Traumatismele oculare pot produce adesea orbire sau leziuni ce scad în mod semnificativ vederea copilului. Frecvent, leziunile produse se tratează cu succes nelăsând urme importante dacă sunt manageriate corect. De multe ori leziuni care nu sunt aparent importante ascund scăderi semnificative ale acuităţii vizuale, pe care cei mici nu le observă, sau nu le comunică părinţilor, de aceea este important ca în cazul unui traumatism ocular, chiar minor, să cerem opinia medicului oftalmolog.

Ce facem însă până ajungem la medicul oftalmolog? În niciun caz nu tratăm ochiul cu picături recomandate de prieteni, farmacist, sau ceaiuri, pentru că putem face mai mult rău.

Corpii străini oculari În cazul iritaţiilor uşoare oculare, a corpilor străini oculari mobili, gen nisip, scame, este important să spălăm ochiul cu ser fiziologic sau lacrimi artificiale, (în cazuri extreme în care nu avem la îndemână aceste soluţii, putem iriga ochiul cu apă), este de asemenea important să împiedicăm copilul să se scarpine la ochi sau să apese pe globul ocular, pentru a preveni zgârierea corneei, a suprafeţei transparente a ochiului de către corpul străin. Nu încercaţi să extrageţi cu mâna corpul străin din ochi! Vizita la medicul oftalmolg este importantă pentru a verifica leziunile pe care corpul străin le-a produs.În cazul corpilor străini ascuţiţi, înfipţi în ochi NU încercaţi să extrageţi corpul străin, mergeţi de urgenţă la oftalmolog!

Prim ajutor acasă pentru corpi străini în ochi – dr. Oana Andrei (Oftapro)

Se întâmplă uneori să pățim un mic accident, noi sau copiii noștri, cum ar fi să ne intre în ochi un corp străin sau o substanță dăunătoare.

Pentru mai multe video informative urmariți canalul nostru YouTube!Subscribe

Contactul cu substanţe chimice În cazul în care suprafaţa oculară a intrat în contact cu orice tip de substanţă chimică (multe dintre ele soluţii de curăţat avute în casă), trebuie neapărat să îndepărtăm această substanţă din ochi prin spălare, acest lucru se va începe imediat prin irigarea ochiului cu ser fiziologic sau apă ( băgaţi copilul în duş şi irigaţi ochii continuu timp de minim 15 minute). Chemaţi salvarea şi nu uitaţi să verificaţi numele substanţei cu care ochiul a intrat în contact.

Ochiul vânăt şi plăgile pleoapelor Vânătăile la nivelul pleoapei pot ascunde leziuni mult mai grave, de aceea este important consultul de urgenţă la medicul oftalmolog. Se pot aplica comprese reci pe pleoapă, fără a apăsa pe globul ocular, până la prezentarea la medic. În cazul tăieturilor sângerânde la nivelul pleoapei, acestea vor fi acoperite cu comprese sterile, sau în cazuri extreme, materiale curate , având grijă să nu se apese pe suprafaţa oculară, pentru că tăieturile pleoapei pot fi asociate cu leziuni penetrante ale globului ocular, care pot fi agravate prin presiune. Consultul oftalmologic este obligatoriu cât mai precoce. Cel mai bun tratament al traumatismelor oculare este prevenţia acestora, astfel supravegherea copilului, achiziţionarea de jucării avizate, izolarea substanţelor chimice cu care copilul ar putea intra în contact sunt măsuri importante, de care părinţii trebuie să ţină cont.