Nistagmus

Ce este Nistagmusul?

Nistagmusul se caracterizeaza prin miscari involuntare, oscilatoare, de du-te-vino a globilor oculari,cel mai frecvent orizontale dar si verticale sau rotatorii. Este fiziologic, prezent in mod normal cand ochii incearca sa urmareasca imagini in miscare, si patologic ce insoteste anumite afectiuni oculare sau generale.

De cate tipuri este Nistagmusul?

Nistagmusul Congenital se manifesta de la nastere sau apare in primele 3 luni de viata.Miscarile oculare necontrolate, bilaterale sunt izolate ,aparent fara nici o cauza (idiopatic), pot fi ereditare,sau asociate unor probleme neurologice(nistagmus motor).Daca este secundar unor afectiuni oculare congenitale precum: Strabism, Cataracta congenitala, Hipoplazia Nervului Optic se numeste nistagmus senzorial.
Nistagmusul Dobandit se declansaza pe parcursul vietii la orice varsta, in urma unui traumatism sau asociat altor afectiuni medicale precum: Cataracta, Strabism, Ambliopie, Amauroza congenitala Leber, Vicii de refractie, Colobom retinian, Distrofii retiniene si de Nerv Optic, Accident Vascular Cerebral, Scleroza in placi,Carenta de vitamine(B1),Tumori cerebrale( rar) sau vestibulare,Intoxicatii cu anumite medicamente sau substante chimice: Alcool, Litiu, Barbiturice , LSD, Fenitoina, Clonazepam.

Este Nistagmusul o boala ereditara?

In anumite cazuri exista o istorie familiala de nistagmus cu grade diferite de afectare printre membrii familiei, care poate sari peste generatii. In alte cazuri, nistagmusul apare ca fenomen singular, izolat. Se pot face teste genetice pentru a clarifica aceasta problema.

Cum vede un copil cu Nistagmus?

Cu cat ochii se misca mai putin, cu atat vederea este mai buna. Nistagmusul se reduce prin convergenta adica miscarile necontrolate sunt minime cand priveste la distante mai mici.In anumite momente de stres,anxietate,oboseata vederea poate fi mai slaba.Este mai greu de urmarit obiecte sau activitati ce implica multa miscare.Apar uneori tulburari de perceptie spatiala, care pot duce la probleme de coordonare.

Poate citi un copil cu Nistagmus, exista carti, jucarii, exercitii care-l pot ajuta?

Folosirea ochilor in special in primii ani de viata este foarte importanta. Pentru un copil cu nistagmus congenital fara alte probleme asociate, obiectele vazute nu se misca, se poate juca, poate citi, se poate uita la televizor si este indicat sa mearga la o scoala normala. Daca exista si alte afectiuni ce insotesc nistagmusul, ochii focalizeaza mai greu imagile, sunt preferate carti cu un scris mai mare, cu un contrast mai bun, o camera bine iluminata,jucarii mari, viu colorate, sunt utile televizoarele cu un ecran mai mare, daca merge la film sau la teatru este indicat sa se aseze pe locurile din fata.

De ce persoanele cu Nistagmus au o pozitie inclinata a capului (Torticolis)?

Miscarile nistagmusului pot varia ca intensitate in functie de directia privirii. Zona neutra (null point) reprezinta directia privirii in care nistagmusul se atenueaza, si acuitatea vizuala este cea mai buna. Cand zona neautra nu este situata inainte, pacientul adopta o pozitia a capului intorsa sau inclinata.

Metode de tratament

Nistagmusul dobandit dispare odata cu tratarea afectiunii ce l-a provocat. Se pot introduce lentile prismatice care determina o deviatie fortata a ochilor in zona de null point avand ca scop imbunatatirea torticolisul. Injectiile cu toxina Botulinica sunt indicate in anumite forme de nistagmus. Tratamentul chirurgical vizeaza musculatura oculara si are ca scop, aducerea capului in pozitie normala si reducerea amplitudinii miscarilor involuntare. Acuitatea vizuala in urma interventiei este mai buna, dar nistagmusul nu poate fi corectat in totalitate.

Autor: Dr. Raluca Camburu
Medic Rezident Oftalmolog

Clinica Oftalmologica Oftapro