Diplopia sau vederea dublă apare în momentul în care se pierde paralelismul dintre cei doi ochi. Ea poate fi în plan orizontal, vertical sau în ambele direcţii. Diplopia necesită prezentarea la medicul oftalmolog, evaluare de urgenţă şi tratament promt.

De ce apare diplopia la adult?

Există multe boli generale sau locale ce pot afecta nervii, vasele sau muşchii extraoculari (cei care mişcă globul ocular).

Diabetul Zaharat, Glicemia necontrolată pot duce în timp la îngustarea vaselor de sânge foarte mici. Pe acest fond rezultă pareze parţiale sau totale ale nervilor ce controlează muşchii extraoculari. Se pot asocia şi alţi factori de risc cum ar fi Hipertensiunea Arterială şi Dislipidemia (creşterea grăsimilor în sânge).

Anumite  boli autoimmune pot determina de asemenea apariţia diplopiei:  Boala Graves,  Miastenia Gravis sau Scleroza Multiplă (demielinizantă).

Accidentele vasculare cerebrale(AVC), Anevrismele cerebrale sau Tumorile cerebrale sunt alţi factori cauzali.

Prezenţa la nivelul orbitelor a unor leziuni ce modifică anatomia locală poate duce la apariţia vederii duble.

Orice accident cranio-cerebral se poate complica cu diplopie.

Există diplopie temporară?

Vederea dublă care apare doar în anumite momente poate rezulta în urma consumului excesiv de alcool sau în urma intoxicaţiilor cu anumite substanţe. Activităţile prelungite cu solicitarea vederii de aproape, de exemplu utilizarea telefonului mobil/tabletei în mod excesiv pot duce la diplopie.

Am avut strabism în copilarie, pot avea diplopie la vârsta adultă?

Sunt anumite forme de strabism în copilarie ce se pot decompensa la vârsta adultă. Un astfel de caz este Exoforia cu unghi mare, Exotropia Intermitenta (Strabism divergent, ce apare doar în anumite momente) sau Pareza Congenitală a Muşchiului Oblic Superior.

Tratament strabism și vedere dublă la adult- Dr.Daniela Cioplean

Despre tratarea strabismului la copii multă lume știe că este posibilă. Dar la adulți? Puțini știu că EXISTĂ soluții- atât cosmetice, cât și funcționale. D-na dr.Daniela Cioplean, medic oftalmolog cu supraspecializare in Strabism si Oftalmopediatrie, vă aduce vești bune.

Pentru mai multe video informative urmariți canalul nostru YouTube!Subscribe

Există vedere dublă când privim doar cu un singur ochi?

În vederea monoculară, imaginea poate fi distorsionată, aceasta nefiind o diplopie reală. Cea mai frecventă cauză este Astigmatismul. Prezenţa unor “dioptrii” necorectate poate duce la distorsionarea imaginii. Alte cauze pot fi afectiunile de la nivelul corneei (Keratoconus, cicatrici corneene), al cristalinului (Cataracta, luxaţia cristalinului) sau  retiniene (degenerescenţa maculară).

Pot avea diplopie după o intervenţie chirurgicală oculară?

În urma unei intervenţii chirurgicale oculare realizate în anestezie locală (para/retrobulbară), de exemplu pentru Cataractă, poate rezulta vedere dublă postoperator dacă accidental pătrunde anestezic în muşchii extraoculari. Aceştia se inflamează iniţial şi apoi devin restrictivi.

Alte intervenţii la nivelul conjunctivei (suprafaţa oculară), de exemplu excizia unui Pterigion, se pot manifesta postoperator cu diplopie dacă în urma intervenţiei rezultă cicatrici restrictive ce limitează mişcările oculare.

Cum diagnosticăm diplopia ?

Prezenţa diplopiei impune urgent un consult oftalmologic complet. Se poate asocia diplopia şi cu alte semne şi simptome, de exemplu: ptoza palpebrală, exoftalmia (un ochi mai proeminent), lăcrimatul, hiperemia conjunctivală, torticolisul (poziţia înclinată a capului).

Sunt indicate teste complementare, analize de sânge şi investigaţii imagistice CT/RMN cerebral.

Cum se tratează vederea dublă?

Tratamentul corect al diplopiei presupune întâi identificarea cauzei. Prima indicaţie terapeutică se adresează problemelor generale care au dus la aparitia diplopiei. De cele mai multe ori, în urma aducerii la parametri normali a Glicemiei, HTA, Dislipidemiei, diplopia dispare treptat.

O soluţie temporară de tratament poate fi acoperirea unui ochi sau purtarea unui ochelar special (prisme Fresnel) pentru anularea imaginii duble.

Dacă după 6 luni de la apariţia diplopiei aceasta persistă, ea poate fi tratată de oftalmolog printr-o intervenţie chirurgicală.