varsta de 3 ani. Nu am fost operata niciodata, in schimb pana pe la vasta de 5 ani am facut exercitii si am purtat ocluzor. Exista o ameliorare a deviatiei, fata de acum 30 de ani insa vederea binoculara nu s-a stabilit, adica ochiul stang nu il folosesc complet, cred ca este asa numitul “ochi lenes”. Exista sansa recuperarii din punct de vedere estetic, in urma unei opreatii, fara riscul de vedere dubla sau aparitia unui strabism divergent? Exista teste speciale care pot determina care este riscul aparitiei vederii duble?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • admin

   > Da, exista aceasta sansa. Riscul de vedere dubla persistenta
   postoperator este mic, intre 1-3% (in literatura) si de regula are solutie daca nu se remite pana la 1-2 luni postoperator. Da, exista teste predictive dar nu au valoare absoluta, vederea dubla este in realitate mult mai rara decat la apare aceste teste.
   In statistica personala (adultii operati de mine), procentul este mult mai
   scazut- 4 cazuri la 1469 de adulti.In 2 cazuri am re-intervenit chirurgical, un caz s-a rezolvat cu ajutorul unor ochelari prismatici, o pacienta prefera sa o tolereze fiind multumita de rezulatul estetic.
   Exista factori idividuali care fac ca aceasta vedere dubla (diplopia) sa fie mai mult sau mai putin probabila dar ii putem discuta dupa in cadrul unei consultatii.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 59. adelin

  Buna ziua,

  Am 26 de ani, am strabism divergent la ochiul drept din nastere, am suportat cateva interventii pana in 10 ani si ulterior am 3 intervetii pe care le-am facut acum 4 ani fara rezultate satisfacatoare(am fisele de externare).Cazul meu este special avand in vedere ca asa mi s-a raspuns am un muschi din care s-a taia de 3 ori iar ulterior acesta creste si ochiul se duce spre exterior.O alta problema ar fi dioptrii cu + destul de mari + 4 respectiv +5 nu port ochelarii, accentueaza foarte mult acest defect fiind divergent…
  1. Strabismul la varsta aceasta se poate opera cu succes, care ar fi riscurile?
  2. In legatura cu dioptriile se poate face ceva ?

  Va Multumesc Anticipat!!

  • admin

   Va rog frumos sa veniti la o consultatie, nu cred ca aceasta situatie poate fi discutata si tratata prin Internet.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 60. iococlina

  Buna ziua !am strbism de la 2 ani si am purtat ochelari pala pe la 910 ani ,dupa care n-am mai purtat!am 21 de ani acu ,si cu ochiul stang nu vad mai deloc!credeti ca se poate opera ?sa se indrepte ochiul?vederea se mai poate recupera?!?din cauza ohciul stang care are strabism se poate afecat si ochiul drept?ast rasp va rog mult de tot!

  • admin

   Buna Ziua,
   Strabismul se poate corecta, vederea slaba probabil ca nu, situatia nu afecteaza ochiul bun.

   Daniela Cioplean

   • iococlina

    Multumesc mult de tot!de asta imi era teama ca mi se poate afecat vederea si la ochiul bun!ideea este ca eu pot sa tin ochiul drept ,nu se mai vede starbismul dar imi deregleaza vederea un pic la dreptul!vad un pic in ceata !?!asta am descoperit pe la 15 ani ca pot tine ochiul drept!unii doctori mi-au spus ca este un beneficiu daca as face operatie ,ca il poti tine drept controlandu-l eu ,dar eu am inpresia ca este altceva!!stiti care ar putea fi problema?!?!vreau sa aflu mai multe detalii dupa care as vrea sa vin si la un consult la dvoastra!si arpopo , opertaia se face intrun anume anotimp??ca eu vreoiam s afac pe timp de iarna ,dar mi sa spus ca nu e bn ca este frig!!ast rasp d-voastra !!multumesc mult de tot!!

