Strabism înseamnă practic ORICE lipsă de paralelism a ochilor. Cauzele pot fi multiple. Atunci când el apare la un pacient care a avut ochii drepți anterior, pacientul poate să vadă dublu (diplopie). Cauza poate fi congenitală sau dobândită: dioptrii mari, ambliopie sau o boală neurologică, o tumoră, un dezechilibru endocrin, o expunere exagerată și îndelungată la telefonul mobil și multe altele. Operația de strabism are doua scopuri: funcțional și estetic.

Folosim o tehnică chirurgicală unică în România care presupune incizii extrem de mici, cu vindecare foarte rapidă și fără cicatrici. Operațiile de strabism se desfășoară în condiții de anestezie generală atât pentru copii, cât și pentru adulți.

În anumite situații folosim anestezia locală sau topică (picături) doar la adulți.


În ce constă operația?

Atenție! Intervenția pentru strabism este delicată și necesită un chirurg specializat în acest tip de chirurgie, altfel o necunoaștere exactă a tuturor aspectelor duce la rezultate nedorite și uneori ireversibile.

Tehnica operatorie constă în slăbirea mușchilor hiperactivi (retropoziție) și/sau întărirea mușchilor hipoactivi (scurtare, avansare sau plicatura). Tehnica utilizată în cadrul OFTAPRO presupune incizii mici (3-4 mm), motiv pentru care recuperarea este foarte rapidă.

Există și operații mai complicate, în special pentru strabismele mai puțin obișnuite, unde trebuie operați mai mulți mușchi sau se folosesc alte tehnici chirurgicale decât cele menționate, mai complicate pe care le pot efectua doar anumiți chirurgi. Decizia aparține în totalitate chirurgului strabolog și planul preoperator poate fi modificat pe parcursul intervenției în funcție de constatările din timpul intervenției.

În strabismele concomitente (când vederea este bună pe amândoi ochii) se operează de obicei ambii ochi – deoarece pe partea opusă apar reacții compensatorii (căile vizuale se încrucișează la nivelul creierului) dar se poate opta și pentru chirurgia a doi mușchi pe un singur ochi.

Siguranță și confort pentru întreaga familie!

Programează-te!

Care e vârsta optimă pentru operația de strabism?

Vârsta optimă pentru operație depinde de vârsta de apariție a strabismului.

Strabismul congenital – care apare în primele 6 luni de viață – trebuie operat cât mai repede, chiar sub vârsta de 1 an, altfel copilul nu mai dezvoltă vedere binoculară normală. Toate studiile indică rezultate funcționale mai bune la copii aliniați sub vârsta de 24 luni. Pot fi necesare două sau trei operații până la alinierea perfectă.

VIDEO: Strabismul la bebeluș

D-na dr. Daniela Cioplean, medic primar oftalmolog cu supraspecializare în strabism, oferă părinților îngrijorați sfaturi despre soluționarea la timp a acestei provocări.

Pentru mai multe video informative urmăriți canalul nostru YouTube!Subscribe

Strabismul apărut mai târziu – după epuizarea celorlalte forme de tratament: ochelari, ocluzie – dacă deviația persistă – se trece la tratamentul chirurgical. Este ideal ca această operație să fie efectuată înainte de vârsta de 4 ani și jumătate, dar cu cât este mai scurtă perioada de dezechilibru (între apariția strabismului și operație), cu atât sunt mai bune rezultatele.


Este necesară încă o operație?

Dacă unghiul de strabism este mare, în strabismele paralitice sau tiroidiene – după o primă operație poate fi necesară corectarea unghiului restant, deci a doua operație, efectuată pe alți mușchi, fără ca aceasta să reprezinte un eșec al primei operații.

Operația se execută în anestezie generală, în condiții de perfectă sterilitate. După operație copii pleacă acasă fără pansament, la fel si majoritatea adulților. După operații mai complexe, dificile poate fi necesară purtarea unui pansament pentru câteva zile.

Primul control postoperator se face a doua zi.


Ce riscuri și complicații pot apărea?

În orice intervenție chirurgicală există -teoretic- riscuri ale anesteziei și operației. În operația de strabism riscurile sunt minime:

  • Diplopia (vederea dublă) după operație este tranzitorie, în 99% din cazuri;
  • Infecțiile postoperatorii sunt prevenite prin picături cu antibiotice, antiinflamatorii și păstrarea riguroasă a igienei ochiului și mâinilor. Se manifestă cu: pleoapă umflată, ochi roșu, secreție muco-purulentă și pot evolua spre celulită;
  • Incidentele intraoperatorii sunt prevenite printr-o tehnică operatorie corectă. Supra sau sub-corecții ale unghiului de strabism care necesită o altă intervenție. Riscul este mai mare la strabismele complexe, cu unghi mare și la cele cu debut sub vârsta de 6 luni. Uneori tratamentul chirurgical trebuie făcut în etape datorită particularităților cazului.

Folosiți laserul în operația de strabism?

Atenție! Laserul NU se folosește în chirurgia strabismului deoarece nu are aplicație. Laserul se folosește în oftalmologie pentru alte tipuri de intervenție în care trebuie să elimine anumite țesuturi. În operația de strabism toate țesuturile trebuie să-și păstreze structura și integritatea pentru un rezultat funcțional și pentru a permite re-intervenția.

Afirmații de genul “strabism operat cu laser” țin de o informare eronată, cel mai adesea în scop comercial.


Galerie foto