Blefarita cronică reprezintă o inflamație cronică a marginii pleoapelor și generează mult disconfort, de multe ori nefiind diagnosticată corect sau fiind ignorată.

Pacienții au senzație de usturime, mâncărime, pleoapele sunt roșii, inflamate și de multe ori lăcrimarea spontană creează disconfort și incapacitatea de a putea desfășura activități vizuale pe termen lung. Sunt afectate toate vârstele.

Cauzele blefaritelor sunt multiple dar există clar o predispoziție genetică. Factorii suplimentari care contribuie la instalarea acestei boli sunt constituționali ( pacienții au  niște glande în structura pleoapelor care nu funcționează corect sau pacienții au un teren alergic, atopic), infecțioși (bacterii-cel mai frecvent stafilococul aureu), paraziți  (cel mai des întâlnit în ultimii ani fiind Demodex). Nu în ultimul rând mulți dintre acești pacienți nu-și poartă ochelarii sau au ochelari nepotriviți, lucru care întreține inflamația pleoapelor în efortul de a compensa o vedere slabă calitativ.

În cele mai multe cazuri, pacientul primește un unguent sau niște picături iar după o scurtă perioadă simptomele reapar.

Timp adecvat alocat consultațiilor, spații aerisite și confortabile.

Programează-te!

Pentru că este o afecțiune cu cauze atât de complexe și tratamentul corect al blefaritei cronice este complex.

În primul rând, este necesară o toaletare (curățare) sistematică a marginii pleoapelor pentru a înlătura scuamele și secrețiile care întrețin iritația. De preferat este ca acest lucru sa fie făcut, măcar la începutul tratamentului de către personal specializat, în clinică sau cabinet.

După examinarea atentă la microscop și identificarea tipului de blefarită, următoarea etapă este stimularea glandelor disfuncționale din structura pleoapelor fie cu ajutorul unui aparat denumit Blephasteam fie cu ajutorul unor dispozitive care pot fi folosite acasă, denumite Posiforlid și care produc căldura moderată desfundând și emulsificând conținutul glandelor respective, ajutând în acest mod ca organismul să-ți regăsească mijloacele naturale de apărare. Oftapro deține toate aceste device-uri utilizate în tratamentul blefaritelor.

Nu este însă suficient, pacienții vor necesita în multe situații și tratament pe cale generală timp de câteva luni și pe termen scurt tratament cu unguente și/sau picături. Pacientul trebuie monitorizat pe termen lung.

În tratamentul blefaritelor cu Demodex, toaletarea va înlătura la microscop paraziții cantonați la baza genelor  (de multe ori sunt diagnosticate greșit, ca fiind „cojite” sau scuame) iar tratamentul va conține în mod obligatoriu preparate pe baza de extract din arborele de ceai.