    • admin

     Buna Ziua,
     Din pacate fara sa va vad este foarte greu sa raspund la aceste intrebari care tin de situatia dumneavoastra si care necesita mai multe teste.
     Interventia nu are nici o legatura cu anotimpul, se poate face in orice anotimp.
     Cu stima,
     Daniela Cioplean

 61. Cristi

  Buna,

  Numele meu este Cristi, am 24 de ani si am o problema cu un strabism converget la ochiul stang.
  Ca sa intelegeti mai bine problema mea actuala, va spun ce probleme am avut cu vederea din copilarie.
  Aveam o hipermetropie de +4 la ambii ochi, dar la ochiul stang aveam si o ambliopie cu o acuitate vizuala de 40%, si strabism convergent care a fost corectat estetic la varsta de 7 ani destul de bine…in sensul ca prin ochelari sau lenitile de contact nu era vizibil deloc!
  Problema actuala este urmatoarea:
  In 14 Oct. 2010 mi-am facut o operatie LASIK.
  Rezultatul refraciv fiind unul destul de bun:
  OD: SPH + 0.25, CYL 0;
  OS: SPH 0, CYL +0.75
  – control facut in 10 Ian 2011.
  Eu mi-am facut operatia sperand ca daca prin ochelari sau lentile de contact strabismul nu este vizibil atunci nu va fi vizibil nici dupa corectarea hipermetropiei prin operatie cu laser.
  Am vorbit la 3 clinici inainte de operatie si toate mi-au spus ca “Daca lentilele de contact sau ochelarii corecteaza strabismul, atunci si laserul il va corecta” .
  Problema este ca dupa operatie strabismul a inceput sa devina vizibil.
  Si se manifesta destul de ciudat.
  Dimineata cand ma trezesc este destul de vizibil.
  Seara daca stau si citesc cateva ore in fata calculatorului sau daca privesc un film ochiul nu mai imi fuge. Practic dupa ce imi pun ochii la lucru strabismul se diminueaza…..devine insesizabil ca si inainte de operatie.
  Un alt aspect destul de interesant pe care vreau sa il precizez este legat de ambliopie. Inainte de operatie acuitatea vizuala la ochiul stang era de 40%. Dupa operatie a ajuns la 50%.
  Medicul care m-a operat mi-a recomandat sa acopar ochiul sanatos si sa privesc doar prin cel strabic cateva ore pe zi.
  Am facut asta…si am inceput acum 2 luni sa fac zilnic ceva exercitii pe calculator pentru ambliopie cu ochiul sanatos acoperit (stiu…ambliopia la adulti nu se trateaza dar am zis…daca tot stau bandajat hai sa incerc si treaba asta).
  Saptamana trecuta mi-am facut un control din nou si acuitatea vizuala a crescut la 60%…mi s-a spus ca de la 40% la 60% am castigat chiar foarte mult.
  Acum vreau sa va intreb…
  Care credeti ca este cauza reaparitiei strabismului dupa Lasik?
  Are vreo legatura cu faptul ca s-a imbunatatit acuitatea vizuala?
  Credeti ca e posibil sa fie o problema a creierului..care nu s-a obisnuit inca cu ochii dupa operatie…si se poate sa dispara?
  Si cel mai important lucru pe care as dori sa il stiu este … in cazul in care strabismul va persista ….as putea sa il corectez printr-o operatie?
  Ma afecteaza foarte mult psihic…Ma simteam mai bine inainte de operatie.
  Am fost recent la un control si eram exact intr-un moment in care strabismul meu nu era atat de vizibil si mi s-a spus ca nu merita operat.Dar de cele mai multe ori este vizibil si deranjant pentru mine.
  As dori daca se poate sa imi dati o adresa de e-mail sa va trimit cateva poze facute inainte de operatie cand purtam lentile si cateva poze facute recent in care se vede foarte bine strabismul…ca sa va faceti o parere in legatura cu unghiul strabismului si sa imi spuneti daca credeti ca se poate opera. Sunt din Arad si e mai greu sa ajung momentan la un consult…

  Va multumesc anticipat,

  Cu stima ,

  Cristi!

  • admin

   Buna Ziua,
   Cu siguranta deviatia a existat si inainte dar a fost “mascata” de ochelari.
   Probabil ca nu aveti vedere binoculara si ca la orice pacient fara vedere binoculara si cu ambliopie,instabilitata musculara este mai manifesta in anumite situatii. Cred ca va dati seama ca situatia este complexa si am nevoie de mai multe date pe care le pot obtine numai in urma unei examinari pentru a va putea raspunde la intrebari. Puteti sa-mi trimiteti cateva poze pe adresa de e-mail a Clinicii cu specificand numele dumneavoastra si atentionarea-“in atentia dr. Cioplean”.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

  • admin

   Buna seara,

   Este o situatie destul de neobisnuita dar intr-adevar unghiul de deviatie nu este unul neglijabil si chiar merita sa fie operat. La operatia Lasik vi s-a facut anestezie locala cu picaturi sau cu injectie ?Incerc sa-mi explic aparitia acestui strabism. Poate sa fie legat si de procesarea noii imagini. O sa incerc sa vad daca in literatura se descrie vreun caz similar pentru ca la majoritatea pacientilor, situatia sta exact invers dupa chirurgia refractive. Unghiul este mai mare de acele “10 prisme”. In poze aveti cel putin 20. Sub 10 nu exista indicatie chirurgicala dar nici nu este foarte sesizabil.

