Neurovision este o terapie nouă, non-invazivă de îmbunătăţire a vederii, prin care creierul este antrenat să clarifice imaginea primită, în mod automat, asemănător unui software care îmbunătăţeşte o imagine digitală cu rezoluţie redusă. Aşa cum ştim, claritatea vederii depinde atât de modul în care ochii preiau imaginea dar şi de modul în care creierul nostru interpretează informaţia primită, Neurovision acţionând la acest ultim nivel. Softul poate fi instalat foarte uşor pe calculatorul pacientului, acesta putând efectua ședințele acasă. Fiecare şedinţă are o durată de aproximativ 30 minute iar în total programul conţine 40 şedinţe. Se recomandă a fi efectuate 3 ședințe pe săptămână, astfel că întregul program poate fi finalizat în aproximativ 3 luni. În acest interval de timp, pacientul va efectua un control la fiecare 2 săptămâni, medicul oftalmolog monitorizând: acuitatea vizuală, sensibilitatea la contrast (diferenţa dintre strălucirea literei şi cea a fondului) şi vederea binoculară (în special stereoscopia, adică vederea în spaţiu).

Tratamentul ambliopiei prin Neurovision- dr. Raluca Nițescu

Știați că și adulții își pot trata cu succes ambliopia? Colega noastră, dr. Raluca Nițescu vă oferă informație de încredere și detalii despre programul Neurovision

Pentru mai multe video informative urmariți canalul nostru YouTube!Subscribe

Ce indicaţii are Neurovision ?
Trebuie făcută o selecţie atentă a pacienţilor, întrucât nu se încadrează aici orice tip de vedere scăzută (ex: cataractă, glaucom, retinopatie, neuropatie optică sau alte afecţiuni oculare organice). Un alt criteriu de excludere este şi coexistenţa unui strabism, de preferat fiind să se corecteze mai întâi deviaţia oculară şi apoi să se iniţieze terapia.

Principala indicaţie pentru Neurovision este ambliopia, adică vedere scăzută la un ochi sănătos dar nefolosit (sau ochi leneş), la bază fiind mai frecvent două cauze: strabismul şi anizometropia (diferenţa mai mare de o dioptrie între cei 2 ochi). Ambliopia este tratabilă în copilărie prin ocluzie în special (acoperirea ochiului sanatos) sau penalizare cu atropina, scopul fiind recuperarea vederii înaintea vârstei de 7-8 ani în principiu şi cel mult 12 ani dacă la bază este anizometropia. Cu cât vârsta copilului este mai mare şi cu cât vederea de la care se porneşte este mai scăzută, cu atât rezultatele sunt mai slabe. În cazul unei complianţe scăzute la ocluzie în copilărie, vederea rămâne mai slabă iar ca adolescent şi adult tânăr pacientul află de la medicul oftalmolog că nu se mai poate face nimic pentru ochiul leneş şi că nici operaţia cu laser nu îl mai poate ajuta pentru recuperarea vederii. Mai există şi situaţia în care ambliopia este diagnosticată târziu (la copilul mare sau chiar adult) în absenţa unor semne sau simptome care să determine părinţii să aducă mai devreme copilul la medic (ex:anizometropia). Pentru toţi aceşti pacienţi cu ambliopie şi vârstă de peste 9 ani, chiar adulţi, cazuri considerate până acum netratabile, terapia Neurovision vine ca o noutate absolută şi poate fi soluţia la care mulţi dintre ei sperau.

Alte indicaţii sunt: îmbunătăţirea vederii după operaţia de cataractă (un rol important în aceste cazuri fiind atribuit de fapt şi creşterii sensibilităţii la contrast), după operaţia cu laser pentru reducerea dioptriilor, îmbunătăţirea vederii pacienţilor cu nistagmus (mișcări involuntare, oscilatorii ale ochilor) şi chiar pentru o vedere mai bună fără ochelari la pacienţii cu dioptrii mici.
Care sunt rezultatele?

La finalul programului studiile arată o îmbunătăţire a acuității vizuale în medie cu 2-3 linii şi foarte important vederea rămâne stabilă pe termen lung, recurenţa ambliopiei fiind rară . De asemenea creşte semnificativ sensibilitatea la contrast şi se îmbunătăţeşte vederea binoculară.

Neurovision poate fi aşadar terapia pe care o aşteptam atât noi, medicii oftalmologi, cât şi pacienţii noştri pentru care până acum s-a considerat că nu mai există nici o soluţie.

Dr. Roxana Popa
Medic specialist oftalmolog