Ochelarii reprezintă un accesoriu important pentru omul modern. Există modă, trend, o infinitate de rame și de lentile din care purtătorul de ochelari adult poate să aleaga în funcție de problemele pe care le are, în funcție de preferințele cosmetice dar și de buget.

Cu copiii situația stă putin diferit. Pentru un copil ochelarii nu sunt un moft sau un capriciu, în aproape toate situațiile ochelarii joaca un rol extrem de important în recuperea lor funcțională, în a-i ajuta să aibă o viața și o vedere normale.

O gama largă de rame atraumatice Miraflex pentru pacienții mici, în continua mișcare!

Vă așteptăm la Oftapro Optics

Dar dacă vă uitati atent la fața angelică a unui copil mic  veți observa că fizionomia lui este complet diferită de cea a adultului. Șaua nazală este mică (ei “nu au nas”), obrăjorii sunt proeminenți  iar copiii, în onestitatea lor, nu rabdă disconfortul fizic oricare ar fi el. Deci, pentru un oftalmopediatru, o prescripție de ochelari permanenți la un copil (de reținut că la copii nu există altfel de ochelari decât permanenți) este un challenge. Dincolo de prescripție care trebuie să fie corectă, ochelarii trebuiesc executați impecabil, de la alegerea unei rame corespunzătoare vârstei, fizionomiei și dioptriilor și până la a fi pe gustul micuțului. Specialistul în optică, trebuie să aibăexperiența cu copiii și să le inteleagă specificul pentru a face recomandarile adecvate. Părintele trebuie sa înțeleagă că uneori, ceea ce crede el că se potrivește copilului său nu se potrivește deloc cu problemele acestuia și sa accepte un sfat pertinent. Pentru oftalmologul care prescrie este foarte important să se asigure că finalizarea prescripției lui este corespunzătoare. Este de regulă o muncă in echipă.

Fiabilitatea, rezistența, lentilele de plastic, lipsa componentelor mici care se pot rupe sau pot fi inghițite, greutatea mică, sprijin preponderant pe urechi și accesorii care îi impiedică să alunece și dau libertate de mișcare copilulu,  sunt esențiale.

Copiii pot purta ochelari de la vârste foarte mici, câteva luni chiar. Ei se pot naște cu dioptrii mari, situațiile în care aceste dioptrii “apar” la vârsta mică sunt rare. De regulă, momentul diagnosticării este momentul în care ele sunt descoperite.  De aceea, dacă lucrurile nu sunt normale în raport cu vârsta (pentru ca există și dioptrii fiziologice, care sunt normale , ochiul copilului fiind decât cel al adultului), copilul trebuie să poarte ochelari pentru a vedea normal și a pentru a-și dezvolta o vedere normală.

Absența sau întârzierea corecției optice (a ochelarilor) pot duce la declanșarea strabismelor, ambliopiei (ochiul leneș), absența unei vederi tridimensionale, lucruri care  depistate tardiv  nu mai pot fi recuperate integral sau deloc. De aceea, screeningurile oftalmologice la copii sunt importante și le pot salva vederea. Acolo unde nu exista screeninguri, medicul de familie este cel care trebuie să îndrume parinții către un consult oftalmologic cât mai repede atunci când sesizează nereguli în comportamentul vizual al copilului sau acesta se naște intr-o familie în care părintii sau frații mai mari au avut probleme oftalmologice.

OFTAPRO OPTICS

Ce este
Optică
Integrată?

află răspunsul!

Atunci când un copil primește recomandarea de ochelari, prescriptia se face în urma unui consult minuțios care include obligatoriu și măsurarea dioptriilor cu picături-cicloplegie, de către un specialist oftalmolog de copii. Nu “incercați” lentilele copilului, acestea sunt individuale exact așa cum pantofiorii lui nu vi se potrivesc, cel mai probabil că nu aveti cum să vedeti cu ochelarii lui.

Lentilele prescrise unui copil, pot fi complicate, de exemplu lentile combinate, care contin dioptrii sferice, cilindrice și prismatice și rostul lor este de a restaura sau conserva prezența vederii binoculare cum este, de exemplu, situația strabismelor mici.

De asemenea, uneori sunt necesare lentile multifocale sau bifocale al caror montaj este complet diferit de cel al adultului, de aceea este bine ca acești ochelari să fie executati în centre specializate pentru că în măsura în care un ochelar bine prescris și confecționat poate salva vederea unui copil, un ochelar prost prescris și/sau prost executat poate distruge șansa la o vedere normală.

Daniela Eleonora Cioplean
Medic Primar Oftalmolog
Vice-Presedinte Asociatia Europeana de Strabologie
Fost Președinte al Societății Române de Strabologie și Oftalmopediatrie