   Este posibil, daca vorbim din timp sa faceti un singur drum, sa va vad si sa va si operez intr-un interval scurt ca sa nu faceti doua drumuri. Evident o sa va trimit din timp toate informatiile necesare.

   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 62. elena

  buna ziua,am o problema la ochiul drept d vreo doi ani d zile ,imi fuge putin spre exterior ,am facut mai multe analize si nu s.a vaz nimic rau …dna dr mi.a zis ca s,ar putea sa fie un stabism divergent simplu ,as dori sa.mi spuneti daca se poate trata medicamentos s.au doar prin operatie …va multumesc

  • admin

   Buna Ziua,
   Daca este o deviatie mica se poate controla cu ajutorul unor ochelari prismatici (deviatia nu dispare dar cu ochelari dispare sau diminua), alta solutie poate sa fie injectarea periodica de toxina botulinica sau chirurgia.
   La un consult va pot spune care este solutia optima pentru dumneavoastra deoarece nu am toate datele problemei.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 63. iococlina

  Multumesc mult de tot!de asta imi era teama ca mi se poate afecat vederea si la ochiul bun!ideea este ca eu pot sa tin ochiul drept ,nu se mai vede starbismul dar imi deregleaza vederea un pic la dreptul!vad un pic in ceata !?!asta am descoperit pe la 15 ani ca pot tine ochiul drept!unii doctori mi-au spus ca este un beneficiu daca as face operatie ,ca il poti tine drept controlandu-l eu ,dar eu am inpresia ca este altceva!!stiti care ar putea fi problema?!?!vreau sa aflu mai multe detalii dupa care as vrea sa vin si la un consult la dvoastra!si arpopo , opertaia se face intrun anume anotimp??ca eu vreoiam s afac pe timp de iarna ,dar mi sa spus ca nu e bn ca este frig!!ast rasp d-voastra !!multumesc mult de tot!!sunt multumita ca in tara asta mai are cineva timp si de noi sa ne mai raspunda la unele lucruri !!va apreciez mult de tot pentru chestia asta!!!!

 64. nicoleta popescu

  buna ziua..am si eu o problema..am strabism,,imi fuge ochiul drept.am vorbit acum 2 luni cu dumneavoastra si mi-ati spus ca pot face consultatia si operatia in aceeasi zi pentru ca sa am timp de recuperare pana in septembrie pana ce am nunta…eu imi doresc sa ma operez in luna iulie pentru ca sunt plecata din tara,,,am sunat la secratariat dupa cum m-ati indrumat pentru a face programarea dar mi-a spus ca trebuie sa se consulte mai intai cu dumneavoastra pentru a putea face programarea pentru 6-7 iulie cum imi doresc,..a trecut o saptamana si cv.nu am primit nici un raspuns…va rog frumos sa ma ajutati,,,este f important sa reusesc sa fac programarea si sa ma operez…sufar f mult din cauza problemei mele…va multumesc frumos doamna dr. Cioplean

  • admin

   Inca nu avem definitivat programul pentru iulie dar de principiu, as putea sa va vad pe data de 04.07 (pe 6-7 nu avem program operator pentru adulti ci pentru copii) si sa va operez in aceeasi zi.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 65. Ana Maria

  Buna ziua,am astigmatism inca din copilarie,am purtat ochelari timp de 10 ani ,insa dupa nu am mai vrut sa ii port,rezultatele au fost decat pt o perioada scurta iar in prezent nu prea vad bine nici la departare,am cam 2 la fiecare ochi… acum am 21 de ani ,as vrea sa va intreb cat costa o interventie,si cate interventii maxim este nevoie sa fac pt o corectare normala…va multumesc.

  • admin

   Buna Ziua,
   Pentru corectia astigmatismului va recomandam Clinica Oculus.Noi suntem specializati in probleme de strabism,cai lacrimale, pleoape si oftalmologie pediatrica.

 66. Andreea

  Buna ziua,
  De cateva zile adun informatii despre strabism. Am inceput cu forum-urile, pentru a afla parerea celor care au aceiasi problema ca si mine. Din zecile de pagini citite, toate m-au indrumat catre clinica aceasta, mai ales cei care au facut o operatie. Am 23 de ani si pe langa o miopie (dioptrie de -0,75) am strabism la ochiul stang. Nu este vorba de probleme grave de sanatate, ci doar de partea estetica. Am citit ca la majoritatea persoanelor ce sufera de asa ceva, ochiul bolnav “le fuge”, la mine din contra, nu se prea misca. Nu sunt complexata, dar mereu mi-am dorit sa pot schimba defectul aceasta. Lasand la o parte faptul ca dupa operatie poate aparea vederea dubla si ca in timpul vietii un adult este posibil sa se opereze de mai multe ori, exista totusi un efect pozitiv, nu? Intreb, caci urmeaza sa ma casatoresc si imi doresc poze perfect pentru nunta 🙂
  Va multumesc!

  • admin

   Buna Ziua,
   Sigur ca exista un efect pozitiv, scopul interventiei este unul cosmetic, deci de obtinere a unei pozitii normale. Este bine sa va rezervati timp destul pentru o vindecare perfecta ca sa fie totul OK la nunta, adica in jur de 2 luni(minimum).
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 67. iococlina

  Buna ziua,mai am si eu o intrebare care ma macina foarte tare!credeti ca as putea sa imi pierd vederea de tot cu timpul!?!?!sunt complexata numai la gandul ca peste cativa ani as putea sa nu mai vad deloc,chiar daca cu ochiul drept vad bine si cu stangul zareasc,am o vedere tulbure!si apropo pot naste normal ,sau macar prin cezariana!?!adica am voie sa fac copii?!?!ast raspuns va rog mult de tot!

  Cu respect,
  Gerogiana

 68. Andra

  Buna ziua !La multi ani!Am 25 de ani si as vrea sa stiu daca este posibila o operatie avand in vedere urmatoarele:la 5 ani am fost operata de strabism convergent la ochiul drept,avand la acesta si ambliopie de care nu am scapat.problema s-a rezolvat doar prin faptul ca ochiul nu mai devia asa tare,pozitia ochilor fiind cum trebuia.Problema acum,dupa 20 de ani este ca la acelasi ochi mi-a revenit strabismul acesta fiind de data aceasta divergent.Se poate face ceva??Va multumesc!

  • admin

   >Buna ziua,
   Da, cu siguranta se poate reinterveni si repozitiona. Nu este o situatie foarte rara. In general orice pacient cu strabism in copilarie se poate astepta ca pe parcursul vietii sa mai aiba nevoie de interventii pentru conservarea paralelismului.De acuratetea cu care au fost efectuate depinde insa gradul de dificultate si durata interventiei.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 69. Emilia Nedelcoff

  Buna! Sunt Emilia si am 19 ani. Am strabism de mica, dar nu m-am nascut asa. L-am dobandit, de fapt, in urma unei febre foarte mari, deoarce matusa la care am fost lasata in grija nu m-a supravegheat si, din cate am inteles, am mancat chistoace de tigara si asa a aparut problema.
  Deci, cum spuneam, am strabism convergent la ochiul stang, iar dioptria e +4. Poate as fi putut sa fac ceva in privinta asta daca doctorii la care am fost pana acum le-ar fi zis parintilor de exercitiile de recuperare. Dar cum nu au amintit niciunul… Am ajuns sa am strabism si la aceasta varsta.
  Adevarul este ca atunci cand eram mica nu ma deranja prea tare, insa acum sunt tot mai complexata din cauza aceasta. Unii imi spun ca nu e foarte vizibil, altii nu-si dau seama ptr. ca port ochelari cu lentile fumurii. Nu-mi place si nu pot sa privesc oamenii in ochi atunci cand vorbesc cu ei, nu pot sa-mi fac poze cat de cat normale privind spre obiectivul aparatului foto, nu pot sa fac nimic. De mica am crescut printre urmatoarele cuvinte “aragaz cu 4 ochi”, “betty cea urata”, “chioaro”, “aia nu se poate uita in oglinda ca ii fuge din fatza” etc.
  Cand am crescut mi-am dat seama ca vreau sa fiu si eu “normala” si am tot intrebat daca se mai poate face ceva, dar mai toti spuneau ca operatia e necesara de mica ptr. ca daca o faci atunci cand esti deja mare, ramai sigur cu vedere dubla. Am crezut ca nu mai am nicio sansa si am citit numeroase articole. As vrea, totusi, sa stiu un singur lucru: exista macar o sansa minima de vindecare? Nu-mi pasa daca voi fi nevoita sa port ochelari toata viata, ci doar aspectul inestetic al ochilor mei care ma deprima ingrozitor.
  Multumesc!

  • admin

   Buna Ziua,

   Strabismul poate fi corectat, vederea dubla este foarte putin probabila mai ales intr-un strabism dobandit (dimpotriva, aveti chiar sanse de recuperare functionala).Banuiesc ca ati citit multe articole dar nu cele de pe site-ul nostru unde nu o sa gasiti asemenea informatii fataliste si nefondate. Fara o examinare prealabila insa nu se poate face o predictie corecta si personalizata. La randul lor, ochelarii pot fi inlocuiti cu lentile de contact dupa corectia strabismului.

   Va asteptam la o consultatie, sunt sigura ca va putem schimba viata in bine.

   Cu stima,

   Daniela Cioplean

 70. Emilia Nedelcoff

  Multumesc foarte frumos de raspuns! 🙂 Dar, as mai avea cateva intrebari si as aprecia foarte mult daca mi-ati raspunde. Desigur, daca astfel de informatii imi pot fi furnizate pe cale virtuala.
  Cam cat ar costa o consultatie si care ar fi pretul operatiei?
  Cu mult respect,
  Emilia.

 71. giorgiana

  buna seara,ma numesc Giorgiana am 23 ani si de la varsta de 2 ani sufar de strabism convergent, in urma cu 3 saptamani am suferit o interventie chirurgicala la Craiova In urma acestei interventii,ochiul inca mai este putin deviat,iar pentru a nu mai purta ochelari mi_a fost recomandata si operatia cu laser la ambii ochi,dar mi s_a zis ca si dupa aceasta operatie cu ochiul tot nu o sa pot vede fb,ce imi recomandati?

  • admin

   > Buna Ziua,
   Nu inteleg intrebarea. Sunt trei probleme si nu stiu la care va referiti :
   strabismul restant, operatia de reducere a dioptriilor sau ochiul lenes-vederea slaba a unia din ochi ?
   Va recomand un consult la 2 luni dupa operatia de strabism pentru a evalua corect situatia si pentru a putea discuta toate posibilitatile urmatoare de tratament.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 72. marius

  Buna seara,ma numesc marius si am 20 de ani.Sufar de strabism alternat.Imi puteti spune va rog care sunt riscurile in urma unei operatii?mie frica sa nu mi se afecteze vederea sau sa fie nevoie de o alta reinterventie.Am fost operat la ambii ochii la varsta de 5 ani si am purtat ochelari dar aspectul estetic ma deranjeaza.
  Va multumesc!

 73. Lionel

  Buna seara..! Am si eu o problema de la varsta de 2 ani(acum am 31ani) din cauza unei febre de 40 am capatat un strabism divergent cred(imi fuge ochiul catre exterior)daca ma uit cu stangul imi fuge dreptul si reciproc. Mentionez ca daca ma concentrez pot tine ochii drepti ca si cum n as avea nimic dar nu vad asa bine datorita concentrarii,cred.In plus cu ochiul stang cu care ma uit de regula vad perfect,dar cu dreptul nefolosindu-l asa mult vad binisor,dar nu asa de clar. Nu am fost operat niciodata,doar am purtat ochelari de la 4 la 6 ani pentru corectare dar din cauza oamenilor am renuntat la ei desi se vedea o mica diferenta…….Vreau sa va intreb daca se poate corecta strabismul meu si exista vreun risc in urma operatiei,daca pot vede cu ochiul drept asa de clar cum vad cu stangul dupa aceasta operatie,cat ar putea costa maxim si cu cat timp inainte sa fac programarea pentru consultatie si operatie (mentionez ca sunt in strainatate si vin la inceputul lui noiembrie acasa)..Va multumesc anticipat!

  • admin

   Buna Ziua,
   Da, strabismul dumneavoastra pare sa fie corectabil chirurgical dar fara o consultatie este greu de spus. Despre vederea lui, cu siguranta operatia de strabism nu o va influenta dar la consultatie vom putea discuta pobilitatile de tratament.
   In legatura cu programarile o sa va rog sa contactati din timp secretariatul pentru programarea la consultatie (ideal cu 2-3 luni inainte) office@oftapro.ro . Costul interventiei este intre 2600-2800 Ron.
   Daca nu ramaneti pe o perioada lunga in tara, ar fi bine sa ma contactati pe mail dupa ce faceti programarea pentru consultatie ca sa va rezerv un loc pentru interventie la interval scurt.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

   • Lionel

    Va multumesc mult dna. doctor pentru informatii si detalii…am sa va contactez asa cum ziceti dvs. inainte cu 3 luni sa vin acasa pentru consultatie; as dori si operatia sa fie cat mai repede dupa aceea pentru a avea si o perioada de recuperare mai mare,dat fiind faptul ca in martie trebuie sa ma intorc aici unde lucrez si ca sofer. Sper sa fie corectabil 100% strabismul meu si sa nu fiu dezamagit dupa consultatie…am mare incredere in dvs..Va multumesc enorm!

 74. Haidar cetin

  Buna ziua, ma numesc cetin ,am 17 ani si am strabism la ochiul stang , port ochelari.Ma vreau sa stiu daca se poate sa ma operez si daca va avea un rezultat bun?
  Cu mult respect,
  Cetin

  • admin

   Nu pot sa raspund la aceste intrebari fara sa va vad dar in principiu, 99% din strabisme sunt operabile.
   La o consulatie pot sa va spun mai concret ce sanse exista in situatia dumneavoastra.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 75. Mariana

  Buna ziua,

  Am aproape 26 de ani si am strabism la ochiul drept. Am purtat ochelari de la 3 ani si in prezent strabismul esti minim (se mai observa doar cand sunt foarte obosita). De curand mi-am facut un control oftalmologic pentru ca am si miopie mica tot de la 3 ani. La control, mi-a iesit o dioptrie mai mica decat am purtat pana acum, respectiv -1 la ambii ochi. Pana acum purtam -1.25 la amandoi ochii, cu cilindru la ochiul drept. Cu noua dioptrie, doctora mi-a dat -1 pentru amandoi ochii, dar fara nici un fel de cilindru.

  Am ochelarii de o saptamana si ochiul drept, cel cu strabism imi lacrimeaza uneori, simt ca parca mai mult mi-l trage spre nas cand vreau sa citesc ceva si parca trebuie sa ma concentrez mai mult ca sa vad la fel de bine ca inainte si asta probabail ma oboseste (mi se face somn des).

  Intrebarile mele sunt: cilindrul in care cazuri se pune? se pune in situatia strabismului sau eu ce anume port sau ar trebui sa port la ochelari pentru a ajuta si in cazul strabismului? trebuie facut un control special altfel decat la cabinetele oftalmologice obisnuite pentru a avea dioptria corecta in situatia ochiul cu strabism? va rog mult daca puteti sa-mi raspundeti pentru ca nu as vrea sa port niste ochelari care nu ma ajuta sau imi fac mai mult rau. va multumesc!

  O zi buna,
  Mariana

  • admin

   Buna Ziua,
   Cilindrul n-are legatura cu strabismul,el corecteaza astigmatismul.
   La consulturile obisnuite, in general, nu se face nici un fel de evaluare a vederii binoculare sau a deviatiilor strabice pentru o corectie cu adevarat corecta. Daca nu va simtiti bine cu ei, probabil ca este o problema, dar pot fi nenumarate si fara sa vad exact despre ce este vorba nu pot sa fac decat speculatii.Din punctual meu de vedere cred ca ar trebui sa reveniti in cabinetul in care ati facut consultatia, este de datoria medicului sa revada ce nu este in ordine cu ochelarii sau sa faceti un nou consult intr-un serviciu specializat.
   Cu stima,
   Daniela Cioplean

 76. paula

  buna seara numele meu este paula si am 19 ani. am strabism la ochiul stang de la varsta de 3 ani. am fost operata pe la 5-6 ani am purtat ochelari dar dupa un timp am renuntat. m-ar interesa daca as mai putea sa fac o interventie chirurgicala si cat m-ar costa. va multumesc